Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júla 2015, 17:32
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Peter Sagan odštartoval Tour de France skvelým 2. miestom a podarenou časovkou

ŠPORT PETER SAGAN
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

102. ročník najprestížnejšej cyklistickej súťaže na svete odštartoval rekordom v časovke. Ako si viedol Peter Sagan v prvých dvoch etapách?

198 cyklistov z 22 tímov účinkuje na tohtoročnej Tour de France, o ktorej sa hovorí ako o najnabitejšej za posledné roky. Zišlo sa extrémne veľa kvalitných cyklistov, pričom len najväčších adeptov na celkové víťazstvo a teda oblieknutie sa do žltého dresu je toľko, ako dávno nie. Trochu sa zmenilo aj bodovanie, kedy pre zelený dres budete musieť vyhrať aj pár etáp, no a zmenil sa aj profil. Čaká nás 8 rovinatých, 4 zvlnené a 7 horských etáp. Za sebou máme prvú časovku, a to individuálnu, 12. 7. nás potom čaká tímová. Pretekári majú len dva dni oddychu, mnoho dojazdov v kopci, pár v rovine a len jeden po zjazde. Kompletný program nájdete tu.

Peter Sagan je tento rok dosť znevýhodnený, teda v prípade, že hovoríme o zelenom drese a pozícii v tíme. V Cannondale mal jasnú úlohu - získať zelený dres, no v Tinkoff-Saxo bude občas domestikom práve Contadorovi, ktorý je v TOP pätke ašpirujúcej na žltý dres - Nibali, Contador, Froome, Quintana, Pinot. Rovnako ako Peťo sám, aj samotný tím sa vyjadril, že prioritný je žltý dres, nie zelený. Samozrejme sa oň bude snažiť, no nepôjde bezhlavo za svojimi úspechmi, čo nepoteší slovenského diváka. Je to ale logický krok v tíme, hoci z 9-členného zoskupenia by sme vedeli vybrať aj lepších domestikov. Tento rok neštartuje ale Marcel Kittel, ktorého som nenávidel viac než bezohľadného Cavendisha, pre zmenu ale práve vďaka jeho výkonom a centimetrom, ktorým vďačil za množstvo etapových víťazstiev a neumožnenie Saganovi nejakú vyhrať. Je teda veľká šanca, že Peťo pár etáp uchmatne, čo bude dôležité aj pre bodovaciu súťaž. Tá sa zmenila a viac sa bude sústreďovať na víťazov etáp, než na špurtérske bonusy. O to viac mu ale vyhovujú prvé etapy. Je dokonca možné, že si Peťo ako prvý Slovák vôbec oblečie žltý dres. Okrem Tourminátora ale na Tour žiadneho iného Slováka neuvidíme. Peter Velits sa ešte doliečuje z operácie a nebol schopný dostatočne sa pripraviť, čo pocíti najmä Tejay van Garderen, líder tímu BMC. 

Prvej etapy sme sa dočkali v sobotu, trochu netradične išlo o individuálnu časovku (jediná na tohtoročnej Tour, nasledovať bude už len jedna časovka, a to tímová). V nej si najlepšie viedol austrálsky cyklista Rohan Dennis s excelentným výkonom (a rekordom najrýchlejšej priemernej jazdy na časovke - 55km/h) a časom 14 minút 16 sekúnd. Peter Sagan v cieli strácal len 41 sekúnd a umiestnil sa na skvelej 19. priečke pred Tejayom van Garderenom. 

A takéto bolo počasie

Peter Sagan odštartoval Tour de France skvelým 2. miestom a podarenou časovkou


Dnes nás už čakala rovinatá etapa o dĺžke 166 kilometrov, v ktorej sa o únik postarala 4-členná skupina. V nej sme mohli vidieť aj Čecha Jana Bártu. Náskok sa vyšplhal až na takmer 3 minúty, no 100 kilometrov pred koncom  už činil menej než minútu, pričom sa rapídne znižoval a po Contadorovom zavelení vpred mu hrozil rýchly koniec. Pelotón sa prvýkrát rozdelil práve v tejto časti, kde sa blížil aj bodový bonus. V ňom ukoristil Sagan 9 bodov za 7. miesto. Dalo sa to očakávať, no pri jazdcovi Tinkoff-Saxo sme nevideli žiadneho tímového kolegu. Plný počet, a teda 20 bodov, si odniesol Čech Jan Bárta.

Rýchlostná prémia – Rotterdam .
1. Jan Bárta – 20 bodov
2. Stef Clement – 17 bodov
3. Armindo Fonseca – 15 bodov
4. Perrig Quemeneur – 13 bodov
5. John Degenkolb – 11 bodov
6. Alexander Kristoff – 10 bodov
7. Peter Sagan – 9 bodov
8. Mark Cavendish – 8 bodov
9. Nacer Bouhanni – 7 bodov
10. Bryan Coquard – 6 bodov
11. André Greipel – 5 bodov

Zvyšok etapy sa niesol v pokojnom tempe, nastalo pár komplikácií či malých pádov, defekt dostal aj Vincenzo Nibali, bez väčších problémov sa ale dostal späť do pelotónu. Postupne sa od pelotónu oddelila skupina 26 cyklistov, medzi ktorými bol aj náš Peťo Sagan. Najpočetnejšie zastúpenie na špici pelotónu mali Tinkoff-Saxo, BMC a Etixx-Quickstep. 15 kilometrov pred koncom mal Peter bohužiaľ isté technické problémy a ak chcel vedúcu skupinku dohnať, musel poriadne kopnúť do vrtule. Bol však vo veľkej nevýhode, no Peťo je stroj a behom 2 kilometrov už skupinku dobehol. Najväčším favoritom na víťazstvo v etape bol Cavendish, ktorý mal najväčšiu podporu tímu, za ním Greipel a Sagan mohol s realistickým pohľadom na trať premýšľať akurát tak na 3. priečku, aj vďaka tomu, že nemal okolo seba nikoho v tíme a veľa síl spotreboval na návrat do skupinku po výmene bicykla. Dôležitejšie ale je, že veľa favoritov vrátane Pinota, Valverdeho, no najmä Nibaliho ostalo v druhej skupinke zaostávajúc viac než minútu aj 20 sekúnd. Rozhodne tak majú čo doháňať. 

Peter Sagan odštartoval Tour de France skvelým 2. miestom a podarenou časovkou


Cavendish ale vyšpurtoval veľmi skoro a priestor sa tak otvoril Saganovi, Cancellarovi a Greipelovi. O pár centimetrov ale vyhral Nemec André Greipel, nesmierne silný súper. Ktovie, ako by to dopadlo, keby Peťo nemusel doháňať technické problémy s bicyklom. V každom prípade, ide o veľmi dobrý výsledok a rozhodne mu nemáme čo vyčítať, keďže predviedol naozaj výborný výkon. Už zajtra bude mať celkom reálnu šancu získať zelený dres. Ak sa mu to podarí, určite vás o tom budeme včas informovať. Do žltého sa tak oblieva Fabian Cancellara, Peter Sagan je priebežne na 4. mieste.

Peter Sagan odštartoval Tour de France skvelým 2. miestom a podarenou časovkou


Bodovacia súťaž
André Greipel - 55
Peter Sagan - 39
Fabian Cancellara - 35 
Mark Canvedish - 26
Tony Martin - 25

Dnešná etapa

Peter Sagan odštartoval Tour de France skvelým 2. miestom a podarenou časovkou

Celkové poradie

Peter Sagan odštartoval Tour de France skvelým 2. miestom a podarenou časovkou
Domov
Zdieľať
Diskusia