Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. januára 2016, 13:04
Čas čítania 0:00
Richard Končol

iPhone 7, nové hodinky a aj iOS 10 - čo očakávať od Applu tento rok?

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Plus prirátaj aj nové MacBooky, nový OS X a ďalšie dobroty z jablčného sadu.

Minulý rok bol pre Apple celkom plodným rokom. Predstavil úplne nový, veľký tablet iPad Pro, pridal k nemu Pencil (relatívne dobrý pomocník s nie tak dobrým nabíjaním) či napájateľnú klávesnicu. Tiež sme zistili, koľko je hodín aj vďaka hodinkám Watch, tradičné predstavenie vlajkových lodí zastúpili iPhone 6S spolu so 6S Plus (takže pribudli funkcie ako 3D Touch, nový senzor Touch ID 2. generácie a tiež aj iSight kamera s natáčaním v 4K) a premiéru si odkrútil aj nový MacBook aj napriek kritizovaniu nového, zlatistého prevedenia a jediného USB-C portu. Zachránila to napríklad aj optimalizácia OS X.

Áno, dnes je ešte len 2. januára, čiže najlepší čas na špekulovanie o nových produktoch z dielne Tima Cooka a jeho bandy. Dedukujme na základe minuloročných releasov a skúsme predpovedať, čo by mohlo uzrieť tento rok svetlo sveta. Pôjde najskôr o softvérové aktualizácie watchOS 3, iOS 10 či OS X 10.12, ale snáď sa dočkáme aj novej verzie hodiniek, iPhonu 7 (prípadne 6c ako posledný upgrade 6-kovej rady) či nového iPadu Air.

Apple Watch 2

Čudo skrývajúce v sebe šikovného asistenta a zároveň štýlový doplnok by sa malo podľa všetkého dočkať svojho nástupcu na jar 2016, takže asi rok po vydaní prvej verzie. Hodinky budú odpremiérované niekedy v marci, predstavia sa základné detaily - pevne verím, že Apple sa pohral so senzormi tak, že budú fungovať napríklad aj na tetovaniach a snáď sa dozvieme v hodinkách aj informácie o krvnom tlaku či hladine kyslíka v krvi. Je dosť možné, že Watch 2 budú tenšie, než ich predchodca a šepká sa aj o FaceTime kamere a vylepšenom WiFi čipe - aby sa hodiny vedeli viac „osamostatniť“ od iPhonu. O remienkoch sa zatiaľ nešpekulovalo, ale snáď nebudú iné, ako tie staré.


iPhone 7, nové hodinky a aj iOS 10 - čo očakávať od Applu tento rok?




iPhone 6C, 7, 7 Plus

Znie to asi trochu paradoxne, no pre veľký záujem užívateľov začal Apple pravdepodobne koketovať s myšlienkou vydania menšieho, 4-palcového iPhonu s označením 6C. Mali by sme sa ho dočkať už čoskoro, v prvých mesiacoch tohto roka (počítajme, že by mohol byť predstavený v marci spolu s Watch - to by bol asi prvý iPhone vydaný mimo jesenných mesiacov od roku 2011). Informácie o 6C-čku spomínal aj kolega Sirius vo svojom článku ešte v decembri.

iPhone 7, nové hodinky a aj iOS 10 - čo očakávať od Applu tento rok?

Poďme k iPhonu 7 a 7 Plus - tradičné predstavovanie telefónov sa uskutočňuje na jeseň (čo je akýmsi trendom od roku 2011), takže aj tieto dve chytré jablká prídu najskôr niekedy v septembri. Prejdú asi dizajnovou obmenou, keďže pôjde o major release, čiže dúfam v absenciu hnusných plastových pásikov na tele telefónu a v jeho tenšiu hrúbku, čo je aj doménou Applu. Čo sa týka veľkosti - tá asi ostáva rovnaká. Presnejšie info zatiaľ nemáme, rumory približujúce viac detailov zatiaľ nie sú na obzore a času je zatiaľ dosť. Určite však počítajme s vylepšeným 3D Touch (viac "right-clickov" v aplikáciách), možno ešte dokonalejší Touch ID senzor a samostatnú rolu zohraje aj nový foťák. Nie vždy platí, že čím viac megapixelov, tým lepšia kvalita, ale Apple má prostriedky na to, aby konkurenciu odrovnal - hovorí sa o duálnom objektíve, čiže niečo podobné ako u HTC One. TFT-LCD displej by mal nahradiť toľko ospevovanú technológiu AMOLED, ktorá zjavne nie je pripravená debutovať v zariadeniach so systémom iOS kvôli komplikovanému výrobnému procesu.

Známy analytik Ming-Chi Kuo predpovedá aj rozdielne RAMky v iPhonoch - zatiaľ čo v menšom, 4,7-palcovom by malo byť 2GB RAM, vo väčšom, 5,5-palcovom by mali byť až 3GB. Nakoniec sa možno rozlúčime aj s 3,5mm jackom a miesto neho budeme počúvať hudbu cez Lightning. Táto možnosť prichádza do úvahy, lebo vieme, že jeho predpovede vychádzali takmer vždy - pri iPode touch 4 hovoril o kamere, predpokladal dokonca aj Touch ID na iPhone 5S. S každoročným trendom zmenšovania hrúbky tak vyzerá byť možnosť vylúčenia jacku reálna.

iPad Air 3

Každým rokom sa iPad dočkal novej verzie od svojej premiéry v roku 2010. Doterajší vládca menom iPad Air sa tento rok upgradu nedočkal, keďže priorita pre Cooka bol nový, veľký iPad Pro a drobizg menom iPad mini 4 (ktorý mimochodom prešiel slušným upgradom). V kuloároch sa hovorí o tom, že do najbližšieho polroka by sme sa mohli dočkať tretieho iPadu Air - nie je však jasné, či v marci, prípadne v júni popri WWDC. Nový iPad Air by tak mohol mať lepšiu kameru, RAMku, ale 3D Touchu sa asi nedočkáme najmä kvôli problémom s veľkosťou displeja, keďže v tomto prípade je displej iPadu o dosť väčší ako displej iPhonu. Škoda.

iPhone 7, nové hodinky a aj iOS 10 - čo očakávať od Applu tento rok?

iOS 10, OS X 10.12, watchOS 3

Túto časť asi netreba až tak rozpitvávať - iOS príde tak ako každý rok v septembri s tým, že ho uvedú v júni. Posledné dve verzie sa viac zameriavali na funkcionalitu než na samotný dizajn - bolo by dobré sa prichystať tento rok na skôr dizajnový update, tak ako v prípade iOS 7. Zatiaľ viacej informácií nie je, jedno však vieme - systém je v štádiu skorého vývoja a my čakáme, aké jedlo nám Cookovci naservírujú v júni. Niečo podobné platí aj pre OS X - El Capitan len priniesol opravené bugy z Yosemitu, takže je možné, že nový systém (momentálne bez kódového označenia) príde ako väčší upgrade.

iPhone 7, nové hodinky a aj iOS 10 - čo očakávať od Applu tento rok?

S príchodom nových Watch príde snáď aj ďalší watchOS s poradovým číslom 3. Je síce pravdou, že druhá verzia sa objavila relatívne nedávno (september), no s príchodom nového hardvéru by mal prísť pravdepodobne aj väčší softvérový upgrade. Nemyslím, že by prišiel nárazovo spolu s iOS 10 až v septembri, ale možno by stačilo ostať pri číselnom označení 2 a pridať nové funkcie či appky. Máme na mysli niečo podobné, ako u iOS 8.4, ktorý bol prvým systémom dostupným na iPode touch 6. generácie.


iPad Pro 2 

iPadu Pro druhej generácie sa možno tak skoro nedočkáme - ktovie, či by Apple stíhal poslať do výroby toľko iPadov. Je možné, že „veľký“ iPad sa bude refreshovať v 18-mesačnom, prípadne 2-ročnom intervale, keďže ide o výkonnejšie zariadenie. Tento rok teda dajú inžinieri asi prednosť Airu. Ak by ale náhodou prišiel upgrade, tak by sme sa zamerali skôr na výkonnejší procesor a RAMku (a tiež aj grafiku) na rozdiel od dizajnu, keďže primárne tieto komponenty tvoria iPad Pro tým, čím je. V duchu však prosíme pracovníkov (a možno nielen my), aby slabšie kapacity schovali do šuflíka - sú nepotrebné a reálne je výhodnejšie kúpiť 64GB verziu, než 32. 

iPhone 7, nové hodinky a aj iOS 10 - čo očakávať od Applu tento rok?

MacBooky 

Čo s MacBookmi Air? Po niektorých tvrdeniach, že ich budúcnosť je neistá, sa rozpráva o ich redizajne a ich zväčšení (keďže od roku 2010 neprešli žiadnym faceliftom a došiel by na psa mráz aj v prípade veľkostí, keď už máme väčší iPhone aj iPad). Svetu by sa tak ukázal až niekedy v júni na WWDC a začal predávať až v septembri - aj keď možno ani nie, keďže predošlý update MBA bol v marci a Apple nebude chcieť otáľať s releasom. Výkonnostne by mal byť samozrejme lepší - o to by sa postaral Skylake CPU od Intelu s 10% väčšou rýchlosťou, 34% rýchlejšou integrovanou grafikou a predĺženou vydržou batérie o niečo cez hodinu. Ide predovšetkým o rumory - čiže tieto informácie sa kľudne môžu vzťahovať aj na MBP s Retinou namiesto MBA.

iPhone 7, nové hodinky a aj iOS 10 - čo očakávať od Applu tento rok?

MacBook Pro mal zvláštne obdobie refreshu, no môže tomu predovšetkým ďakovať Intelu - ten za posledné dva roky pohnojil svoje procesory na výbornú. 13-palcový MBP ponúkal nové Broadwelly a 15-palcové mali v sebe staré Haswelly v marci, resp. máji, čo v konečnom dôsledku znamená, že 15ka sa ocitá v slepej uličke. Nový Broadwell síce bol dostupný už v júni pre MBP a Apple by mohol upgradovať už teraz, no možno sa na to vykašle a rovno prinesie Skylake pre 13-ku aj 15-ku. Nový MacBook Pro by tak mohol zažiariť buď v marci, alebo v júni.

Obyčajný Retina MacBook sa môže dočkať refreshu kedykoľvek. Nové CPU Skylake Core M sú o 10-20% rýchlejšie, ponúkajú až 10 hodín výdrže batérie a 40% výkonnejšiu grafiku v porovnaní s Broadwellmi. Tu asi nie je o čom. A faceliftu sa MB asi nedočká, no možno pribudne Rose Gold colorway, aby sa farebne zladil s iPhonom. Tak čo, tešíš sa na tohtoročné novinky?

Domov
Zdieľať
Diskusia