Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. októbra 2016, 19:02
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Miesta na Zemi, ktoré ti zaplatia za to, že v nich budeš žiť. Dostať môžeš tisíce dolárov aj pozemky zadarmo

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE PENIAZE
Uložiť Uložené

Zaujímavé návrhy.

Čo by si povedal, keby ti mesto, provincia či kraj zaplatili za to, aby si sa tam presťahoval? Znie to zvláštne, pretože vo svete existujú miesta, kde by si nenašiel žiadne finančné prostriedky navyše a ľudia sa tam zmietajú v chudobe, lenže v rozvinutých krajinách sveta to niekde vyzerá inak.

Detroit, USA

Kedysi najväčšie automobilové centrum Spojených štátov amerických doplatilo na svoju automobilovú závislosť. Množstvo spoločností z Detroitu odišlo či zbankrotovalo, v niektorých štvrtiach sa ceny nehnuteľností prepadli na minimum a Detroit húfne opúšťali aj jeho obyvatelia. Ak by si ale mal chuť pomôcť Detroitu na ceste za zašlou slávou, v rámci programu Challenge Detroit na to dostaneš príležitosť a k nej aj 2,5-tisíc dolárov. Nebude to len tak zadarmo, pretože peniaze dostanú iba rôzni pracovníci z konkrétnych oblastí a profesií ochotní sa do Detroitu presťahovať a následne tam pracovať a zveľaďovať miestnu ekonomiku.

Aljaška, USA

Možno sa ti nápad presťahovať sa na Aljašku dostal do hlavy už pri pozeraní Simpsonovcov vo filme a ak nie, po nasledujúcich riadkov sa to možno zmení. Aljaška vie byť pekne nehostinná, studená a depresívna, ale ak by ti presne tieto životné podmienky vyhovovali, potom sa tam môžeš skúsiť presťahovať a rovno aj požiadať americkú vládu o finančnú injekciu, o ktorú sa vláda postará prostredníctvom špeciálneho fondu. Keďže obyvateľstvo na Aljaške pomaly klesá, každý nový človek ochotný pracovať a zapájať sa do chodu ekonomiky je vítaný a ešte mu za to aj zaplatia.

Provincia Saskatchewan, Kanada

Kanadská provincia sa tiež zaradila medzi mestá, ktoré sú ochotné podporiť nových obyvateľov aj po finančnej stránke. Ak si úspešne skončil vysokú školu po roku 2010 a máš chuť začať nový život práve v Kanade, po splnení určitých podmienok dostaneš celkom slušných 20-tisíc kanadských dolárov, aby si v Saskatchewane mohol pracovať a bývať aspoň ďalších 7 rokov. Saskatchewan síce nepatrí medzi najpopulárnejšie kanadské provincie, kde by sa mladí ľudia ochotne hrnuli, ale s takouto štátnou pomocou to nemusí byť až taký zlý nápad.

Niagara Falls, USA

Pre mnohých najkrajšie vodopády na celom svete ležiace na hraniciach medzi Kanadou a Spojenými štátmi americkými majú aj vlastné mestečko s rovnomenným názvom a presne ono ti zaplatí za to, že sa tam presťahuješ. Opäť raz musíš byť človek, ktorý nedávno skončil školu, takže po dôchodcoch asi veľký dopyt nie je, a keď si trúfaš na život v bezprostrednej blízkosti tohto úžasného prírodného fenoménu, môžeš si prísť až na 7-tisíc dolárov. Peniaze ti vláda vyplatí za to, že budeš v meste Niagara Falls bývať a pracovať pre spoločnosti sídliace pri vodopádoch aspoň dva roky, takže pre milovníkov prírody je táto ponuka ako stvorená.

Ponga, Španielsko

Na severovýchode Španielska leží staručká dedinka s názvom Ponga, kde sa počet obyvateľov rapídne znižuje. Jej obyvatelia starnú a postupne vymierajú, čo je síce prirodzené, ale španielska vláda by napriek tomu chcela, aby sa Ponga zachovala, a tak ponúka mladým ľuďom možnosť presťahovať sa a ešte si aj prilepšiť. Každá dvojica, ktorá sa do Ponga presťahuje, bude mať nárok získať 3-tisíc eur a aby toho nebolo málo, za každé dieťa dostanú rodičia ešte ďalšie tri tisícky.

Utrecht, Holandsko

Aj keď toto holandské mesto neponúka cudzincom možnosť presťahovať sa tam a dať im za to aj finančný bonus, napriek tomu prakticky platí niektorým svojim obyvateľom za to, že tam bývajú. Pred pár mesiacmi totiž mesto spoločne s miestnou univerzitou spustili experiment týkajúci sa takzvanej základnej mzdy, čiže mesačného finančného príspevku, ktorý by dostával každý človek bez ohľadu na jeho zamestnanie či skúsenosti. Do experimentu je zapojených 300 ľudí, ktorí sú rozdelení do niekoľkých skupín. 50 ľudí sa nachádza v skupine, ktorá nemá žiadne regulované pravidlá, takže aj keby si našli prácu a iný zdroj príjmov, svoju základnú mzdu by dostali aj tak. Ďalšie skupiny sú viac či menej regulované a jednotlivé príspevky sa líšia od 900 eur za dospelú osobu do 1300 eur za dvojicu či rodinu. Zaujímavé budú následné zistenia odborníkov a nesmieme zabudnúť ani na to, že Švajčiari v nedávnom referende takúto základnú mzdu rázne odmietli.

Curtis, USA

Azda najzaujímavejšie podmienky príspevku či bonusu platia v meste Curtis v americkom štáte Nebraska. Nevyplatia ti žiadne peniaze za to, že sa tam presťahuješ, ale vymysleli efektívnejší spôsob, vďaka ktorému zveľaďujú svoje mesto a ešte aj vítajú nových obyvateľov. Princíp príspevku v Curtise spočíva v tom, že ak ty doručíš na radnicu skvelý návrh na to, ako zlepšiť fungovanie niektorej z miestnych inštitúcií, alebo návrh na zlepšenie infraštruktúry, vzdelanosti či podporu kultúry, dostaneš príležitosť vybrať si voľný pozemok podľa svojej chuti a dostaneš ho úplne zadamo.

Domov
Zdieľať
Diskusia