Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2016, 13:11
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

TOP 10: Najlepšie slovenské a české rapové spolupráce za posledných 12 mesiacov

HUDBA
Uložiť Uložené

Keďže máme vo zvyku hlavne chváliť, dnes sa spoločne pozrieme na desiatku najlepších spoluprác rapových interpretov za posledný rok.

Rebríčkov slovenských a českých rapových skladieb sme za posledný rok vyprodukovali pomerne veľa a na ich spočítanie by nám pravdepodobne nestačili už ani obe ruky. Dnes sme sa rozhodli v známom TOP 10 formáte pokračovať, avšak s opäť pozmenenými kritériami. Tentokrát budeme hľadať tie najlepšie domáce skladby rapového žánru, ktoré charakterizuje spolupráca aspoň dvoch interpretov predvádzajúcich podarený výkon a kvalitu. Ako zvyčajne, budeme do istej miery brať do úvahy aj názor fanúšikov, ktorí dokážu svoju náklonnosť k tvorbe vyjadriť najlepšie odozvou či už na youtube, alebo aj hocikde inde, a teda na koncertoch či festivaloch.

Tú hlavnú časť rozhodovania však tvorí náš vlastný subjektívny úsudok a pohľad, a preto sa môže stať, že sa vo výsledku naše a vaše názory jednoducho nestretnú. Obzvlášť pri takom veľkom objeme albumových aj mimoalbumových skladieb, ktoré sme pracne prešli. Rozhodli sme sa zároveň vybrať si dlhší časový úsek, pretože od začiatku roka by to bolo pravdepodobne veľmi jednoduché. Tento výber teda mapuje skladby, ktoré uzreli svetlo sveta v horizonte posledných 12 mesiacov - teda aj tie, ktoré boli vydané ešte pred začiatkom festivalovej sezóny 2015. Poďme teda na to.

Tono S. feat Delik - Keď odídem

Tonči ako jeden z posledných zástancov tradičného rapového zvuku ide cestou, ktorá je o niečo ťažšia, no možno napriek tomu o to krajšia. Jeho tvorba nesie rovnaké charakteristické črty už niekoľko dlhých rokov, avšak aj napriek tomu môžeme konštatovať, že sa mu stále podarí inovovať a neopakovať sa, čo je v konečnom dôsledku problémom mnohých jeho kolegov. Do nášho rebríčka sme z albumu Fíčuringy zaradili práve hosťovačku s handlovksým psom Delikom, a to hlavne kvôli nenapodobiteľnému lyrickému výkonu, čo je samozrejme devízou oboch chalanov. Snáď sa ešte títo dvaja dajú dokopy.

Otis feat. Pil C, Delik, Jackpot, MPP - Ja vs Celý svet

Originál skladby určite dôverne poznáš, no my sme sa rozhodli siahnuť po verzii, ktorá možno nie je všetkým až tak blízka. Hudobnú produkciu uvaril Special Beatz a hostiteľov Pil C-ho a Otisa sa na skladbu pridal aj Delik, chalani z MPP a český reprezentant Jackpot. Nebudeme polemizovať o tom, kto koho prešťal, pretože je v tomto prípade dôležitý hlavne výsledok. A tým je viac než 8 minútová nálož od 7 rôzných interpretov, z ktorých poňal každý túto tému po svojom, čo bolo v konečnom dôsledku aj cieľom. 

DMS feat. Vladimir 518 - Už mám dosť

Album MMXV sme označili za najlepší nosič roku 2015 a skladba Už mám dosť sa objavila v úspešnejšej polovici desiatich najlepších skladieb uplynulého roka, a tak sa snáď nik nebude čudovať, že sa dostala aj do tohto výberu. Vláďa je vo vynikajúcej forme, čo už dokázal aj poslednými dvomi skladbami a o chalanoch z DMS už vieme, že to proste vedia. Zároveň je cítiť, že sú všetci traja v tejto téme ako doma, no osobne je mojim favoritom Dame, rovnako ako na celom albume.

Ektor feat. Ego - Nasávat ten vibe

Ako sme si už mali možnosť všimúť aj v minulom roku, na albumoch s hlavičkou Detektor dostávajú priestor interpreti, ktorí sú považovaní za tých najkvalitnejších. Výnimkou nie je ani druhé pokračovanie, kde sa až na pár malých zmien objavili rovnakí hostia, avšak ich výkony boli ešte o niečo lepšie. V tomto prípade bolo asi najťažšie vybrať jednu skladbu, resp. jedného hosťa, ktorý Ektorovi sekundoval, no po opakovanom počúvaní troch najväčších adeptov zvíťazila skladba s Egom. Áno, tie zvyšné dve boli s Rytmusom a Jamesom Coleom. Vráťme sa ale k Egovi. Tomu sa podarilo narapovať snáď najkomplikovanejšiu slovenskú rapovú slohu, za čo si od nás odnáša povestného zlatého bludišťáka. 

Ben Cristovao feat. the Glowsticks - ASIO

Ben Cristovao si získal srdcia veľkého množstva hlavne českých fanúšikov, výsledkom čoho bolo vypredanie pražškého Fóra Karlín, čo sa vraj nepodarilo ani clevelandskému MGK. Teší nás, že sa Ben rozhodol po zopár "jemnejších" skladbách o niečo pritvrdiť a dať dokopy agresívnu a úprimnú skladbu so zaujímavým názvom a hosťom. Tým je totiž Osama Verse, ktorý zatiaľ vystupoval len ako producent z kanadského dua The Glowsticks. ASIO, teda v preklade Asi Jo je vec hlavne zaujímavá a v našich končinách nevídaná. O jej kvalite pravdepodobne dostatočne napovedá aj počítadlo zhliadnutí. 

Logic feat. Gumbgu - Čísla

Aj keď sa mi individuálna dráha oboch týchto interpretov páčila o niečo viac a projekt Gudlak už postráda svojskú atmosféru, je treba uznať, že Čísla sú presne to, čo by sme od Logica a Gumbguho očakávali aj v sólovej dráhe. Pre oboch bol určite kľúčový uplynulý rok, v ktorom si našli veľkú a stabilnú základňu fanúšikov a tá sa bude stotožňovať so zvukom, aký ich momentálne charakterizuje. Čo sa týka tejto skladby, tak je všetko v úplnom poriadku a nám ostáva len dúfať, že sa chalani budú motať niekde okolo tohto štýlu. 

IF feat. Boy Wonder - Muži v černém

Dvojica Idea a Fatte zažíva momentálne veľmi plodné obdobie a my musíme uznať, že chalani sú momentálne v super forme, čo je v kombinácii s dostatočnou aktivitou skvelá správa pre každého fanúšika. Do zoznamu sme si však vybrali skladbu staršieho vydania. Vec Muži v černém sa objavila na doske s názvom Rap, ktorá určite patrí medzi to najlepšie z minulého roku. Veríme, že bude IF fungovať v nastolenom tempe aj naďalej.

L.U.Z.A. feat. Kontrafakt - S kým si

Ako L.U.Z.A., tak aj Kontrafakt patria medzi najzásadnejšie zoskupenia slovenského rapu. Aj preto je zaujímavé sledovať, ako a kam sa za dekádu sa posunuli. Túto spoluprácu tak môžeme s čistým svedomím považovať za legendárnu. Vznik skladby potešil pravedpodobne množstvo tých, ktorí začali rap počúvať už o niečo skôr. O produkciu sa samozrejme postaral Hajtkovič a štvorica interpretov nám pripomenula staré časy, avšak v aktuálnom prevedení. Snáď sa raz dočkáme aj videoklipu.

AK feat. Ektor - Cizí tváře

V prípade, že sa ešte stále pýtaš, kto alebo čo je AK, tak si u nás pravdepodobne ešte nový. Sergei Barracuda a Pastor patria medzi to najlepšie, čo kedy česká rapová scéna vyprodukovala a každou skladbou tento fakt potvrdzujú. Všetko to vyvrcholilo albumom Bída & Bolest, kde sa nacháda aj táto skladba. Keďže patrí v našom rebríčku medzi najstaršie a do obdobia posledných 12 mesiacov sa vošla len tesne, snáď ju už nemusíme bližšie predstavovať. Na spolupráci sa objavuje aj pražský Ektor, čo určite nie je náhoda. V jeho tvorbe sme mali viackrát možnosť počuť, že má k problematike preberanej v skladbe dostatočne blízko.

Pil C feat. Separ - Vidím jak ich jebe

Okej, táto skladba sa v rebríčkoch objavovala pomerne často a ani tento sa bez nej jednoducho nezaobíjde. Skutočnosť, že dvojica patriaca medzi najzvučnejšie mená slovenskej scény presne vie, ako má znieť banger, nemôžeme poprieť. Vidím jak ich hnevá si obľúbil po prvom vypočutí snáď každý zástanca súčasnej rapovej tvorby, a to aj vďaka údernej produkcii od šikovného Špeciála. Videosingel pochádza ešte z obdobia posledných Vianoc a za toto obdobie dokázala rozbiť desiatky klubov na Slovensku a v Česku či už na koncertoch Separa, Pila, prípadne spoločne, čo je pre každého fanúšika malý sviatok.

BONUS: Moja Reč feat. Separ - Z hlavy do hlavy

Dobre, tak predsa len ešte jedna skladba. Pre mnohých je účasť Separa na albume prekvapením, no v konečnom dôsledku príjemným. A nezaostávajú ani Dobrí chlapci, ktorí si pre nás pripravili zaujímavý storytelling . Keďže celý najnovší počin Offline hudobne produkoval Jožiš Engerer, tak ani táto skladba nie je výnimkou a aj keď by si možno žiadal album aj nejaké osvieženie v podobe iného producenta, v tomto prípade je to v poriadku. Vyzerá to tak, že československá scéna je momentálne snáď najsúdržnejšia vôbec, výsledkom čoho sú aj nečakané spolupráce, z ktorých sa mnohé v článku pre nedostatok miesta neobjavili.

Ďakujeme za pozornosť, dovidenia!

Anketa:
Ktorá z týchto spoluprác ťa za posledných 12 mesiacov najviac oslovia?
Tono S. feat Delik - Keď odídem
Otis feat. Pil C, Delik, Jackpot, MPP - Ja vs Celý svet
DMS feat. Vladimir 518 - Už mám dosť
Ektor feat. Ego - Nasávat ten vibe
Ben Cristovao feat. the Glowsticks -
Logic feat. Gumbgu - Čísla
IF feat. Boy Wonder - Muži v černém
L.U.Z.A. feat. Kontrafakt - S kým si
AK feat. Ektor - Cizí tváře
Pil C feat. Separ - Vidím jak ich jebe
Moja Reč feat. Separ - Z hlavy do hlavy
Tono S. feat Delik - Keď odídem
7 %
286 Hlasov
Otis feat. Pil C, Delik, Jackpot, MPP - Ja vs Celý svet
4 %
159 Hlasov
DMS feat. Vladimir 518 - Už mám dosť
5 %
208 Hlasov
Ektor feat. Ego - Nasávat ten vibe
16 %
652 Hlasov
Ben Cristovao feat. the Glowsticks -
6 %
233 Hlasov
Logic feat. Gumbgu - Čísla
6 %
240 Hlasov
IF feat. Boy Wonder - Muži v černém
3 %
130 Hlasov
L.U.Z.A. feat. Kontrafakt - S kým si
8 %
327 Hlasov
AK feat. Ektor - Cizí tváře
8 %
325 Hlasov
Pil C feat. Separ - Vidím jak ich jebe
25 %
1015 Hlasov
Moja Reč feat. Separ - Z hlavy do hlavy
12 %
495 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia