Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2016, 14:48
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Pouličná hudba je umenie, tvrdia svetoví hudobníci. Slovenská sporiteľňa im dáva za pravdu unikátnym projektom

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Bratislave chýba koncepčné riešenie, ktoré by dostalo hudobníkov do ulíc. A nie je to len problém hlavného mesta.

Nedávno v Bratislave vrcholil festival Viva Musica! a v meste sa zišlo množstvo skvelých hudobníkov z celého sveta. Festival takéto rozsahu a kvality je v Európe výnimočný a Slovensku robí meno kultúrnej krajiny, ktorá vie oceniť kvalitnú hudbu. Takto to vidia nielen samotní umelci, ale aj diváci koncertov. Keď sa však Bratislavou prejde bežný turista, s hudbou sa v uliciach veľmi nestretne. Bratislave chýba koncepčné riešenie, ktoré by dostalo hudobníkov do ulíc. A nie je to len problém hlavného mesta.

Vo svete to vyzerá inak

Praha, Berlín, Barcelona či Sydney. Pouličná hudba je v týchto miestach neodmysliteľnou súčasťou koloritu. Ľudia ju totiž vnímajú ako umenie. Spýtali sme sa na to priamo hudobníkov – vystupujúcich na aktuálnom ročníku festivalu Viva Musica! –, ktorí z týchto miest pochádzajú. Pozrite si, ako odpovedali v našej ankete.

 

Slovenská sporiteľňa prichádza s dlhodobým riešením

„Ulica je priestor, ktorý nás dlhodobo zaujíma. Keď nás s myšlienkou celoročnej podpory pouličných muzikantov oslovila Slovenská sporiteľňa, neváhali sme ani sekundu,“ hovorí Matej Drlička, zakladateľ a riaditeľ festivalu Viva Musica! Banka podporuje festival dlhodobo a jej ambíciou vždy bolo festival posúvať a zlepšovať. „Kvalitná hudba patrí do mesta, a hoci festival každoročne ponúkne niekoľko pouličných koncertov, sme presvedčení, že sa dá ísť ešte ďalej,“ hovorí Andy Zererová zo Slovenskej sporiteľne. „Svetové metropoly podporujú hudbu celoročne, ulice ňou žijú. Dobrú pouličnú hudbu však nevytiahnete len tak z klobúka. To je aj dôvod, prečo sme prišli s myšlienkou projektu Viva Ulica!“

Pouličná hudba je umenie, tvrdia svetoví hudobníci. Slovenská sporiteľňa im dáva za pravdu unikátnym projektom

Projekt Viva Ulica! štartuje v Bratislave

Ako však chce Slovenská sporiteľňa dostať do ulíc kvalitnú pouličnú hudbu? Motivácií pre hudobníkov ponúka hneď niekoľko. Okrem štipendia za vlastné koncerty v uliciach ponúka aj jedinečné oficiálne miesto v centre Bratislavy, hodiny u špičkového hudobného pedagóga a možnosť vystúpiť ako hosť v rámci jedného z top telies na Viva Musica! 2017. Uchádzať sa o tento jedinečný balík je jednoduché: stačí predviesť svoju hru na hudobný nástroj v krátkom videu, nahrať ho na www.vivaulica.sk a prejsť výberom Mateja Drlčiku, z ktorého vzíde 10 najlepších. Tí začnú hrať v uliciach v júni budúceho roka.

Šancu majú jednotlivci aj celé skupiny

Je jedno, či ste sólista alebo tvoríte s niekým hotový kvintet, dokonca nemusíte byť oddaným vyznávačom klasickej hudby. V duchu filozofie festivalu Viva Musica! majú však najväčšiu šancu tí, ktorí buď hrajú klasickú hudbu, alebo tú modernú na klasických nástrojoch. Prihlásiť sa alebo podporiť ďalších muzikantov svojím poradným hlasom môžete na www.vivaulica.sk

Domov
Zdieľať
Diskusia