Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júna 2015, 19:31
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

TOP 10: Vybrali sme najlepšie slovenské hip-hopové skladby roku 2015

HUDBA
Uložiť Uložené

V aktuálnom roku sme už mali možnosť počuť albumy najzásadnejších mien scény aj mnoho singlov. Ktoré sa nám páčili najviac?

Keďže sa nachádzame približne v polovici aktuálneho kalendárneho roka, rozhodli sme sa pripraviť si pre vás rebríček toho najlepšieho, čo nám naša milá rapová scéna zatiaľ priniesla. O tom, že bolo z čoho vyberať nemusíme vôbec pochybovať, keďže sme mali možnosť počuť zopár počinov zásadných mien scény a k tomu aj desiatky singlov.

Hneď na úvod je určite potrebné spomenúť, že výber skladieb a aj samotný rebríček bol zostavený členmi redakcie, ktorí majú k tejto problematike najbližšie. Pri opakovanom počúvaní sme sa snažili zapojiť všetky zmysly, aby sme nezaujato dokázali rozlíšiť to, čo je dobre od toho, čo kvalitu postráda, prípadne sme to už v podobnej forme videli skôr. Po týždňových naťahovačkách sme sa dostali ku kompromisu a finálnej verzii takej, ako ju máš možnosť vidieť teraz. Tiež si uvedomujeme, že sa s nami nemusíš stotožňovať, čo je absolútne prirodzené. Ku každej skladbe sme sa snažili pridať aj krátke odôvodnenie, vďaka ktorému môžete naše rozhodovanie jednoduchšie pochopiť. Poďme teda na to.

10. Gumbgu - Ava Lord ft. Logic 

Čoraz viac interpretov sa okrem rapu podieľa na svojich skladbách aj produkčne, čo nám v tomto prípade vôbec nevadí. Jedinečné úderné frázovanie v kombináciI so striedaním rýchlejšieho a pomalého tempa je pre Gumbguho už dosť typickým prvkom a obľúbilo si ho mnoho fanúšikov. A aj my. Za spomenutie určite stojí aj hosťujúci Logic. Ten je v najlepšej forme už dosť dlho, čo opäť potvrdzuje aj v tracku Ava Lord. 

9. Jofre - Sen prod. Ján Lednický 

Tentokrát z trochu iného súdka. Projekt Podzemgang je nám už všetkým dobre známy. Po vypočutí albumu INÍ si každý našiel svojho favorita a tým našim je nepochybne práve Jofre. Z času na čas však vystupuje aj pod menom Ján Lednický, a tak sa opäť dostávame do situácie, kedy si interpret ošéfuje celú skladbu sám a vznikne z toho dielo, ktoré má len jedinú chybu - krátku minutáž. Dúfame, že sa Jofre bude naďalej angažovať v oboch týchto smeroch. Chválime taktiež vizuál z dielne Adama Pavelku, ktorý dodáva celej skladbe ten správny efekt. 

8. Boy Wonder feat. Martina Fabová - Čo o mne vieš? 

Spevavé refrény v rapových skladbách sú dosť citlivou záležitosťou a vo väčšine prípadov sú skôr kontraproduktívne, no v tomto prípade nám Martinka vôbec nevadí, práve naopak. Čo o mne vieš, že som malý a prije*aný? Áno, presne tak. šššBoy je zároveň jediným slovenským členom českého Ty Nikdy labelu, odkiaľ pochádza aj produkcia skladby, o ktorú sa postaral Fatte. Extrémne ceníme aj uje*aný klip ako sa už u Wondyho pomaly stáva zvykom. Neostáva nám nič iné, len trpezlivo čakať na avizovaný album a rotovať zatiaľ vydané single.

7. Majk Spirit - Len Tak ft. Ego, Ektor, Elpe, prod. Abe Beats 

Majk Spirit nás tento rok potešil hneď dvojicou sólových projektov, z ktorých sme si v redakcii podstatne viac obľúbili čiernu, striktnejšiu verziu vybavenú kvalitným rapom. 10/10 produkcia od dvorného Abeho v kombinácii so Speezyho sekavým flowom a dreamteamom na hosťovačke prinášajú hymnu, ktorá funguje nielen v našich prehrávačoch, ale aj na koncertoch. Klasický egotrip v novom šate obohatil o svoju zatiaľ najlepšiu slohu Ektor, o refrén sa postaral už profesionál v svojom obore - Elpe a kontroverzný tik-tak-tik-tak-tiktak záver pridáva tretina Kontrafaktu, Ego.

6. Ego - Nezávislosť prod. DJ Wich 

Máňa sa na chvíľu vzdal soundu, ktorý budoval dlhé roky a spoločne s hlavou projektu Podzemgang vďaka novšiemu zvuku priniesli veľkú vec s parádnym vizuálom. A zvyká si tak polovica národa. Pravda. Veď pozrite sa, koľko z vás postupom času začalo rešpektovať aj takúto tvorbu. Hádam neexistuje interpret, ktorému verím texty viac ako práve Egovi, nehovoriac pri téme, akou je práve táto. Na chytľavý refrén sa pri mojom dnešnom all day repeate tohto TOP10 rebríčka chytila asi aj moja suseda, ktorá celý deň udiera do radiátora v tempe - Moja závislosť je nezávislosť.

5. Kontrafakt pre Podzemgang - Život je film prod. Aceman 

Po Kým neskapem a No a čo je táto skladba ďalšou spoluprácou Kontrafaktu s ramenatým Acemanom, ktorý nám za každým dokáže, že má neuveriteľný talent tvoriť hudbu. Hneď po prvom vypočutí som si povedal, že tento Ego je ku*va génius a jeho schopnosť tvoriť nielen textovo rôznorodé záležitosti je priam neprekonateľná. Nevieš, čo myslím? No predsa - všetci začínajú od začiatku, začnem od konca. Veľmi príjemne potešil aj hubenej Páťa, ktorý zasiahol síce len symbolicky na záver, no o to kvalitnejšie. Okrem iného tak vyjadril svoju podporu dnes už niekoľkokrát spomínanému projektu svojho kolegu.

4. Tragikomix - Z.V.E.N.S.S. prod.HΛΛRP 

A teraz záležitosť pre tých, ktorí predsa len holdujú rapovému žánru už o čosi dlhšie. TKX ruka v ruke s vydaním tohto singlu oznamuje aj vydanie albumu ešte tento rok a my sa už teraz nebojíme povedať, že žilinská crew je potenciálnym kandidátom na počin roka. Doslova chorá a stopercentne pravdivá výpoveď vyvolávajúca zimimroavky v tak trochu oldschool šate, na aký sme však u Teslu zvyknutí, dáva poslucháčovi jasný obraz o tom, ako sa jeho život zmenil čím si prešiel. Z východnej Európy na strechu sveta je titul tak výstižný, že hádam nie je ani čo dodať. Teda vlastne áno. Neviete, ako sa má Lukáš Kurej?

3. Pil C feat. Supa - November prod. CONSPIRACY FLAT 

Od dnešného dňa prestaneme Pil C-ho označovať za nováčika. Texty lepšie ako kolegovia s dlhoročnou praxou, živé vystúpenia alá R.I.P. pre tento klub, dnes tu padne strop (shout out to Otis) a nenapodobiteľná flow robia z Lukáša plnohodnotného člena našej scény. Pochváliť by sme ale chceli aj handlovského Supu, ktorý nám už na svojom albume v minulom roku dokázal, že sa stále dokáže posúvať, obzvlášť lyricky. Presne táto kombinácia prináša pre fanúšikov priam dokonalé spojenie do konšpiračnej produkcie, ktorá dodáva celej skladbe dokonalú atmosféru. 

2. OTIS - O.T.I.S. (prod. ABE)

Aj vám sa Otis trafil titulnou skladbou do vkusu tak, ako nám? V porovnaní s prvým sólom je Opisujem Tu Iba Skutočnosť počin, ktorým by mohol Branči zatieniť nejedného v minulosti lepšieho rapera, teda vlastne aj seba. Majiteľ najzvučnejších pančlajnov na scéne nemôže chýbať ani v našom TOP10 výbere, keďže nám konečne priniesol to, na čo sme tak dlho čakali. Priamy opis denno-dennej problematiky dnešného sveta očami interpreta do extrémne chytľavej hudby opäť z Abeho dielne nemôže znamenať nič iné, ako druhé miesto v rebríčku. 

1. Special Beatz - Pár Viet ft. Pil C & Jofre

Vyje*ané deti majú mindráky a nevedia prekusnúť, keď o tebe píše Refresher. Počkať, to je asi z inej skladby. Ale stále výrok, ktorý platí. Poďme si ale predstaviť prvé miesto, na ktoré sa dostávajú interpreti, ktorí sa už v rebríčku objavili. Zároveň ide o producentský singel zo Špeciálovej špajze. Ten spája dve mená, ktoré sú síce na scéne krátko, no každý, kto sa aspoň trochu vyzná vie, že si pozornosť zaslúžia. Možno to bude aj témou, ale práve Pár viet chytí za srdce väčšinu už pri prvom počutí a nepustí, kým Pil C alebo Jofre nepríde s ďalšou podobnou vecou. S čistým svedomím hodnotíme 10/10.

Konečne sme na konci. Pevne dúfame, že pri písaní komentárov a hádaní sa s ostatnými odborníkmi s iným názorom v priestoroch pod článkom nestratíte nervy. Všetky názory v článku sú subjektívne, avšak nie sú výplodom jednotlivca a sú založené na nepopierateľných faktoch. Zároveň sa už čoskoro môžete tešiť na top desiatku z Česka. Ďakujeme za pozornosť, dovidenia!

Domov
Zdieľať
Diskusia