Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. septembra 2016, 10:40
Čas čítania 0:00
Lucia Čakyová

Výhľad na more a nádherný interiér. Internát plávajúci na vode v dánskej Kodani je snom asi každého študenta

KULTÚRA DÁNSKO
Uložiť Uložené

Viete si predstaviť internát plávajúci na vode? V Dánsku je to už realita a vo vnútri to navyše vyzerá veľmi vkusne.

Všetci dobre vieme, v akom zúfalom stave sú niektoré slovenské a české internáty. Česť výnimkám. Realita je často taká, že ide o zničené a fádne budovy, z ktorých sa čo najrýchlejšie ponáhľame preč. Našťastie, na svete existujú viaceré príklady toho, že sa to dá robiť úplne inak. Dôkazom je internát z dánskej Kodane, z ktorého sa študentom naskytne nádherný výhľad na panorámu mesta a okolité more. Toto bývanie je navyše šetrné k našej vzácnej prírode. Poďme sa naň pozrieť bližšie. Ktovie, možno sa v podobnom raz ocitnete i vy.

Ide o projekt známeho dánskeho architektonického štúdia Bjarke Ingels (BIG) v spolupráci s Urban Riggers, startupu zameraného na udržateľné bývanie. Cieľom je vytvoriť komunitu internátov vznášajúcich sa na vode. V budúcnosti bude v Európe situácia s ubytovaním pre študentov čoraz viac neúnosnejšia a toto by mohlo byť riešenie. Prvá bunka bola pre verejnosť otvorená 21. septembra.
Internáty sú vybudované z námorných kontajnerov a vo vnútri to vyzerá viac než úžasne. V interiéri nájdeme spálňu, kúpeľňu a kuchyňu. Každá jednotka má aj spoločné priestory, kde sa môžu študenti stretávať a dosýta zabávať. K spoločným priestorom patrí nádvorie, miesto pre barbecue, či terasa na streche.


K novo otvorenému internátu sa študenti dostanú cez most. Na streche jedného z kontajnerov sa nachádzajú solárne panely poskytujúce energiu. Na chladenie v lete alebo vykurovanie v zime sa zase využíva okolitá morská voda. Každá internátna jednotka pozostáva zo šiestich kontajnerov a uprostred sa nachádza už spomínané nádvorie. Z terasy sa každému študentovi naskytne nádherný pohľad na panorámu mesta. No kto by tu nechcel žiť? Vďaka veľkým oknám je v interiéri aj dostatok prirodzeného svetla. Výhľad na oceán je už len čerešničkou na torte.

Asi vás bude zaujímať cena. Mesiac bývania v takomto nezvyčajnom internáte by vás vyšiel približne 540 eur (600 dolárov). Pre študentov žijúcich v centre Kodane je to však celkom výhodná cena vzhľadom na to, v akých závratných výškach sa tu pohybujú mesačné nájmy.

Tak čo, prijali by ste podobné nezvyčajné bývanie? Alebo dáte radšej prednosť klasickým internátom? Podeľte sa s nami o názor v komentároch.

Domov
Zdieľať
Diskusia