Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2016, 13:46
Čas čítania 0:00
Phari

Keď prehra znamenala smrť. Boxer z Osvienčimu dokazoval nacistom, že jeho čas na odchod z tohto sveta ešte nenastal

ZAUJÍMAVOSTI BOX NACIZMUS VOJNY
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Salamo Arouch prežil koncentračný tábor počas druhej svetovej vojny vďaka tomu, že v ringu zabával nacistov.

Salamo Arouch, neznáme meno skrývajúce neuveriteľný príbeh, ktorý sa udial počas druhej svetovej vojny. Narodil sa v roku 1923 v gréckom meste Solún. Jeho otec ho od útleho detstva viedol k boxu, keď u syna spozoroval nesporný talent a silnú vôľu.  

Mladý zápasník svoju kariéru odštartoval ako 14-ročný v roku 1937. Už o rok neskôr sa stal gréckym šampiónom v strednej váhe, ďaľší rok získal titul majstra Balkánu a mal skvelé predpoklady pre úspešnú boxerskú kariéru. Postupne dosiahol bilanciu 27 odboxovaných zápasov, z ktorých 27 vyhral a ani raz neokúsil porážku. V tom čase bol už členom gréckej armády. Jeho hlavnou devízou bola rýchlosť a skvelá práca nôh, vďaka ktorej dostal prezývku "the ballet dancer."

Keď prehra znamenala smrť. Boxer z Osvienčimu dokazoval nacistom, že jeho čas na odchod z tohto sveta ešte nenastal

Počas mája 1943 bol Arouch spolu s rodičmi, troma sestrami a bratom, deportovaný kvôli svojmu židovskému pôvodu do koncentračného tábora v Osvienčime. Jeho sestry a matka boli okamžite poslané do plynových komôr. Ostatní členovia rodiny neskôr na tomto mieste tiež zahynuli. 

"Ja a moja rodina sme dorazili do tábora o šiestej večer, musel som stáť nahý až do nasledujúceho dňa, kedy nás dozorcovia umyli, dezinfikovali a označkovali vytetovanými číslicami," vyjadril sa v roku 1989 pre New York Times.  

Celkovo vo vyhladzovacom tábore prišlo o život viac ako 1,1 milióna ľudí, niektoré zdroje uvádzajú ešte vyššie čísla. Pár dní neskôr vyzval nacistický dôstojník väzňov, aby sa prihlásili tí, ktorí boxovali, alebo majú skúsenosti s bojovými športami. "Dozorca mi neveril kvôli mojej výške," spomínal po rokoch. Salamo bol totiž vysoký len 168 centimetrov. Svoju boxerskú minulosť však dokázal v improvizovanom ringu, kde porážal jedného súpera za druhým. 

Keď prehra znamenala smrť. Boxer z Osvienčimu dokazoval nacistom, že jeho čas na odchod z tohto sveta ešte nenastal

Zápasy medzi väzňami boli skvelým rozptýlením pre nacistických dozorcov. Počas sledovania bojov popíjali, stávkovali a zabávali sa. Väzeň však nemal právo na prehru, porazený bol podľa slov samotného Aroucha poslaný do plynovej komory alebo zastrelený.

Odporúčané
Flexking prišiel so sekáčom na mäso, Baron na vozíku vulgárne urážal Pimpinočku. Tlačovka Fight Night Challenge bola čistý bizár Flexking prišiel so sekáčom na mäso, Baron na vozíku vulgárne urážal Pimpinočku. Tlačovka Fight Night Challenge bola čistý bizár 16. februára 2024, 8:00

Počet jeho zápasov sa nakoniec zastavil až na čísle 208, v ktorých nebol nikým porazený. Zaknihoval dve remízy - v týchto zápasoch však boxoval po prekonaní úplavice a nebol stopercentne fit. Spomínané čísla sa javia v pozoruhodnom svetle o to viac, keď si uvedomíme, že okrem spomínanej výšky vážil iba okolo 60 kilogramov a často bojoval s ťažšími a mohutnejšími súpermi. Tvrdil, že raz čelil oponentovi vážiacemu cez 110kg, no po 18 sekundách ho poslal k zemi.  Bojovalo sa väčšinou dovtedy, kým jeden z "boxerov" nepadol, alebo boj prestal nacistov baviť. Nakoniec prežil koncentračný tábor ako jediný z rodiny, a to vďaka otcovi, ktorý ho viedol k boxu a neskrotnému odhodlaniu prežiť.

Keď prehra znamenala smrť. Boxer z Osvienčimu dokazoval nacistom, že jeho čas na odchod z tohto sveta ešte nenastal

V januári 1945 bol koncentračný tábor v Osvienčime oslobodený Červenou armádou. Salamo začal pátrať po členoch svojej rodiny. Počas preverovania preživších z táboru Bergen-Belsen narazil na Martu Yechiel, 17-ročné dievča, ktoré pochádzalo z jeho rodného mesta, Solúnu. Nadviazali medzi sebou silné puto a spolu emigrovali do izraelského Tel Avivu, kde sa stal manažérom sťahovacej firmy a žil pokojným životom. Dožil sa úctyhodného veku 86 rokov.

Na základe jeho nezlomného príbehu o ľudskej vôli a vytrvalosti vznikla v roku 1989 vysoko hodnotená biografická snímka "Triumph of the spirit," v ktorom stvárnil hlavnú úlohu herec Willem Dafoe. Sám Arouch sa na produkcii podieľal ako konzultant a počas nakrúcania navštívil po dlhých 44 rokoch koncentračný tábor Osvienčim. Miesto, na ktorom zahynula jeho rodina a kde bojoval o svoj holý život.

Domov
Zdieľať
Diskusia