Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. mája 2016 o 15:59
Čas čítania 0:00
johnnybravo

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Poľsku

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPA POĽSKO
Uložiť Uložené

Naši severní susedia majú pestrú históriu.

Náš severný sused si toho v histórii už odskákal mnoho. Poliaci sa museli nespočetne ráz popasovať so svojimi nepriateľmi, vydali sa dokonca bojovať za správnu vec aj na Haiti a okrem toho množstvo zaujímavostí skrýva aj ich územie, kde by človek možno ani nečakal prítomnosť európskej púšte alebo pralesa, ktorý tam zostal ako svedok pôvodnej podoby Európy pred tým, čo tam začala ľudská aktivita. 

Púšť priamo v Poľsku

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Poľsku
Zdroj: silesiaexplorer.files.wordpress.com

Na európskom kontinente púšte nepatria medzi javy, s ktorými by sa človek mohol stretnúť na každom kroku, ale vedel si, že púšť v Európe skutočne existuje a nachádza sa pri poľskej dedinke Klucze? Nie je vôbec veľká, veď jej rozloha je iba 32 kilometrov štvorcových a volá sa Błędowska púšť, ale na druhej strane patrí medzi vzácne unikáty, pretože v miernom a vlhkom podnebnom pásme púšte nemajú ideálne podmienky na vznik. Svoju púšť si teda Poliaci strážia ako oko v hlave, veď patrí aj do chránenej oblasti a jedným z mnohých zaujímavých faktov by mohla byť aj informácia o tom, že práve na nej trénovali niektoré nacistické jednotky pred tým, než boli nasadené do bojov v Afrike.

Žena, ktorá sa v Osvienčime nevzdala

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Poľsku
Zdroj: archidiecezja.lodz.pl

Nacistická prítomnosť na poľskom území za druhej svetovej vojny bola skutočne obrovská. Jedným z poznačených miest dodnes zostáva koncentračný tábor Osvienčim, v ktorom sa odohrali tisíce ľudských príbehov, avšak niekoľko z nich vyčnievalo z radu, rovnako ako príbeh ženy menom Stanisława Leszczyńska. V roku 1943 bola so svojou dcérou transportovaná do koncentračného tábora a okamžite bola zaradená do pôrodnice, kde sa mala starať o to, aby všetky nové bábätká rýchlo zmizli z povrchu zemského. Stanisłava dokonca dostala inštrukcie aj od samotného Mengeleho, aby novorodencov zabíjala, avšak ona ich napriek rozkazom zachraňovala. Počas svojho pobytu v tábore bola pri pôrodoch viac než 3000 detí a aj keď asi 2500 z nich zmizlo krátko po pôrode, Stanisłava nikdy nezabila ani jediné z nich a keď to situácia umožňovala, posielala ženy späť aj s dieťaťom zabaleným do látky, aby si ich dozorcovia nevšimli. Za svoje činy si vyslúžila mnohé pocty v podobe ulíc či inštitúcií pomenovaných podľa nej a katolícka cirkev ju dokonca zaradila medzi kandidátov na zaradenie medzi svätcov.

Poľská bitka pri Termopylách

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Poľsku
Zdroj: photos.wikimapia.org

Zrejme si už niekedy počul o legendárnej bitke pri Termopylách, v ktorej spartský kráľ Leonidas so svojimi vernými mužmi bránil priesmyk pred obrovskou perzskou presilou, ale tušil si, že na začiatku druhej svetovej vojne sa podobná situácia odohrala aj v Poľsku? Bitka pri Wizne trvala tri dni od 7. septembra do 10. septembra roku 1939 a pozostávala z približne 40-tisíc nemeckých vojakov a približne 300 až 700 poľských vojakov, ktorých úlohou bolo zdržať nepriateľa pomocou obrannej opevnenej línie, čo sa im koniec koncov aj celkom podarilo. Celé tri dni opätovali nemeckú streľbu a aj keď si uvedomovali, že prehra jednoducho musí prísť a v dlhodobom horizonte nemajú proti presile šancu, bojovali do posledného dychu, čo dokazuje aj smrť samotného veliteľa kapitána W. Raginisa, ktorý nakoniec radšej spáchal samovraždu pomocou granátu, ako keby mal padnúť do nepriateľských rúk. Poliaci sa napokon 10. septembra, tri dni po začiatku bitky, vzdali, ale dodnes patrí týmto vojnovým hrdinom miesto v poľskej histórii a kultúre.

Pozostatok európskeho pralesa

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Poľsku
Zdroj: en.wikipedia.org

Spomenuli sme si už európsku púšť, a tak teraz prišiel čas na európsky prales. Poľsko sa totiž môže pochváliť aj ním. Volá sa Bielovežský prales a Poliaci si jeho význam uvedomili už niekedy v 15. storočí, keď ho začali oficiálne ochraňovať a pokračujú v tom až dodnes. Bielovežský prales v sebe ukrýva pôvodnú faunu, aká sa na väčšine severnej poľskej časti Európy vyskytovala tisíce rokov, ale postupná urbanizácia a ľudská činnosť pôvodný prales okresali na minimum. Prales pritom Poľsko zdieľa so svojím bieloruským susedom a jeho historický a súčasný význam ho ešte v roku 1979 doniesli až do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Aby toho nebolo málo, na území tejto vzácnej časti krajiny sa mimoriadne darí zubrovi európskemu, ktorý je zvieraťom s najvyššou hmotnosťou spomedzi všetkých živočíchov v Európe.

Najväčší tehlový stredoveký zámok

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Poľsku
Zdroj: upload.wikimedia.org

V križiackych výpravách do svätej zemi sa objavili známe rády ako templári či johaniti, ale bojovali v nich aj členovia Rádu nemeckých rytierov, ktorý síce nebol taký silný a populárny, ale vďaka jeho členom a ich šikovným rukám a zdrojom sa práve nemeckí rytieri mohli pustiť do stavby hradu Malbork ležiaceho na severe Poľska. Už na prvý pohľad sa ti možno Malbork javí trošku rozdielne v porovnaní s inými hradmi, s akými si mal tú česť sa stretnúť, a samozrejme, že sa nemýliš. Nemeckí rytieri sa totiž rozhodli vystavať svoje sídlo ešte na konci 13. storočia a použili naň v tom čase celkom nezvyčajný materiál v podobe tehál. Hrad sa postupne počas rokov rozrastal, ničili ho bitky a obliehania, ale nakoniec mu nič z toho nedokázalo zobrať titul, ktorý si drží dodnes, a teda najväčší stredoveký hrad postavený z tehál.

Ústava s obrovským významom

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Poľsku
Zdroj: upload.wikimedia.org

Poľsko bolo viackrát v minulosti jednoducho vymazané z mapy silnejšími mocnosťami. Jeho územie si pohadzovali Prusi, Rakúšania, Nemci či Rusi dlhé roky, avšak aj napriek všetkému to Poliakom nezobralo národnú hrdosť zo svojej ústavy z roku 1791, ktorá vznikla na konci existencie Republiky oboch národov, čiže štátu pozostávajúceho zo spojenia Poľska a Litvy počas celých troch storočí. Američania síce svoju ústavu kodifikovali ešte v roku 1787, ale na európskom kontinente neexistoval iný štát, ktorý by toto smerovanie nasledoval skôr, než práve Poľsko. Historici považujú ústavu z 3. mája 1791 za vôbec druhú kodifikovanú národnú ústavu na svete a nič na tom nakoniec nezmenil ani fakt, že platila iba približne 19 mesiacov, dokým si Republiku oboch národov nerozdelili spomínaní Rusi, Prusi a Rakúšania.

Poľské posolstvo na Haiti

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Poľsku
Zdroj: Swiatoslaw Wojtkowiak

Karibský ostrov Haiti zažíval na začiatku 19. storočia obrovské sociálne problémy. V plnom prúde tam stále bolo otrokárstvo, a tak nemohlo nasledovať nič iné, ako zárodky otrockej revolúcie, ktorej cieľom bolo zbaviť sa francúzskej nadvlády nad chudobnými obyvateľmi. Keď sa o tom v roku 1802 dozvedel Napoleon, okrem iných bojovníkov na Haiti poslal aj skupinu asi 5000 poľských vojakov s rozkazmi poraziť rebelujúcich otrokov. Čo však nikto nečakal bolo to, že Poliaci v sebe onedlho nájdu sympatie pre otrokov a namiesto potláčania revolúcie sa k nej v roku 1804 pridajú a nakoniec a Francúzov porazia. Miestni obyvatelia potom na znak vďaky a úcty umožnili Poliakom zostať na ostrove udelením občianstva, a preto by si aj dnes našiel, najmä v mestečku Cazale, rodiny s poľskými koreňmi, ktoré si stále zachovávajú svoje európske črty a medzi obyčajnými obyvateľmi Haiti by si ich musel všimnúť azda každý.

Najstaršia reštaurácia v Európe

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Poľsku
Zdroj: mlodzi.wroclaw.pl

Vo svojom meste má zrejme každý z nás obľúbenú reštauráciu alebo bar a na obľúbenosť podnikov vplývajú mnohé faktory. Jedným z nich by mohol byť aj vek samotnej reštaurácie, čo by v prípade Piwnice Świdnickej znamenalo, že ju ľudia musia mať najradšej. Táto reštaurácia z mestečka Świdnica bola otvorená už v roku 1275 a svoju dlhú tradíciu si rozširovala v priebehu storočí, keď sa v nej napríklad nesmelo nadávať či hrať karty a živú hudbu si v nej mohol človek užiť každý utorok a piatok. Reštaurácia si tiež dlhé desiatky rokov uchovávala zápisy vo svojich kronikách, a tak vieme napríklad o tom, že spomínaný zákaz kariet a fajčenia platil už v roku 1731. Priestory Piwnice Świdnickej boli taktiež viackrát upravované a rekonštruované, takže v prípade, že miluješ históriu, návšteva najstaršej európskej reštaurácie vôbec by nemala v tvojom živote chýbať.

Poľka, ktorá to v tehotenstve s alkoholom prehnala

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Poľsku
Zdroj: EuroPics

Lekári samozrejme pri vyšetreniach tehotným ženám prízvukujú, že by počas gravidity nemali vôbec piť alkohol, avšak jedna Poľka toto odporúčanie v roku 2013 pochopila snáď úplne naopak, pretože svojím nezodpovedným konaním ohrozila nielen seba, ale najmä svoje nenarodené dieťa. Žena sa totiž v pokročilom štádiu tehotenstva vydala na nočný záťah a keďže si nevedela povedať dosť, priotrávila sa alkoholom a vo večierke odpadla, kde si po ňu prišli záchranári. Lekári boli potom nútení okamžite dieťa z matkinho tela vybrať cisárskym rezom asi 2 týždne pred stanoveným termínom a neverili vlastným očiam, keď zistili, že obrovské množstvo alkoholu (až 23-krát toľko, čo je v Poľsku povolené množstvo pri šoférovaní) prešlo z matkinho krvného obehu do obehu dieťaťa, ktoré ledva prežilo a muselo sa zotavovať v inkubátore.

Invázia a boj za slobodu

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Poľsku
Zdroj: www.ushmm.org

V čase, keď v Európe existovala Republika oboch národov v rokoch 1569 až 1795 sa v Európe zmenili mnohé pomery. Poľsko-litovská únia patrila medzi najsilnejšie štáty na starom kontinente a spájala do seba územia napríklad dnešného Lotyšska, Bieloruska či západného Ruska, avšak ani sila štátu a pevné spojenectvá Poliakom nevypomohli vždy a informácie preto hovoria o tom, že v rozmedzí rokov 1600 až 1945 bolo poľské územie zasiahnuté inváziou, na ktorú Poliaci odpovedali odbojom a bojom za svoju slobodu, celkovo až 43-krát. Aj keď ide o obrovské číslo a mnohé európske krajiny ani len netušia, aké to muselo byť, keď vás odrazu silnejšie mocnosti z roka na rok vymažú z mapy, Poliaci sa nikdy nevzdali a nakoniec sa im podarilo vybojovať si nielen slobodu, ale aj demokraciu.

Jedna krásna Poľka sa volá Ola Kowal, narodila sa v poľskej Varšave a v súčasnosti už žije v newyorskom Brooklyne, kde sa jej podarilo uchytiť ako modelke. Je stále mladá, veď jej tiahne len na 23 rokov a už sa stihla objaviť na stránkach portálu GQ a má za sebou spolupráce s mnohými ďalšími značkami. Nezabudni navštíviť jej Instagram a môžeš nám povedať aj to, či by ťa táto poľská kráska oslovila.

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Poľsku
Zdroj: Instagram
Domov
Zdieľať
Diskusia