Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júna 2016, 17:22
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Stan žil bez vlastného srdca 17 mesiacov. Dočasnú náhradu nosil so sebou v malom batohu

TECH
Uložiť Uložené

Koncom roka 2014 prišiel o dôležitý orgán. Zachránil ho však 6-kilový výdobytok modernej doby.

Technológie nám vedia život nielen spríjemňovať, ale aj zachraňovať a dnes už 25-ročný chlapík z USA si to dokonca zažil na vlastnej koži. Stan Larkin fungoval niekoľko mesiacov bez svojho organického srdca, ktoré mu dočasne nahradilo kompaktné zariadenie (na pumpovanie krvi používa stlačený vzduch) pod názvom SynCardia Freedom Portable Driver. A nakoľko je externé, musel ho takmer rok a pol nosiť všade so sebou v batohu na ramenách. Na druhej strane mu ale umožňovalo realizovať prechádzky po čerstvom vzduchu, takže neležal stále iba na nemocničnom lôžku. V týchto dňoch ho však už viac nepotrebuje. Minulý mesiac dostal od darcu orgán a dnes je nesmierne vďačný, že mal takú príležitosť, vďaka ktorej si dokázal zachrániť život.

"Bola to emocionálna horská dráha. Mal som transplantáciu dva týždne dozadu a cítim sa, že si môžem počas nášho rozhovoru trošku zašportovať. Chcel by som veľmi poďakovať môjmu darcovi, ktorý mi dal kúsok seba. Jedného dňa chcem určite spoznať jeho rodinu. Hádam ma budú chcieť stretnúť."

V Spojených štátoch amerických sa momentálne nachádza na čakacom zozname niečo okolo 120-tisíc ľudí, ktorí potrebujú transplantáciu, no kvôli nedostatočnému množstvu náhradných orgánov denne umrie v priemere tak 22 čakateľov, píše web Cnet. Pokiaľ by teda Stana nezachránili dočasnou alternatívou, s najväčšou pravdepodobnosťou mohol byť jedným z nich. O srdce prišiel ešte v roku 2014, pretože začalo pomaly zlyhávať. Počas detstva mu diagnostikovali zdedené srdcové ochorenie a keď už lekári jednoducho nevideli iné východisko, pripojili ho na umelé. Postupom času by totiž rástlo riziko, že ho niekde nájdu ležať nehybného na zemi.

Domov
Zdieľať
Diskusia