Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júla 2016, 14:04
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Blíži sa koniec fosílnych palív? Lietadlo poháňané zelenou energiou má za sebou cestu okolo sveta

TECH LIETADLO VIDEO
Uložiť Uložené

A nechýbajú ani dychberúce zábery.

Od začiatku priemyselnej revolúcie z 18. storočia predstavujú dôležitú súčasť našej ekonomiky - umožňujú rýchlu prepravu tovaru či ľudí, transformáciu materiálov na komplexné produkty a mnohé domácnosti ich využívajú ako na vykurovanie, tak aj na varenie pokrmov. Áno, fosílne palivá sú dnes takmer všade okolo nás, no keďže ide o vyčerpateľné zdroje energie vznikajúce počas dlhodobého procesu rozkladu odumretých rastlín a živočíchov, naveky to tak určite nebude.

Neustále rýchlejšia spotreba spôsobená čoraz väčším konzumom zmenšuje naše zásoby, takže raz nastane situácia, kedy ich budeme musieť nahradiť vhodnou alternatívou. A tá by mala byť v záujme ružovej budúcnosti našej civilizácie nielen obnoviteľná, ale i zelená. Do úvahy preto pripadá napríklad taká solárna energia, o ktorej poslednú dobu neustále hovorí vizionár Elon Musk, keďže predstavuje ďalšiu časť jeho ambiciózneho master plánu. Solárne panely teraz navyše dokázali, že zvládnu plnohodnotne poháňať aj experimentálny dopravný prostriedok s krídlami a elektromotormi. Hoci to ešte chce trošku vývoja, nedávno dosiahnutý úspech otvára novú kapitolu technologického pokroku.

Blíži sa koniec fosílnych palív? Lietadlo poháňané zelenou energiou má za sebou cestu okolo sveta
Zdroj: Solar Impulse
Blíži sa koniec fosílnych palív? Lietadlo poháňané zelenou energiou má za sebou cestu okolo sveta
Zdroj: Solar Impulse

Moderné lietadlo Solar Impulse 2 dokázalo vďaka kapacitám premieňať slnečnú energiu na elektrickú úspešne zrealizovať cestu okolo sveta bez toho, aby využilo jedinú kvapku fosílneho paliva. Integrovaným panelom, ktoré pokrývajú celú vrchnú časť konštrukcie, samozrejme asistovali aj prítomné batérie, kde sa nazbieraná energia počas dňa ukladala pre neskoršie využitie, napríklad na let po západe slnka. A ako informuje web Mashable, ide o kompaktnejšiu verziu výrazne staršej generácie Solar Impulse 1, pričom za lietadlom stojí rovnomenná spoločnosť zo Švajčiarska.

Blíži sa koniec fosílnych palív? Lietadlo poháňané zelenou energiou má za sebou cestu okolo sveta
Zdroj: Solar Impulse

Dobrodružstvo okolo sveta odštartovalo ešte počas roka 2015, konkrétne 9. marca v meste Abu Dhabi nachádzajúcom sa na území Spojených arabských emirátov. Pôvodné odhady trvania cesty tvrdili, že lietadlo priletí späť niekedy v auguste, no keďže tá neprebiehala podľa predstáv, kvôli technickým problémom nakoniec nastalo niekoľkomesačné zdržanie. Počas letu z Japonska na Hawai utrpeli batérie Solar Impulse 2 značné tepelné poškodenie, takže do oblakov mohli opäť vyraziť až v apríli 2016 po dokončenej oprave. Nasledoval smer Kalifornia, potom New York a po prelete ponad Atlantickým oceánom prišlo na rad Španielsko, neskôr zase Egypt, odkiaľ následne vyrazili do cieľovej destinácie Abu Dhabi, kam dorazili 26. júla 2016.

Solar Impulse 2 riadili dvaja skúsení piloti, André Borschberg a Bertrand Piccard, ktorí počas svojho jedinečnej, viac ako 38-tisíc kilometrov dlhej cesty nezabudli zachytiť ani dychberúce časozberné zábery, na čo im poslúžili akčné kamery GoPro. Podstatné tu je ale hlavne to, že dokázali dosiahnuť veľmi podstatný míľnik v neľahkom prechode z dochádzajúcich a pre životné prostredie nebezpečných fosílnych palív na zelenú alternatívu, pretože nič také doteraz nikto nedokázal. Podobnú iniciatívu môžeme odteraz navyše očakávať aj od ďalších významných spoločností. Čím rýchlejšie sa na stranu Solar Impulse či Tesly pridajú ďalšie veľké mená, tým rýchlejšie opadne strach z momentálne neistej budúcnosti našej modrej planéty.

Domov
Zdieľať
Diskusia