Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2016, 13:41
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Ako sa z Vikingov v 4. sérii stala telenovela plná intríg, za to prázdna na barbarské súboje

FILMY A SERIÁLY VIKINGS
Uložiť Uložené

Prvá polovica 4. série Vikingov je za nami, my však vôbec nie sme nadšení.

Nehovorí sa to ľahko, no vzhľadom na to, s akými problémami sa 4. séria pozerala, je nutné vyjasniť si, že od 3. série už tento príbeh pláva na mori priemerných televíznych projektov čoraz ďalej od vysnívanej pevniny, kde sa ohrieva len to najlepšie. Prvé dve série boli božské. Geniálne intro, sympatické postavy, ktoré okamžite prirástli k srdcu, skvelé priateľstvá medzi Vikingami a prepracovaný scenár, ktorý severanov dokázal vykresliť ako tých dobrých, ktorým by sme mali držať palce. K tomu si pripočítajte brutálne barbarské bitky, plienenie a sex s krásnymi ženami. Od 3. série sa však náplň seriálu výrazne zmenila, pričom bol tento prerod dokonaný až teraz, v prvej polovici štvrtej série. Tá druhá dorazí na jeseň tohto roku, no a aj keď bude dnešná recenzia dosť negatívna, môže byť ešte horšie. S najväčšou pravdepodobnosťou nás totiž neminú flashbacky. Vzhľadom na to, že sa pokúsim presne vysvetliť, prečo Vikingovia tápu, bude recenzia obsahovať spoilery. 

Ako sa z Vikingov v 4. sérii stala telenovela plná intríg, za to prázdna na barbarské súboje
Zdroj: History

Nateraz ale budúcnosť seriálu nechajme stranou. V nasledujúcich riadkoch budeme mať dosť roboty s jeho súčasnosťou. Po dobytí Paríža a vybudovaní ďalšej osady na nepriateľskom území sa Ragnar so svojími druhmi vybral naspäť domov. V Paríži nechal Rolla a skupinu svojích verných druhov. Akoby sa nepoučil po zrade kráľa Ecberta vo Wessexe a vyplienenie jednej osady mu nestačilo. Nechal svoj ľud napospas Parížanom a aby toho nebolo málo, vzdal sa možnosti kontrolovať svojho brata. Rollo ho už raz nepekne zradil, no Ragnar je asi slniečkar, a tak si prehru, zradu či vývin udalostí nezhodný s jeho predstavami nepripúšťa. A tvrdo na to doplatí. Rolla zláka moc a vystúpenie z bratovho tieňa, a tak Vikingov zradí a rozhodne sa pred nimi ubrániť Paríž. Oháňať sa tým, že sa Vikingovia odohrávajú podľa skutočných udalostí, a tak sa miestami nelogické a nepochopiteľné správanie postáv musí prepáčiť, je nezmyselné. Zatiaľ čo niektoré postavy skutočne žili a písali históriu, iné pochádzajú len z legiend a nikto s určitosťou nevie, či existovali a ak aj áno, kde vlastne boli a ako zmýšľali. Scenáristi tak mali častokrát voľnú ruku, čo v tomto prípade znamenalo nesmiernu nudu, absenciu logiky a niekdajšieho dramatického tempa, akým seriál oplýval.

Odporúčané
Recenzia: Vikingovia – 1. polovica finálnej série Recenzia: Vikingovia – 1. polovica finálnej série 7. februára 2020, 11:29

Ako príklad môžeme uviesť prvý pokus dostať sa do Paríža. Lagertha so svojou skupinou skúšala obkľúčiť strážnu vežu, no vôbec im nenapadlo najskôr zistiť, či sa k nej vlastne dá dostať. Trochu zvláštny bol aj záver prvej polovici série, kedy sa zrazili lode Parížanov a Vikingov, no kamera sa sústredila na bitku maximálne tak štyroch lodí, pričom to vyzeralo, že ďalšie desiatky vikingských plavidiel nečinne čakajú na rieke. Ani najlepšia z prvých 10 dielov aktuálnej série sa tak nevyhla wtf momentom. V niektorých scénach rozmýšľate, či boli Vikingovia takí hlúpi/ľahostajní, alebo sú takí leniví a ľahostajní práve scenáristi.

Ako sa z Vikingov v 4. sérii stala telenovela plná intríg, za to prázdna na barbarské súboje
Zdroj: History

Zďaleka však s negatívami nekončíme. Vikingov vždy zdobili krvavé súboje, vraždy, nečakané zrady či vášnivé hrátky. Čo z toho vidíme v 4. sérii? Nuž, nebyť poslednej epizódy, veľa by sme si toho neužili. Vikingovia sa totiž zmenili na nezáživnú telenovelu plnú intríg a nezaujímvých dejových liniek. Seriál sa síce volá Vikingovia, no veľa času trávime v Anglicku, kde sme svedkami zrodu prvej hriešnej emancipovanej ženy, ktorej jedinou svetlou chvíľkou v seriáli by bol moment, kedy by do hlavy dostala sekeru. Okrem toho sa vyvíja aj úplne sterilný príbeh kráľa Ecberta, ktorý má na hlavné postavy nulový dopad a celé to skôr pôsobí ako spin-off. Chápem, že pre budúci dej bude Anglicko dôležité, no už veľmi dlho sa tam nedeje nič zaujímavé a ani veľmi dôležité. Malo sa výrazne strihať, avšak po novom sa z Vikingov má stať nekonečný seriál na štýl The Walking Dead, ktorému nevadí, že utrpí na kvalite, ak sa bude naťahovať čo najdlhšie.

Ako sa z Vikingov v 4. sérii stala telenovela plná intríg, za to prázdna na barbarské súboje
Zdroj: History

Udalosti vo Francúzsku už sú zaujímavejšie, no stále sa v mnohých prípadoch dá hovoriť o vate vyplňujúcej už tak stereotypný dej. Miesto toho, aby sme si užívali brutálne bitky, nečakané zrady barbarských Vikingov a napínavé epizódy, sledujeme „nemého“ chlapca putovať do Ríma (aj vás naplo, keď sa po 10 častiach čakania na vysnívanú bitku pred jej začiatkom nezmyselne prestrihlo na modliacich v Ríme? Geniálne pokazenie atmosféry, napätia a výstavby bitky), necharizmatickú mladú Angličanku bojujúcu o ženské práva a severského mýtického playboya, ktorý kláti celý Kattegat. Tento seriál už dávno zabudol na to, čím bol a čo ho zdobilo. Najviac to bolí na konci mid season finale, keďže desiata časť bola naozaj skvelá. Mala svoje muchy a niektoré veci by sa dali spraviť lepšie, no konečne sme sa pozerali na Vikingov. Tvorcovia to teda nezabudli robiť dobre, z nejakého dôvodu sa však rozhodli nezmyselne dej natiahnuť a natočiť nezaujímavú vatu (schválne si v hlave premietnite 3. a 4. sériu, stavím sa, že si z nich pamätáte omnoho menej, než z prvej a druhej). 

Odporúčané
Vikingovia čelia v krvavom traileri poslednej série invázii Rusov aj bratovražednej vojne. Prežije to Bjorn? Vikingovia čelia v krvavom traileri poslednej série invázii Rusov aj bratovražednej vojne. Prežije to Bjorn? 7. októbra 2019, 21:25

Ďalším prúserom je Ragnarov vývin. Z najlepšej postavy seriálu sa stal drogový závislák. Nielenže to vôbec nefungovalo, ono to dokonca nemalo ani žiadny význam. Yidu bola odprataná z cesty a jediné, čo dokázala, bolo oslabiť Ragnara čínskymi drogami. Oslabila ho však len charakterovo, v boji s Rollom bol viac-menej v poriadku, takže zase raz zbytočná dejová linka. Našťastie tu máme Flokiho a Bjorna, z ktorého sa stáva jedna z najobľúbenejších a najviac badass postáv. Potešili aj nové postavy dodávajúce potrebný impulz. Všetko teda nebolo až také zlé. Sem-tam sa mácha sekerou, sem-tam sa prednesie skvelý dialóg a miestami dokáže dej aj príjemne prekvapiť. Je toho ale veľmi málo. Všetko síce vynahrádza záverečná epizóda a predzvesť veľkých udalostí v ďalšom pokračovaní seriálu, ten úvod bol však utrpením. Zamrzí aj fakt, že na prvé preliatie krvi sa čakalo tuším až do 7. epizódy, no aj tam sa o to starali výhradne kuše.

Žeby tvorcovia parodovali už samých seba?

Ako sa z Vikingov v 4. sérii stala telenovela plná intríg, za to prázdna na barbarské súboje

Z hľadiska technického spracovania seriálu nie je veľmi čo vytknúť. Kostýmy, kulisy, lode, choeografia súbojov, teda, pardón, jednej bitky na konci bola fajn, réžia a strih, hoci otravné a nevhodne stavané, s remeselne spravené na úrovni. O niečo horšie je to s CGI. Zábery na Paríž niekedy vyzerajú až nepríjemno umelo. Veľká škoda scenáru a rozhodnutia tvorcov pokaziť si vlastný seriál. Stále sa to oplatí pozerať, ak ste dlhodobým fanúšikom, keďže miestami seriál naozaj poteší a vie byť napínavý, dá sa však hovoriť len o akýchsi zábleskoch niekdajšej kvality. Vyzdvihovať základné plusy ako obľúbené postavy, atmosféru či dobový vizuál je ako rozplývať sa nad tým, že je Charlie v Dva a pol chlapa vtipný, že je House sarkastický a že je Kobra 11 akčná. Každý jeden priemerný seriál má niečo do seba, začínajúc vždy so sympatickými a obľúbenými postavami.

To ale zďaleka nestačí ak máte vysoké ambície natočiť naozaj kvalitný príbeh a zaujať náročnejších divákov všade po svete. Nesmierne sa teším na nájazdy do Anglicka a peven verím, že show naberie tempo a zlepší sa to, momentálne to ale za veľa nestojí. Na Vikingov sa stále dobre pozerá, bohužiaľ však zmäkli. Ordinácii v ružovej záhrade by sme to odpustili, ale všetci sme Vikingov začali pozerávať a obľúbili si ich z trochu inch dôvodov, než väčšinu seriálov. Plnohodnotnú recenziu prinesieme až po závere 4. série, no rovnako sa mid season dojmy prinášajú aj pri The Walking Dead. Tie naše nie sú nadšené, no a ja osobne to vidím na 6/10.

PS: S Ivarom bude ešte sranda

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia