Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. novembra 2015, 14:08
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Ako sa Kurt Russell vydal s vernými pištoľníkmi naproti istej smrti v rozpálenom divokom západe (Tip na film)

FILMY A SERIÁLY BONE TOMAHAWK
Uložiť Uložené

Kinami ignorovaná autentická westernovka prekvapila azda v každom aspekte. Stáva sa tak ďalším filmom, ktorý by vás nemal minúť.

Bone Tomahawk je presne takým filmom, ktorý nevypnete, aj keď ste o druhej ráno dostali unavení chuť na hodinu a pol dlhý oddychový film, no namiesto toho na vás vykukne údajne autentická westernovka od „debutujúceho“ scenáristu a režiséra s vyše 130 minútovou stopážou. A že takýchto filmov sa momentálne veľa nerodí. Ak už áno, málokedy nejde o blockbustery, medializované počiny či aspoň herecky atraktívne snímky. O Bone Tomahawk sme vás už informovali, a tak nejako sme na neho už aj zabudli. Pred pár dňami sa ku mne ale dostal a za seba môžem povedať, že ide o jedno z najpríjemnejších prekvapení tohto roka. 

Autentický western rozpráva príbeh mestečka Bright Hope, z ktorého negramotní kmeň Indiánov uniesol ženu miestneho milujúceho manžela, ktorá sa vo väzení starala o postreleného hrdloreza. Spolu s nimi zmizol aj šerifov zástupca, a tak sa šerif aj s partičkou dobrovoľníkov vydáva na samovražednú cestu do opustenej oblasti, kde žije dávny kmeň nebezpečných a necivilizovaných Indiánov, ktorí sú zároveň tak trocha kanibali. Z príbehu toho viac vedieť nepotrebujete. Ide síce o western, no prvých, približne 75 minút, sa veľa akcie nedočkáte, no ani vám to nebude vadiť. Snímku vpred posúvajú skvelé postavy, pútavé dialógy, reálne a logické správanie postáv a realisticky zobrazený prechod deja, ako i jednotlivé udalosti „na plátne“. Druhá polovica filmu už je akčnejšia, oveľa surovejšia a napínavejšia. Na nič sa pritom nehrá, zobrazuje dané udalosti veľmi triezvo a s nadhľadom. Všetko je to zachytené skvelou prácou s kamerou, ktorá vás úplne vtiahne do deja a nikdy nezačne nudiť, rovnako ako celý dej. O ten sa postaral S. Craig Zahler, pre ktorého ide o vôbec druhý scenár a prvú režijnú skúsenosť. Dovolím si povedať, že Hollywood po ňom veľmi rýchlo začne poškuľovať. 

Ako sa Kurt Russell vydal s vernými pištoľníkmi naproti istej smrti v rozpálenom divokom západe (Tip na film)


Herecky sa Bone Tomahawku taktiež asi nedá veľmi čo vytknúť. Film vedie skúsený Kurt Russell, pre ktorého pôjde v rozmedzí pár mesiacov o druhú westernovku, no a toho dopĺňa partička neznámych hercov, no spoznáte pravdepodobne Patricka Wilsona a jeho indiánskeho kolegu z Farga, sexi Lili Simmons či úžasného Richarda Jenkinsa, ktorý sa na seba ale až tak veľmi nepodobá. Každý pritom odviedol skvelú prácu a priniesol uveriteľné charaktery pre postavy, ktoré si veľmi rýchlo obľúbite a okamžite im začnete fandiť. Bone Tomahawk má síce vyše dvoch hodín, je však precízne rozdelený na úvod, jadro a záver, pričom každá časť snímky má čo ponúknuť a zavďačí sa ako napríklad takému fanúšikovi druhej série Farga, tak i priaznivcom akcie či westernu, nehovoriac o jednej brutálnej scéne, ktorá ma trochu vyviedla z rovnováhy svojou prirodzenosťou a dokonalým, hoci nechutným zasadením do deja.

Ako sa Kurt Russell vydal s vernými pištoľníkmi naproti istej smrti v rozpálenom divokom západe (Tip na film)

Bone Tomahawk ponúka kvalitných hercov, scenár, kameru, lahodné zábery na divoký západ, realistické spracovanie a chovanie postáv, ako i uveriteľný dej, ktorý ničím nevytŕča z westernového poľa, no ani sa bezhlavo nehlási o pozornosť. Skôr jeho spracovanie a budovanie napätia spoločne so zaujímavými dialógmi robia z tohto diela počin, ktorý by vás nemal minúť a mali by ste mu venovať váš čas. Tú stopáž by ale určite ešte šlo o niečo skrátiť. Inak som bol ale vskutku nadmieru spokojný. 

Domov
Zdieľať
Diskusia