Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
13. mája 2016, 10:03
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Exotické ovocie dobýva predajné pulty. Poznáte tieto kúsky?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Karambola, curuba či nashi. Aj takéto slová môžeme vídať v obchodoch.

Exotické ovocie so sebou prináša aj exotické chute. Ak sme nováčikovia, často nevieme, čo si vlastne kúpime a problém je aj so správnou konzumáciou. Treba to ošúpať? Ktovie... Prinášame sedem druhov exotického ovocia, aké bežne konzumujú len praví fajnšmekri.

Curuba

Exotické ovocie dobýva predajné pulty. Poznáte tieto kúsky?
Zdroj: Wikipedia

Curuba alebo banánová mučenka. Exotická nažltá kráska pochádza z juhoamerických Ánd. Tvarom pripomína malé banániky so zahnutými koncami, chuťou zasa med a banány. V Európe sa zatiaľ pestuje len v skleníkoch. S rastlinou majú obrovský problém na Novom Zélande a v Novej Guinei, kde si táto invazívna rastlina zabrala už 520 kilometrov štvorcových. Rastlina úmyselne, curuba totiž rastie na rovnomennej rastlinke dorastajúcej maximálne pol metra a za rok vydá len okolo 100 plodov. Šupka je mimoriadne nepríjemná, po prácnom olúpaní však príde vyvrcholenie - sladučká hustá dužina poteší každého milovníka sladkého.

Hurmikaki

Exotické ovocie dobýva predajné pulty. Poznáte tieto kúsky?
Zdroj: df.sk

A tu prichádza prvé prekvapenie. Vtipný názov hurmikaki poznáme všetci, správne je toto ovocie však "hurma". Hurmikakovník tiež neznie veľmi reprezentatívne, vysoký strom, ktorý túto oranžovú pochúťku plodí, sa nazýva ebenovník rajčiakový (s rajčinami nič spoločné). Ten pochádza zo strednej Číny, dnes sa už pestuje v takmer každej teplej krajine. V domácej Číne sa dnes pestuje už čosi vyše 500 odrôd a mimoriadne obľúbené sú aj hurmikaki vína či likéry.

Hurmikaki môže vážiť až pol kilogramu, plody dorastajú do 8 cm. Jeho dužina je konzistenciou skoro ako marmeláda a chuťou pripomína melón či marhule. S dužinou tiež môžete zjesť aj šupku - tá pripomína tú jablkovú. Treba si dávať pozor, táto vitamínová bomba vydrží zrelá len veľmi krátku dobu. Hurmikaki s príjemne sladkou chuťou sa dá nájsť v každom väčšom obchode či obchodnom centre.

Jackfruit

Exotické ovocie dobýva predajné pulty. Poznáte tieto kúsky?
Zdroj: Habid Munmun

Jackfruit je jedným z tých známejších. Na prvý pohľad možno vyzerá ako gigantické liči, vôbec tak tomu však nie je. Jack je vnútri pomerne suchý a zvláštne oranžový. V strede je veľká nevýrazná kôstka, ktorá dosahuje hmotnosť až 5 kilogramov. A plod môže mať až vyše dvadsať! Strom ich za rok dá vyše 200, čo je naozaj obdivuhodný výkon. Príjemnú korenistosť jackfruitu prebíja ťažko atypická, ba priam až mäsová chuť (čo je veľmi príjemným prekvapením). Cena je síce astronomická, nasýti však aj viacerých ľudí a skúšku tohto giganta určite nebudete ľutovať.

Karambola

Exotické ovocie dobýva predajné pulty. Poznáte tieto kúsky?
Zdroj: Wikipedia

Ovocie pôsobí výzorovo naozaj veľmi sympaticky. Karambola je tiež známa ako čínska hviezdica a aby tých názvov nebolo málo - rastie na stromčeku nesúcom názov egrešovec oblý (názov opäť zavádza, s egrešmi nič spoločné). Karambola sa konzumuje trošku odlišne, najprv sa odstránia vonkajšie rebrá a plod sa nám zrazu zdá aspoň trikrát menší. Výsledný kúsok je však naozaj veľmi chutný, takže námaha určite stojí za to. Zvláštny tvar je tiež pre niekoho požehnaním - plátky hviezdic sú obľúbenou ozdobou drinkov či šalátov. Pozoruhodné sú aj obrovské listy. Pomerne úzke, dlhé však aj 20 centimetrov. Ak však máte problémy s obličkami - po karambole určite nesiahajte. Kvôli vysokej koncentrácii kyseliny štaveľovej môžu utrpieť ešte viac.

Kumkvát

Exotické ovocie dobýva predajné pulty. Poznáte tieto kúsky?
Zdroj: kvetyazahrada.sk

Hneď na začiatok - kumkvát nedoporúčame. Ide o malý citrusový fľak na kumkvátovníku japonskom. Ako správny citrus má hrubú šupku, ktorú šúpať nie je práve radosť a po prvom pokuse o dobytie dužiny sklamane konštatujeme, že nezlomná šupka zaberá asi 70 percent objemu plodu. A ten je dlhý tiež maximálne 3 cm. Chuť je nahorkastá, pripomína kombináciu pomaranču, pomela a grapefruitu. Značnou výhodou kumkvátu je, že jeho strom je naozaj zmenšenina, preto kochlík vopcháte na každý balkón. Strom tiež dá veľmi veľké množstvo plodov, už pri lúpaní piateho vám však budú praskať nervy.

Nashi

Exotické ovocie dobýva predajné pulty. Poznáte tieto kúsky?
Zdroj: Wikipedia

Nashi alebo tiež ázijská hruška vzhľadom pripomína jablko v pokročilom štádiu splesnivenia. Ázijská hruška názov dokonale vystihuje - ako hruška presne aj chutí, je však výrazne šťavnatejšia. Ak si myslíte, že obyčajná broskyňa je to, čo všade kvapká - nashi je to pravé orechové.
Nevábna guľa pochádza z Číny, v posledných rokoch sa pestuje už aj v južnej Európe. Nashi je zvláštne presladené a trpké zároveň a chuťou nám zrovna nesadla. Ale už aj prekonať prvotný odpor a zahryznúť sa chce odvahu.

Rambután 

Exotické ovocie dobýva predajné pulty. Poznáte tieto kúsky?
Zdroj: listovative.com

Ak máte skúsenosti hlavne s menšími psíkmi a hádzali ste im tie malé chlpaté gule, rambután je presne ono. Tie vlasy však dáte dole veľmi rýchlo, pre záujemcov chutia ako žerucha. Určite poznáte liči alebo durian. Pridajte chlpy a vzniká rambután - pôvodom z Číny. Na rozdiel od liči však šupka ide dať dole pohodlne a tiež nemá tŕne, takže sa nemáte šancu pichnúť - ako pri nepriateľských kúskoch liči. Na druhej strane, ošúpať vlhký rambután vyžaduje značnú dávku zručnosti a často skončíte nahánaním ovocia po kuchyni. Inak sa s liči úplne zhoduje. Tvrdá podlhovastná kôstka a biela mazľavá hmota pripomínajúca vajíčko. Je však výrazne drahší a aj práce je s ním viac, pričom je väčší len o kúsok.

Exotické ovocie aj napriek vysokým cenám nachádza na slovenských pultoch záujem. Obchodné reťazce zavádzajú do ponuky nové a nové druhy, aj keď si na úsvit nových plodov ešte budeme musieť počkať.

Anketa:
Ochutnal/a si už aspoň jedno z uvedených ovocí?
Jasné, jem to celkom často.
Len výnimočne.
Nikdy som nemal/a tú poctu.
Jasné, jem to celkom často.
28 %
544 Hlasov
Len výnimočne.
43 %
822 Hlasov
Nikdy som nemal/a tú poctu.
29 %
550 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia