Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. apríla 2016, 21:20
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)

TECH SAMSUNG
Uložiť Uložené

Presvedčila nás juhokórejská novinka s ohnutým displejom, že patrí na špičku mobilného priemyslu?

Keď Samsung ešte začiatkom minulého roka predstavil smartfóny Galaxy S6 a S6 edge, všetkým, ktorí to sledovali, okamžite padla sánka. Konštrukčné spracovanie sa totiž otočilo o 180 stupňov. Zaužívaný plast nahradila prémiovo vyzerajúca hliníkovo-sklená konštrukcia a fotoaparát dokázal podať taký výkon, že mu nejaký ten mesiace nestačil konkurovať žiadny iný model z aktuálnej hi-end triedy. Verzia Galaxy S6 edge navyše prišla s netradične vytvarovaným displejom, a to nielen na jednej, ale hneď na oboch stranách mobilného telefónu. Záujem zo strany potenciálnych zákazníkov bol samozrejme obrovský, no nie stále tak veľký, aký by mohol byť, keby juhokórejský gigant nezabudne na možnosť rozšírenia interného úložiska, zvýšenú vodeodolnosť alebo takú výdrž, aká ku každej kvalitnej vlajkovej lodi aj patrí. A hoci to rok trvalo, začiatkom tohto roka sme sa predsa len dočkali.

 

S novinkami Galaxy S7 a S7 edge chce Samsung napraviť to, čo pokazil pri predchádzajúcej generácii. Nezabudol však ani na doladenie vizuálnych detailov vrátane vylepšenia hardvérovej výbavy, ktorá opäť nemá schopného súpera. Teraz sa však od už dobre známych technických špecifikácií či iných teórií trošku vzdialime, pretože najdôležitejší je aj tak komfort pri dennodennom používaní, o ktorom vám čo-to povie naša recenzia 5.5-palcovej verzie.

Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)

Technické špecifikácie

  • 5.5-palcový Super AMOLED displej v Quad HD rozlíšení

  • čipset Exynos 8890, 4 jadrá Mongoose s max. taktom 2.6 GHz + 4 jadrá Cortex-A53 s taktom 1.6 GHz a Mali T880 M12 GPU

  • 4 GB RAM, LPDDR4

  • 12 (veľké pixely, Dual Pixel technológia, optická stabilizácia) a 5 MPx fotoaparáty s clonou f/1.7

  • 3600 mAh integrovaná batéria s rýchlym alebo bezdrôtovým nabíjaním (Qi, PMA)

  • notifikačná LED dióda

  • senzor na odtlačky a na meranie krvného tlaku
  • certifikácia IP68
  • Android 6.0 Marshmallow, TouchWiz
  • rozmery: 150.9 x 72.6 x 7.7 mm
  • váha: 157 gramov

Konštrukcia a dizajn

Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)

Vizuálny vzhľad Samsung Galaxy S7 edge pútal v akomkoľvek prostredí neočakávanú pozornosť. Aj keď rozdiel s predchádzajúcou generáciou z minulého roka postrehnete na prvý pohľad iba pri dobrom sústredení, kombinácia menších zmien v dizajne elegantnej konštrukcie dáva obom Android smartfónom výrazne luxusnejší nádych. Home tlačidlo stratilo dobre viditeľný rámik, zaoblené boky displeja disponujú badateľne menším rádiusom zaoblenia a tmavé prevedenie dostalo aj tmavší rámik lemujúci boky smartfónu. Spolu s ladnejšími krivkami tak nadobudnete pocit, že už nedržíte iba inteligentný telefón, ale krásny šperk s tými najmodernejšími technológiami, aké momentálne nájdeme na spotrebiteľskom trhu. Každé jedno chytenie do rúk bude pre vás znamenať pocit dokonalosti, pretože všetky časti tejto konštrukcie sú vytvarované tak, aby spolu vytvárali dokonale ergonomický tvar bez jedinej ostrej strany. Hliníku tu však veľa nie je. Najväčší podiel má odolné sklo Gorilla Glass 4 v 2.5D aj 3D tvare, ktoré nájdete na oboch stranách smartfónu. Bez ochranného krytu bolo ale po niekoľkých dňoch používania vidieť na zadnej strane poškriabaný povrch, a to na miestach, kde začína zaoblenie 2.5D tvaru. Podobné komplikácie sa prejavili po rovnakej dobe používania i pri iných modeloch s rovnako vytvarovaným sklom.

Odporúčané
Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko 18. januára 2024, 14:30

Verzia edge má kovu dokonca ešte trošku menej, nakoľko sa do ľavej aj pravej strany ťahá jemne zaoblený zobrazovací panel, takže inžinieri a dizajnéri museli ubrať nejaký ten kúsok z precízne opracovaného hliníkového rámiku. Držanie Galaxy S7 edge v rukách je preto trošku iné, ako to, na čo sme zvyknutí pri smartfónoch s klasickým tvarom displeja. Bočné strany rámiku sú na oboch stranách smartfónu pomerne tenučké a hneď nad ním aj pod ním začína sklená časť konštrukcie s oblými tvarmi, takže rovná plocha, za ktorú sa dá telo zariadenia pevne uchopiť, nie je zrovna ideálne veľká. Problém môže tiež predstavovať písanie dvomi rukami. Časť dlane, kde som mal priložený roh tela mobilného zariadenia, mi občas fyzicky zasiahla do ovládania displeja a zrealizovala misclick. S niekoľkodňovým tréningom sa to ale bez akýchkoľvek pochýb napraví. Zhruba po týždni som si nekonvenčné konštrukčné prevedenie prestal všímať a začal ho považovať za úplne bežnú vec, pričom si samozrejme zvykla aj moja dlaň. A potom nebol problém už ani s písaním textu v jednej ruke.

 

Keďže mám dlaň stredne veľkého vzrastu, občas mi robia veľké phablety s uhlopriečkou 5.5-palcov a viac celkom badateľné komplikácie. Pri Galaxy S7 edge s 5.5” displejom to však neplatí. Aj napriek veľkej uhlopriečke sú rozmery smartfónu na stále obstojných milimetroch, takže si na svoje príde značná časť potenciálnych zákazníkov. Výška konštrukcie meria 150,9 a šírka 72,6 milimetra. iPhone 6s Plus s rovnako veľkým displejom až 158,2 a 77,9 milimetra.

Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)
Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)

 

V Galaxy S5 bola a v S6 už nie. Reč tu je samozrejme o zvýšenej odolnosti pri používaní v nepriaznivých prostrediach, kde sa nachádza voda či drobné zrnka piesku, a ako už isto mnohí viete, Galaxy S7 pokračuje v tom, čo dokázala aj dva roky stará generácia. Vďaka certifikácii IP68, ktorá poskytuje tak spoľahlivé tesnenie, že smartfón vydrží 30 minút v meter a pol veľkej hĺbke pod vodnou hladinou, sa nemusíme báť ako dažďových kvapiek, tak ani telefonovania pod spustenou sprchou. Samozrejme, že reálne zvládne oveľa viac, tým ale zároveň rastie riziko poškodenia a to môže potom viesť k nárastu nechcených reklamácií od nespokojných zákazníkov. Kvality juhokórejskej novinky sme si preverili nielen my, ale aj množstvo ďalších YouTuberov, ktorí dokázali, že bez akýchkoľvek problémov zvládne až 16 hodín trvajúci kúpeľ. A to robí z tohtoročnej generácie spoločníka do akéhokoľvek prostredia a pre akúkoľvek príležitosť. Či už teda idete behať alebo sedíte na dôležitom pracovnom stretnutí, s novou vlajkovou loďou od Samsungu budete za každých okolností spokojní. Menšou nevýhodou je ale fakt, že ak smartfón trošku viac namočíte v tekutine, budete musieť pár minút počkať ako na pripojenie nabíjačky, tak aj na realizáciu kvalitných hovorov či počúvanie hudby prostredníctvom integrovaného reproduktoru, ktorému nechýba vysoká hlasitosť. Prítomná tekutina môže teda spôsobovať dočasné problémy v podobe nepríjemného chrapčania alebo pískania. Zámernému vystavovaniu rizika by som ale Galaxy S7 rozhodne neodporúčal. Skôr by bolo lepšie, keby sa zvýšená odolnosť berie ako záchrana pred neúmyselným obliatím alebo iným spôsobom nežiadaného namočenia.

Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)
Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)
Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)

 

Aj Home tlačidlo pod displejom s pomerne výraznou zvukovou odozvou po stlačení prešlo menšou vizuálnou zmenou. To skrýva už zaužívaný senzor na čítanie odtlačkov prstov, ktorý zvláda 360-stupňové snímanie a má naozaj rýchle reakcie. Vľavo a pravo nájdeme dve tradičné kapacitné tlačidlá, ktoré môžeme aplikáciami od tretích strán zhasnúť. V ľavom hornom rohu sa zase nachádza notifikačné LED svetlo s ideálnou veľkosťou a ideálnou úrovňou svietenia, takže v tme neosvieti polovicu miestnosti a cez deň si ju vždy všimnete. Do slotu na SIM kartu sa vkladá aj microSD karta, pričom tá môže dosahovať až 200 GB. Premeniť ju však na interné úložisko nejde. Zadná strana obsahuje dostatočný LED blesk, menej trčiaci fotoaparát a presný senzor na meranie krvného tlaku. Zaskočila ma však absencia obojstranného a teraz enormne populárneho USB Type-C konektora. Samsung ešte tento rok zostal pri overenej klasike microUSB, na ktorú existuje obrovské množstvo príslušenstva, vďaka čomu priláka každého, kto tak plánuje tiež, pretože iné vlajkové lode z tohto roka majú už iba next gen Type-C.

 

Displej

Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)

Úroveň kvality Super AMOLED panelov od Samsungu každý z nás už zrejme veľmi dobre pozná, takže netreba žiadne veľkolepé predstavovanie. Displej v Galaxy S7 edge zobrazuje nadštandardne sýte farby a pochváliť ho určite musím aj za vysoký maximálny jas, ktorý ma pri prekvapivo presnej automatickej regulácii na priamom slnku doslova fascinoval. Ak by ste preferovali skôr manuálne nastavenie, maximálny jas v tom prípade výrazne klesne a tým pádom sa zhorší aj samotná čitateľnosť v exteriéri počas slnečného dňa. Nejde však o nič hrozné, pretože má stále obstojnú hodnotu.

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Nekonvečný tvar 5.5-palcového displeja je nielen krásny, ale aj funkčný. Čo to znamená? Zahnuté prevedenie poskytuje takú funkcionalitu, akú pri rovných paneloch za bežných okolností nemáme. Vhod vám preto určite padnú ako nočné hodiny, tak aj rýchly prístup ku kontaktom, pravítku a iným užitočným nástrojom. A za zmienku určite rovnako stojí funkcionalita Always On Display, hoci tá nepredstavuje žiadnu prevratnú inováciu. Ak vypnete displej, behom sekundy sa zobrazia menšie hodiny s identifikátorom aktuálneho stavu batérie vrátane aktuálneho dátumu. V prípade neprijatého hovoru alebo doručeného e-mailu aj ďalšie notifikačné ikonky. Všetky neaktívne pixely sú v takom prípade vypnuté a preto nežerú vďaka AMOLED technológií žiadnu energiu. Po aktivácii môže však spotreba stúpnuť o jedna percento za jednu hodinu. 

Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)

 

Ak si potrpíte na zobrazovaní drobných detailov, s jemným Quad HD rozlíšením budete potom veľmi dobrí kamaráti. Či už pozeráte film alebo hráte hru, hustota pixelov 534 ppi (iPhone 6s Plus má 401 ppi) zabezpečí dokonalý vizuálny zážitok. Maximálny jas dosahuje pri manuálnej regulácii 392 nitov a pri automatickej 610. Pre porovnanie - Xiaomi Mi 5 má v automatickom režime až 628 nitov, zakiaľ čo iPhone 6s Plus 590. Kontrastný pomer ale vyhral Galaxy S6 edge+, pričom tretie miesto obsadil Galaxy S7 a štvrté S6 edge.

 

Fotoaparát

Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)

12 MPx Dual Pixel fotoaparát, ktorým je vybavený Galaxy S7 edge, je jeden z najlepších fotoaparátov v smartfónoch, s akým som sa kedy stretol. A to ani zďaleka nepreháňam. Samsung sa pri novej generácii nezameral na zvyšovanie megapixelov, ako napríklad Xiaomi s novinkou Mi 5, ale na zlepšenie kvality záberov vyhotovených za zlých svetelných podmienok. Okrem menšieho clonového čísla máme k dispozícii aj nadštandardne veľké pixely, prostredníctvom ktorých zachytíme oveľa viac svetla. Tento efektívny trik využíva aj dvojica nových Nexus smartfónov od LG, Huawei a Google, pričom sa očakáva, že na podobnú cestu onedlho pristúpi niekoľko ďalších renomovaných výrobcov mobilných zariadení.

Odporúčané
Oceníš multitasking a skvelý výkon. 7 dôvodov, prečo ekosystém Samsung Galaxy nesmie chýbať žiadnemu kreatívcovi Oceníš multitasking a skvelý výkon. 7 dôvodov, prečo ekosystém Samsung Galaxy nesmie chýbať žiadnemu kreatívcovi 23. novembra 2023, 9:00

Technológiu Dual Pixel nájdeme v niektorých zrkadlovkách, alebo inými slovami v takzvaných DSLR fotoaparátoch. Na trhu so smartfónmi sa však objavila po prvýkrát. Vďaka jej prítomnosti je zabezpečené enormne rýchle a hlavne presné zaostrovanie, takže používateľom smartfónu neujde žiadna cenná momentka v naozaj kvalitnom prevedení. A ako dokazuje niekoľko profesionálne zrealizovaných testov od odborníkov, šance nemal ani iPhone 6s. Automatické zaostrovanie (AF) s Dual Pixel senzorom predstavuje lepšiu alternatívu k tradičnému fázovému (PDAF) zaostreniu, ktoré ponúka niekoľko Android smartfónov s foto senzorom od japonského giganta Sony. Galaxy S7 edge totižto využíva pri AF všetky pixely, teda 100 percent a nie iba 5.

Foto senzor v Galaxy S7 má maximálne rozlíšenie 12 megapixelov a aj ten pochádza od Sony. Konkrétne ide o model IMX260 s 1.44 mikrometra veľkými pixelmi (generácia S6 mala iba 1.14 mikrometra) a clonou f/1.7, ktorá prepustí do záberu až okolo 95 percent viac svetla ako clona f/1.9 v Galaxy S6. Nočné fotografie sú na takej kvalitatívnej úrovni, že sa im momentálne nevyrovná asi žiadna vlajková loď od konkurencie. Podľa rebríčku odborného webu DxOMark doteraz kraľoval minuloročný phablet Galaxy S6 edge+ a ten sa foto kapacitám tohtoročnej generácie vlajkovej lode rovnať rozhodne nemôže, čo ho po novom umiestnilo až na druhú pozíciu.

Skvelý je taktiež predný fotoaparát s rozlíšením 5 MPx, režimom na zachytenie dobre vyzerajúcej selfie fotografie, softvérovým mejkapom, širokouhlým pohľadom a rovnako veľkou clonou, akou disponuje hlavný kúsok na zadnej strane konštrukcie, takže ani v tomto prípade nevadia prostredia s horším svetlom.

Nižšie uvedené foto zábery nájdete v plnom rozlíšení na tomto odkaze.

Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)
Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)
Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)
Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)
Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)
Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)
Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)
Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)
Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)
Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)
Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)

 

Jednoduché používateľské prostredie aplikácie fotoaparátu ponúka intuitívne ovládanie, na ktoré si zvyknete po niekoľkých hodinách od prvého kontaktu. Pri fotografovaní sú k dispozícii rýchle nastavenia na zapnutie alebo vypnutie HDR režimu, živého efektu, časovaču, blesku či nastavenia rozlíšenia záberu. Nájdete v ňom ale aj možnosť meniť hlavné režimy, kde máme na výber z profesionálneho režimu, selektívneho zaostrovania, panorámy, živého vysielania, videokoláže, virtuálnej snímky a aj spomaleného (HD rozlíšene pri 240 fps, Full HD pri 60 fps) či zrýchleného timelapse videa. Softvérový obchod Samsungu ponúka ešte ďalšie ako dodatočnú možnosť na stiahnutie. V profesionálnom režime je k dispozícii manuálne vyváženie bielej, nastavenie rýchlosti uzávierky, ISO hodnoty alebo výber z pripravených filtrov, pričom poteší aj bezstratový formát RAW.

Odporúčané
Tech a móda dokopy? Dvaja slovenskí dizajnéri doplnili svoje kolekcie z MBFL! 23 tech novinkami od Samsungu Tech a móda dokopy? Dvaja slovenskí dizajnéri doplnili svoje kolekcie z MBFL! 23 tech novinkami od Samsungu 15. novembra 2023, 15:00

Maximálne rozlíšenie video záznamu dosahuje úrovne Ultra HD, čiže 4K. V dnešnej dobe už ale ide skôr o bežnú vec a nie niečo, čo možno považovať za nadštandardnú súčasť výbavy hi-tech smartfónu z roku 2016. Optická stabilizácia obrazu si odviedla svoju prácu presne tak, ako bolo od nej očakávané, a preto ju neprekvapili ani prudké pohyby. Precíznu stabilitu videa teda dokáže zabezpečiť aj v "bojových podmienkach".

 

Výkon a systém

Samsung tento rok priniesol dve verzie vlajkovej lode. Jedna obsahuje čipset Snapdragon 820 od americkej spoločnosti Qualcomm a druhá Exynos 8890 z vlastného vývoja a výroby. Pre európsky trh je určená druhá verzia. A keďže Exynos patrí medzi špičku v biznise s mobilnými čipsetmi, je to pre nás naozaj skvelá správa. To však určite neznamená, že čipset 820 s novými Kryo jadrami za veľa nestojí. Práveže naopak, ako dokazuje viacero iných recenzií od zahraničných webov, nový hi-end Snapdragon ukázal svoje kvality maximálne presvedčivo. V rebríčku aplikácie AnTuTu obsadil druhú priečku, hneď za Xiaomi Mi 5 s rovnakým čipsetom, avšak iba s Full HD rozlíšením a lepšie vyladenou nadstavbou operačného systému MIUI.

 

Kombinácia Exynosu 8890 s až 4 GB operačnou pamäťou RAM (LPDDR4) dokázala, že smartfón za tie peniaze skutočne stojí. Či už potrebujete rýchlo prepínať medzi spustenými aplikáciami alebo si chcete zahrať graficky náročnú hru a tú si aj rovno natočiť ako videozáznam, s hardvérovou výbavou novinky pôjde všetko hladko a perfektne plynulo. A vďaka prítomnému chladeniu za pomoci tekutín nepocítite takmer žiadne vysoké teplo, nech s ním robíte hocičo. Hliníkovo-sklená konštrukcia sa takmer vôbec neprehrieva. Ani počas nabíjania, ani počas hrania. Mierne zvýšenú teplotu síce pocítite, ale oproti iným hi-end smartfónom je výrazne nižšia, a to v konečnom dôsledku iba zlepšuje komfort používania.

Podanie výkonu v troch obľúbených benchmark aplikáciách (AnTuTu, Geekbench 3 a 3D Mark)

Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)

 

Ak máte obavy z TouchWizu, grafickej nadstavby operačného systému Android, ktorá je založená na verzii 6.0 Marshmallow, tak ich prechovávate úplne zbytočne. Žiadne neplynulé reakcie alebo náhodné sekanie, všetko išlo po celú dobu testovania bez akýchkoľvek väčších problémov a za to má Samsung veľké plus, pretože sa mu to po rokoch konečne podarilo. Optimalizáciu navyše dopĺňa aj pekné grafické spracovanie používateľského prostredia a jeho animácií, ktoré sú výsledkom precíznej práce softvérových inžinierov. Edge funkcionalita ponúka rýchly prístup k používateľom vybraných nástrojom, najpopulárnejším aplikáciam alebo k obľúbeným kontaktom, pričom stačí iba prejsť končekom prsta po okraji pravej alebo ľavej strany zahnutého displeja. V nastaveniach na vás navyše čakajú experimentálne funkcie, kde nájdete možnosť vypnúť launcher so všetkými ikonkami nainštalovaných aplikácií, takže všetky systém potom presunie priamo na plochu, podobne ako iOS v iPhone. Samotný systém spolu s predinštalovaným softvérom zaberal na 32 GB verzii cez 7 GB, takže na reálne využitie zostalo necelých 25 GB.

Základná obrazovka, nastavenia a vypínanie/zapínanie launcheru

Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)

Rýchly prístup k používateľom vybraným aplikáciám, výber vzhľadu bočných widgetov a informačný panel

Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)

 

Za zmieku rovnako stojí kvalitný zvukový výstup, ktorý zabezpečuje audio čip Lucky CS47L91 z dielne spoločnosti Samsung. Pri počúvaní hudby cez integrovaný reproduktor nešlo o žiadny zázrak, ale po pripojení externých slúchadiel či reproduktorov bola situácia diametrálne odlišná. Zaujať váš však určite zaujme aj takzvaný Game Launcher. S jeho funkcionalitou sa stane hranie mobilných hier ešte väčšou zábavou, pretože ten prostredníctvom špeciálnej ponuky v plávajúcom tlačidle po krajoch displeja ponúka nielen vytvorenie herného záznamu vo forme videa, ale aj pohotové vypnutie upozornení, zamknutie/odomknutie kapacitných tlačidiel alebo praktické vyhotovenie screenshotu.

Odporúčané
 Čistíš nabíjací port svojho telefónu? Tu máš návod, ako sa vyhneš poruchám nabíjania Čistíš nabíjací port svojho telefónu? Tu máš návod, ako sa vyhneš poruchám nabíjania 8. novembra 2023, 17:30

Dvojminútové gameplay video v HD rozlíšení zaberá približne 100 MB a po stopnutí nahrávania je automaticky uložené do galérie smartfónu vo formáte .mp4.

Nová ponuka pre hráčov vrátane nahrávania videozáznamu

Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)

 

Batéria

Ďalšiu oblasť, kde má Galaxy S7 edge navrch, predstavuje výdrž batérie. S až 3600 mAh zdrojom energie, ktorý okrem iného veľmi rýchlo nabijete, dokážete potiahnuť jeden celý deň pri poriadne vysokej záťaži. Za bežných okolností vám po plnom nabití šťava vydrží zhruba jeden a pol dňa až dva celé, čo ocení asi každý, kto so smartfónom aj spáva. Taktiež sa nezabudlo ani na bezdrôtové nabíjanie či super-šetriaci režim, ktorý sprístupní iba niekoľko hlavných funkcií a prepne požívateľské prostredie do zjednodušeného zobrazenia. Pri desiatich percentách tak dokážete vydržať ešte niekoľko ďalších hodín, čo sa hodí najmä v situácii, kedy nemáme a ani tak skoro nebudeme mať prístup k napájacej sieti.

 

Tak skvelú výdrž batérie má na svedomí predovšetkým šetrný hardvér, ako napríklad operačná pamäť RAM v LPDDR4 štandarde alebo čipset Exynos 8890 vyrobený prostredníctvom 14 nanometrového výrobného procesu druhej generácie. Minuloročný model Exynos 7420 z Galaxy S6 bol vyrobený tým istým procesom, ale prvej generácie, ktorá predstavovala príčinu zhruba o 15% väčšej spotreby. A je to vidieť aj na výsledkoch, pretože energeticky efektívny hardvér spolu s 3600 mAh kapacitou okúzli azda každého, komu záleží na tomto dôležitom aspekte výbavy.

Odporúčané
5 minút stačí na lepší spánok: povedz nám, ako sa ti spí, a vyhraj smart watch od Samsungu 5 minút stačí na lepší spánok: povedz nám, ako sa ti spí, a vyhraj smart watch od Samsungu 14. septembra 2023, 13:30

Keď som smartfón vytiahol z nabíjačky zhruba o druhej poobede, naspäť som ho musel dávať ďalší deň o takom istom čase. Pri jemnejšej záťaži by mohol vydržať až do večera, v mojom prípade sa však nielen hralo, ale aj používala navigácia, pozerali filmy a seriály či takmer stále fotografovalo. Sociálne siete, messenger, e-mail a telefonovanie je samozrejmosť. Za približne tri a pol hodiny takmer nepretržitého používania Google Maps a offline navigácie ubudlo z plne nabitej batérie asi okolo 35 - 40%, pričom bol sem-tam zapnutý aj fotoaparát alebo internetový prehliadač. 30 minút hrania graficky náročného titulu vám zase zoberie približne 12%.

Naozaj stojí za tie peniaze?

Keď sa elegancia spojí s modernými technológiami. Dokázal Samsung Galaxy S7 edge obhájiť kráľovskú korunu? (Recenzia)

Galaxy S7 edge nezacielil juhokórejský výrobca na špecifickú cieľovú skupinu, ale na každého, kto potrebuje univerzálny smartfón s elegantným prevedením, prémiovými materiálmi, zvýšenou odolnosťou a pokročilým hardvérom. Smartfón, ktorý využijú kdekoľvek a kedykoľvek na maximum. Od toho sa samozrejme odráža aj cenovka, pretože za jeden kus momentálne dáte niečo okolo 800 eur. Dôležité je ale to, že ak si tento podarený Android smartfón zaobstaráte, žiadny iný vás už minimálne rok nebude zaujímať. Model Galaxy S7 edge od Samsungu je jednoducho to najlepšie z mobilných telefónov, čo som za posledné roky držal v rukách.

 

PLUS

+ elegantná konštrukcia

+ perfektné krivky

+ pevné konštrukčné spracovanie

+ zvýšená odolnosť

+ kvalitný audio výstup

+ krásny a jemný displej

+ TOP fotoaparát

+ obrovská výdrž batérie

+ optimalizovaná nadstavba systému

+ rýchle reakcie

+ vysoký výkon

+ Game Launcher

+ rýchle nabíjanie

+ možnosť rozšírenia úložného priestoru

+ pohotový a pohodlný skener odtlačkov

+ kompaktné rozmery

 

MÍNUS

- menšie problémy s pevným uchopením

- hlasné Home tlačidlo

- občas môže nastať misclick

- chýba USB Type-C konektor

- vznik škaredých škrabancov z bežného používania

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia