Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. apríla 2016, 19:30
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)

TECH APPLE IPHONE
Uložiť Uložené

Je kompaktná iOS novinka od kalifornského giganta vhodnou náhradou za iPhone 5s alebo iba nedomyslený nápad, ktorý nestojí za väčšiu pozornosť?

Keď Apple predstavilo iPhone 6 a iPhone 6 Plus, mnoho majiteľov predchádzajúcej generácie zostali tak trošku prekvapení. Mohla za to uhlopriečka displeja oboch smartfónov, pretože ani jeden z nich neponúkal to, na čo boli mnohí z nás zvyknutí. A hoci to trvalo rok aj niekoľko mesiacov, predsa len sme sa dočkali. Od nového iPhone SE však neočakávajte zázraky, ale skôr tradíciu, ktorá prináša obľúbenú 4-palcovú uhlopriečku v kombinácii s výkonným čipsetom, kvalitným fotoaparátom a slušnou výdržou batérie. Vďaka starému dizajnu je navyše cena výrazne nižšia ako tá, s ktorou prišli do obchodov prechádzajúce smartfóny s logom nahryznutého jabĺčka. Ak teda ešte stále váhate s prechodom zo starších generácií, naše praktické skúsenosti z používania môžu celkom užitočne poslúžiť pri neľahkom rozhodovaní.

Technické špecifikácie iPhone SE

  • 4-palcový IPS LCD displej s rozlíšením 640 x 1136 pixelov (326 ppi)
  • čipset A9 (2-jadrový procesor s taktom 1.84 GHz) + koprocesor M9
  • 6-jadrový grafický procesor PowerVR GT7600
  • 2 GB RAM
  • 16 alebo 64 GB interné úložisko
  • 12 MPx zadný fotoaparát, clona f/2.2, 1.22 µm pixely, PDAF
  • 1.2 MPx predný fotoaparát, clona f/2.2
  • integrovaná 1624 mAh batéria
  • aktuálna verzia systému - iOS 9.3
  • rozmery: 123.8 x 58.6 x 7.6 mm
  • váha: 113 gramov

Konštrukcia a dizajn

Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)

Ako už bolo spomenuté, vizuálny vzhľad zostal na niekoľko naozaj drobných detailov presne ten istý, s akým prišiel iPhone 5 a o rok aj jeho nasledovník iPhone 5s. Celú prednú stranu a aj malú časť zadnej pokrýva populárne sklo Gorilla od spoločnosti Corning. Väčšina zadnej plochy vrátane bočných strán ale pozostáva z matného hliníku špičkovej kvality, ktorý dáva mobilnému zariadeniu prémiový nádych. Hlavný fotoaparát a Home tlačidlo pod displejom s integrovaným biometrickým senzorom zase chráni odolný zafír. Na konštrukcii novinky preto nepostrehnete vôbec žiadne rozdiely. Nie je sa však ani čomu čudovať, tento niekoľko rokov starý dizajn má stále nezanedbateľné množstvo fanúšikov, ktorí preferujú skôr hranaté krivky a ostré hrany namiesto zaobleného tvaru. Jediná vec, ktorá mi dosť prekáža, sú celkom veľké rámiky na bokoch displeja a taktiež nemoderný pomer displeja a konštrukcie na prednej strane. A aj keď ergonómii chýba ten správny šmrnc, smartfón môžeme aspoň za niečo pevne uchopiť, pretože boky hliníkovo-skleného tela predstavujú ideálne veľké plochy. A tie súčasným mobilným telefónom kvôli čoraz tenším profilom naozaj chýbajú. Telefón vďaka kompaktným rozmerom a malej váhe navyše nezavadzia ako vo vrecku obtiahnutých nohavíc, tak ani pri športovaní. Vlastne takmer pri žiadnej činnosti.

Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)

Touch ID na snímanie odtlačkov prstov predstavuje prvú generáciu z roku 2013, ktorá nemá nejak rýchle reakcie. Počas celej doby testovania som ale nespozoroval žiadne problémy s identifikáciou používateľa. Overenie vždy prebehlo hneď na prvýkrát.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Čo sa týka kvality konštrukčného spracovania, produkty od Apple sú známe tým, že ňou spomedzi konkurencie vynikajú. A iPhone SE nie je, samozrejme, žiadnou výnimkou. Všetko drží tak, akoby to bolo vyrobené v jednom kuse prostredníctvom 3D tlačiarne. Nebude vás teda znervózňovať žiadne vŕzganie a fyzická odozva hardvérových tlačidiel bola tak príjemná, že som ich niekedy stláčal bez akéhokoľvek pádneho dôvodu.

Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)
Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)

Bez zmeny zostalo aj umiestnenie ovládacích prvkov. Power tlačidlo sa nachádza v hornej časti konštrukcie, zatiaľ čo tlačidlá na reguláciu hlasitosti a zapínanie/vypínanie tichého profilu v ľavej hornej časti. Spodná časť obsahuje Lightning slot, vizuálne pekné dierky pre hlasný reproduktor a 3.5 milimetrový jack, čo je naozaj praktické riešenie, nakoľko vám nebude ovísajúci kábel z pripojených slúchadiel pri používaní smartfónu až tak citeľne prekážať.

Displej

Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)

iPhone 5s uzrel svetlo sveta pred necelými tromi rokmi a odvtedy prešli novšie generácie Retina displejov značným pokrokom, čo zlepšilo podanie farieb či kontrastný pomer, ktorý je v tomto prípade iba 800:1 (iPhone 6s má až 1400:1). A keďže iPhone SE má presne ten istý kúsok, jeho majitelia sa musia zmieriť s tým, že sa trošku vrátia v čase. Nejde však o žiadnu katastrofu a v porovnaní s panelmi, ktoré využívajú konkurenčné značky v podobnej cenovej kategórii, sa vôbec nemá za čo hanbiť. Retiny, ktoré sú založené na populárnej IPS LCD technológii s výbornými pozorovacími uhlami, patria medzi absolútnu špičku a pri príchode na trh bývajú vždy nadčasové, takže 4-palcový panel v tomto prípade dokáže ešte stále uspokojiť nároky aj tých náročnejších používateľov, hoci ide o pomerne starú generáciu. Obrovskou výhodou tak malej uhlopriečky je predovšetkým to, že smartfón dokážu ovládať jednou rukou aj tí, ktorí majú menšie dlane a prsty.

Odporúčané
Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie 14. januára 2024, 9:00

Keďže sa muselo niekde šetriť, niečo také ako 3D Touch budete hľadať márne. Túto užitočnú funkcionalitu prinieslo Apple do iOS smartfónov len nedávno a behom niekoľkých mesiacov si získala priazeň slušnej základne fanúšikov, podľa ktorých dokáže spríjemniť dennodenné používanie dotykového displeja. Zatiaľ však zostáva exkluzívnou súčasťou výbavy iPhone 6s. A aj keď samotné rozlíšenie zobrazovacieho panelu dosahuje iba 640 x 1136 pixelov, pri tak malej uhlopriečke poskytuje stále dobrú hustotu na jeden palec. S 326 ppi totiž uvidíte každý jeden podstatný detail nech robíte čokoľvek. Na priamom slnku počas pekného jarného dňa bol však menší problém s čitateľnosťou, hoci mal jas displeja maximálnu úroveň. Automatická regulácia ale na druhú stranu zvládala prispôsobovať svietenie presne tak, ako sa od nej aj v danej chvíli očakávalo, takže manuálna možnosť regulovania jednoducho zapadla prachom. V každom tmavom prostredí ho dokázala vždy stiahnuť na ideálnu hodnotu, takže som sa necítil akoby som stál v strede futbalového ihriska.

Fotoaparát a kamera

Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)

Pokiaľ niekomu záleží na fotografiách, malý iPhone ho rozhodne nesklame. To samozrejme platí ako o zachytených detailoch pri makro záberoch, realistickom podaní farieb či bleskovom zaostrovaní vďaka PDAF technológií, tak aj o zhoršených svetelných podmienkach, ktoré zvláda i bez optickej stabilizácie obrazu. Galaxy S7 sa v tmavom prostredí ale určite nevyrovná. Prítomný 12 MPx senzor od japonského juggernauta Sony ponúka minuloročný iPhone, ktorý sa ale v prestížnom rebríčku s najlepšími fotomobilmi na webe DxOMark umiestnil až na šiestom mieste. Dokázal ho tak s menším náskokom poraziť nielen LG G4 zo začiatku minulého roka, ale aj Galaxy S6 edge, takže od modelu SE nedostanete nič revolučné. Ak by sme ale na ňom hľadali niečo pozitívne, dobrou správou je, že kvalita fotografovania dosahuje úrovne súčasných hi-end smartfónov. V používateľskom prostredí základnej aplikácie fotoaparátu tiež nájdete ikonku funkcie na vyhotovenie živých fotografií a kamera dokáže zachytiť pekne vyzerajúce 4K (Ultra HD) videá, pričom softvérová stabilizácia hravo zredukuje trasenie našich rúk. Ponuka kamery obsahuje aj možnosť natáčať kvalitné spomalené (pri HD rozlíšení až 240 snímkov za sekundu) alebo zrýchlené, teda časozberné videá.

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Pre narcisov mám však jednu zlú správu. Predný foto senzor nie je z modelu 6s, ale z iPhone 5s, takže disponuje iba 1.2 MPx rozlíšením a podpriemernou kvalitou, takže ak vám záleží na poriadnom selfie fotoaparáte, iPhone SE vás takmer 3-ročným senzorom, absenciou panoramatického režimu alebo softvérového mejkapu asi sklame. Tieto fotoaparáty išli totiž behom posledných dvoch rokov značne dopredu, za čo môže predovšetkým prudký nárast popularity selfie fotiek, ktorými sú sociálne siete v dnešných dňoch doslova preplnené. A to núti výrobcov prinášať do tejto oblasti výbavy neustále väčšie a väčšie inovácie.

FOTO a VIDEO galéria

Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)
Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)
Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)
Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)
Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)
Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)
Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)
Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)
Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)
Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)
Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)
Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)
Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)
Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)
Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)
Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)
Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)
Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)

Foto zábery v plnom rozlíšení nájdeš tu

Výkon a systém

Smartfón je vďaka hi-end čipsetu A9, ktorý bez akejkoľvek zmeny v takte poháňa aj generáciu 6s, momentálne najvýkonnejším mobilným telefónom v príslušnej veľkostnej kategórii. Nič s podobnou uhlopriečkou a takým výkonom nezoženiete, a to z neho robí veľmi unikátny kúsok, ktorým chce Apple vyplniť obrovskú dieru na trhu. Podľa dostupných výsledkov z benchmark aplikácií dokáže prítomný čipset vďaka asistencii optimalizovaného systému iOS 9 konkurovať v komplexnom výkone aj tým v súčasnosti najlepším smartfónom na pultoch obchodov. 6-jadrový grafický procesor PowerVR GT7600 k tomu všetkému zvládne akokoľvek náročnú mobilnú hru, a preto si na svoje prídu aj náruživí hráči. Nemusíte mať dokonca ani obavy z nadmerného prehrievania, pretože sa nič po dlhšom hraní titulov ako napríklad Real Racing 3 neobjavilo.

Ako je možné vidieť nižšie, počas testovania v populárnej benchmark aplikácii AnTuTu dokázal iPhone SE nadobudnúť takmer 130-tisíc bodov, čo je viac ako získal Galaxy S7 edge v našej nedávno publikovanej recenzii a taktiež viac ako získal smartfón Xiaomi Mi 5.

Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)

Cez ruky mi behom posledných dvanásť mesiacov prešlo cez 20 smartfónov s operačným systémom Android a musím teraz verejne priznať, že ak by sme sa mali baviť o funkcionalite či rýchlosti, iOS to vyhráva na plnej čiare. Verzia 9.3 má asi všetko, čo od moderného mobilného systému zákazníci požadujú. Efektívny šetrič batérie, automatický nočný režim redukujúci vyžarovanie modrého svetla, svižné reakcie pri multitaskingu - alebo inými slovami práci s viacerými aplikáciami, prehľadné používateľské prostredie s pekným dizajnom či intuitívne ovládanie sú iba čerešničkou na chutnej torte.

Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)
Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)

Batéria

Výdrž predstavuje Achilovu pätu takmer všetkých smartfónov od Apple. Samozrejme, 5.5-palcové modely pod označením Plus sú v tejto oblasti viac ako dobré a teraz to konečne môžem povedať už aj o 4-palcovej verzii, ktorá zvládne pri bežných úkonoch jeden deň s maximálnym prehľadom. To znamená občasné používanie aplikácií sociálnych sietí, nejaký ten messenger, práca s e-mailom, krátke surfovanie na webe, nepravidelné fotografovanie, počúvanie hudby a telefonovanie. Prsty v tom má šetrný čipset A9 s koprocesorom M9 aj displej s menším rozlíšením ako HD, vďaka ktorým je na batériu vynaložená o niečo menšia záťaž, a preto dokáže s iba 1624 mAh kapacitou potiahnuť nezvyčajne dlho. V porovnaní s výdržou iPhone 5s až o zhruba 40 percent dlhšie. Pokiaľ ale pridáte ešte hranie, ktoré zožerie pri náročnejšom titule za 20 minút približne 6 až 7% alebo pozeranie filmov, spotreba energie môže výrazne narásť a v takom prípade už budete musieť pripojiť nabíjačku o pár hodín skôr. Ak to náhodou preženiete, počítajte s nabíjaním dvakrát za deň. Šetriaci režim batérie dokáže potiahnuť výdrž až na dva dni, obmedzí vám však notifikácie, nakoľko nepovolí aplikáciám obnovovanie dát na pozadí. To sa však dá vypnúť pre každú aplikáciu zvlášť aj bez toho, aby musel byť šetrič vôbec aktivovaný.

Odporúčané
V záhyboch AirPods sa usádza špina, pot a baktérie. Toto sú 4 jednoduché kroky, ako si dôkladné vyčistíš slúchadlá V záhyboch AirPods sa usádza špina, pot a baktérie. Toto sú 4 jednoduché kroky, ako si dôkladné vyčistíš slúchadlá 23. decembra 2023, 10:30

Je veľkou škodou, že iPhone SE neprináša rýchle nabíjanie, ktoré má v týchto dňoch takmer každý lepší Android smartfón od konkurencie vrátane mid-range kúskov v cenovom rozsahu od 300 do 400 eur. Ak budete teda chcieť naplniť kapacitu batérie z 1% na 100%, zaberie takmer 150 minút, čiže dve aj pol hodiny a to je skutočne celkom dosť. Za prvých 30 minút doplníte 31% kapacity, za 60 okolo 62% a za rovných 100 minút približne 90%. Posledných 10 percent trvalo necelých 50 minút.

Oplatí sa?

Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)

Ak vlastníte iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 5 alebo dokonca ešte niečo staršie, prechod na nedávno predstavený iPhone SE ľutovať rozhodne nebudete. Po vizuálnej stránke sa síce takmer nič nezmenilo, kombinácia stále výkonného a šetrného čipsetu, nadštandardného fotoaparátu aj relatívnej dobrej výdrže batérie vám dokážu výrazne zlepšiť používateľské skúsenosti. A ako bonus si nebudete musieť zvykať na väčšiu uhlopriečku, s ktorou narastú rozmery konštrukcie, čo zabezpečí komfort, na aký ste zvyknutí. Lákavou je taktiež cenovka, ktorá sa pohybuje na neobvykle nízkej úrovni, pričom u nás začína od tých 450 eur. Model SE môže byť preto skvelou alternatívou i pre toho, kto nechce za iPhone 6s vyhadzovať priveľa peňazí, ale túži po schopnom smartfóne s logom nahryznutého jabĺčka. Najlepšie na tom všetko je však hlavne to, že iPhone SE nemá žiadneho poriadneho súpera, pretože nič s tak malou uhlopriečkou a slušnou výbavou zatiaľ nikde nenájdete.

PLUS

+ kompaktné rozmery

+ kvalitné prevedená konštrukcia

+ kombinácia prémiových materiálov

+ slušná výdrž batérie

+ dobrý hlavný fotoaparát

+ výkon na úrovni hi-end smartfónov

+ rýchle reakcie operačného systému

+ konštrukcia umožňuje pevné uchopenie

MÍNUS

- niektoré časti výbavy sú pomerne staré

- hrubé rámiky na bokoch displeja

- zlý pomer displej/konštrukcia

- chýba rýchle nabíjanie

Za poskytnutie iPhone SE na test ďakujeme spoľahlivému e-shopu bestcena.sk

Aj malý smartfón dokáže narobiť divy. Oplatí sa prejsť na 4-palcový iPhone SE? (Recenzia)
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia