Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2016, 10:29
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Superrýchly vlak na Marse? Podľa Elona Muska nič nereálne, malo by to dokonca aj jednu výhodu

TECH DOPRAVA ELON MUSK
Uložiť Uložené

Vybudovať Hyperloop na červenej planéte v našej slnečnej sústave nie je údajne nič komplikované. Moderný dopravný prostriedok by tam dokonca nepotreboval ani špeciálne transportné potrubie.

Ambiciózne plány Elona Muska, ktoré majú priniesť extrémne rýchle cestovanie prostredníctvom futuristického vlaku, budú zrejme expandovať aj za našu atmosféru. Podľa šéfa automobilky Tesla Motors to vraj nepredstavuje vôbec žiadny problém. Uviedol, že nám "na Marse v podstate stačí iba trať". Musk hneď na to spomenul aj viac ako výborne priaznivú hustotu vzduchu, ktorá nebude pohybujúcim sa objektom - čo môže byť aj automobil - klásť až tak vysoký odpor ako na našej modrej planéte. Jej hustota je v porovnaní s hustotou nášho vzduchu iba asi jedno percento. "Pravdupovediac, stačí vám iba jazdná dráha. Pôjde to tam veľmi rýchlo," dodal, pričom podotkol, že všetky spôsoby dopravy by mali byť na Marse iba čisto elektrické, keďže tam nie je kyslík.

Mladý vizionár a inžinier nedávno prezradil, že aby sme dokázali premeniť nehostinné prostredie planéty na také, kde budú všetky potrebné podmienky pre život, skúsil by na povrch Marsu hodiť atómové bomby, vďaka čomu ho "trošku zohreje". Vyjadril však obavy nad treťou svetovou vojnou, ktorá mu môže jeho plány kolonizovať druhú planétu hneď vedľa Zeme. Ohľadne Hyperloopu mimo našej atmosféry ale hovoril Elon Musk po prvýkrát. Hi-tech vlak má podľa dostupných informácií pri zemských podmienkach dosahovať rýchlosť až cez 1000 kilometrov za hodinu. Pasažierov prepravia v kompaktných a pohodlných kapsulách, ktoré budú cestovať - lepšie povedané levitovať - cez uzavreté a vákuové tuby (potrubie). Ako ale tvrdí Musk, tie nie sú na Marse potrebné. Výlet z Los Angeles do mesta San Francisco, čo je dĺžka takmer 600 kilometrov, by mal pri takej rýchlosti trvať približne 35 minút.

Odporúčané
TOP taxislužba v Bratislave: Rýchly pohyb po meste aj v okolí v komfortných autách TOP taxislužba v Bratislave: Rýchly pohyb po meste aj v okolí v komfortných autách 28. novembra 2023, 9:06

Vlak je ešte stále pod komplexným vývojom, hoci vizuálny vzhľad prepravnej kapsuly už pár dní poznáme. Stoja za ním nadaní študenti (foto nižšie) z prestížnej americkej univerzity MIT. Svoj vlastný dizajnový koncept vyrobia ako prototyp, s ktorým zrealizujú testovacie jazdy v prototypovej tube s dĺžkou 1,6 kilometra. Tá je v súčasnosti budovaná na území Kalifornie. Kapsula zatiaľ neobsahuje miesto pre cestujúcich ani pre batožiny. Na spodu konštrukcie má pripevnené aj malé kolieska, ktoré využije pri pomalšom vychádzaní z tuby. Možnosť vyrobiť a reálnej testovať vlastný nápad dostali preto, lebo vyhrali súťaž organizovanú vesmírnou spoločnosťou SpaceX, kde sa celkovo prihlásilo 115 tímov. Ak bude verejnosti v blízkej budúcnosti niečo také ako nádejný Hyperloop prístupné, bude to znamenať obrovskú revolúciu v cestovaní. Za túto rýchlu prepravu si totiž nebudú pýtať žiadne horibilné sumy.

Superrýchly vlak na Marse? Podľa Elona Muska nič nereálne, malo by to dokonca aj jednu výhodu
Superrýchly vlak na Marse? Podľa Elona Muska nič nereálne, malo by to dokonca aj jednu výhodu
Superrýchly vlak na Marse? Podľa Elona Muska nič nereálne, malo by to dokonca aj jednu výhodu
Domov
Zdieľať
Diskusia