Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2014, 17:49
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Architekt a dizajnér Tomáš Belica: Nie je dôležité, čo bolo, ale čo bude a čo ste pre to ochotní urobiť (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Architektúra a dizajn sa tešia na našej stránke veľkej obľube a aj z tohto dôvodu som sa pre vás rozhodol vyspovedať riaditeľa a zakladateľa možno najviac progresívneho štúdia v našich končinách.

Keď sa spomenie architektúra a dizajn, väčšina z vás si predstaví luxusné a honosné rezidencie ukryté v Hollywood Hills alebo esteticky presne usporiadané apartmány zo Škandinávie, ale aj u nás doma na Slovensku máme skutočne kreatívne a progresívne štúdio s názvom Tolicci. Mne sa už dávnejšie podarilo nadviazať komunikáciu a spoluprácu so zakladateľom, resp. riaditeľom tejto spoločnosti, Ing. Tomášom Belicom, ktorý si na moje otázky našiel chvíľu  čas a poskytol nám rozsiahly rozhovor o mnohých zaujímavostiach z tohto odvetvia. 

Architekt a dizajnér Tomáš Belica: Nie je dôležité, čo bolo, ale čo bude a čo ste pre to ochotní urobiť (Rozhovor)
Architekt a dizajnér Tomáš Belica: Nie je dôležité, čo bolo, ale čo bude a čo ste pre to ochotní urobiť (Rozhovor)

Dobrý večer, môžete sa prosím vás nám a naším fanúšikom trochu bližšie predstaviť? 

Moje meno je Tomáš Belica, mám 27 rokov a pochádzam z Vrútok. Vyštudoval som SPŠ v Žiline so zameraním na rekonštrukcie budov a následne aj záhradnú, resp. krajinnú architektúru na SPU v Nitre. Po ukončení štúdia som začal tvoriť a zhmotňovať svoje úvahy a začal robiť to, čo ma baví. Začal som sa profesionálne venovať 3D vizualizáciám interiérov a exteriérov a postupne som sa dostal až k tvorbe samotných interiérov. ''Našiel som sa'' v talianskom štýle a po vzhliadnutí prác tamojších špičkových výrobcov nábytku a ich nainštalovaných kompozícií som sa doslova zamiloval do podobne ladeného štýlu. Aj to bol jeden z dôvodov prečo sa práve takýmto smerom, samozrejme v slovenskom šate, chcem uberať a naplno využiť svoje skúsenosti. 

Ako sa vám momentálne darí a na koľkých projektoch pracujete?

Aktuálne sa nám darí výborne a máme čoraz lepšie, resp. rastúce štatistiky. Skvelé je, že máme mnoho klientov, ktorí cez svoje referencie posúvajú naše meno k svojím známym, a tak sa naša práca posúva ďalej, z čoho máme pochopiteľne obrovskú radosť. V súčasnosti pracujeme na 5 projektoch, konkrétne v Piešťanoch, Malom Čepčíne, Olomouci a na 2 v Bratislave. Čerešničkou na torte je pre nás fakt, že po publikovaní našich projektov na vašej stránke, sme získali 2 krásne zákazky v našom hlavnom meste, za čo sa vám chcem poďakovať. 

Koľko ľudí tvorí tím Tolicci a akým spôsobom máte rozdelené úlohy?

Momentálne sa v našom tíme nachádza 9 ľudí. Konkrétne máme riadiacu divíziu, účtovné zložky, odd. produkcie (dizajnéri, 3D tvorcovia a technickí konštruktéri) a divíziu pre verejnú komunikáciu s médiami. 

Akým počtom navrhnutých a následne aj zrealizovaných projektov sa môžete za svoje krátke pôsobenie pochváliť?

Od založenia značky, teda od 9. januára 2014, sme vizuálne dokončili 5 projektov. Je to krátky čas a samozrejme treba počítať aj s tým, že zo začiatku som sa všetkému venoval sám :) Náš prvý dokončený projekt v reálnej forme bude pravdepodobne v januári 2015 a následne by to malo každým mesiacom pribúdať. Počítam s tým, že na jar budúceho roka to budú 3 kompletne zrealizované projekty. 

Architekt a dizajnér Tomáš Belica: Nie je dôležité, čo bolo, ale čo bude a čo ste pre to ochotní urobiť (Rozhovor)
Architekt a dizajnér Tomáš Belica: Nie je dôležité, čo bolo, ale čo bude a čo ste pre to ochotní urobiť (Rozhovor)

Ako dlho približne trvá realizácia jedného projektu? Od návrhov až po finálnu vizualizáciu, resp. do kolaudácie nehnuteľnosti? 

Od prvotnej komunikácie sme schopní odovzdať projekt, samozrejme podľa jeho rozsahu, do cca 3 týždňov. Samotná realizácia potom závisí najmä od stavebných spoločností. Je to veľmi technická otázka, ktorá do veľkej miery závisí od ľudského faktoru, od navrhnutých prvkov a ich následného dodania, keďže väčšinu z nich objednávame od talianskych výrobcov. 

V akých programoch zvyčajne pracujete?

3D Studio Max, Adobe Photoshop a AutoCad, to je taká naša ''svätá trojica''. 

Ako by ste sám čo najvýstižnejšie charakterizoval svoju prácu a tvorbu?

Spomínal som to už vyššie, ale mojou myšlienkou bolo vytvoriť taliansky štýl interiérov s modernými doplnkami a pridaním niečo naviac. Časom sa náš smer vyprofiloval a k tomu nám pomohli aj značky, s ktorými spolupracujeme a majú svoj špecifický dizajn. Základ našej práce tvoria zemité odtiene, elegancia a trocha noblesy, presne to je pre nás špecifické. 

Vidíte vašu prácu striktne v exteriérovej tvorbe a interiérovom dizajne alebo sa chystáte navrhovať aj vlastné kusy nábytku, resp. bytových doplnkov? 

V súčasnosti vidím našu prácu prevažne v interiérovom dizajne. Sekciu architektúry budeme pilovať ešte viac, avšak potrebujeme náš tím doplniť o šikovných a kreatívnych riaditeľov. Máme už vytvorené niektoré kusy nábytkov pod svojou značkou a chystáme sa mať aj svoje kolekcie a výrobu. Všetko je to len otázka času. 

Architekt a dizajnér Tomáš Belica: Nie je dôležité, čo bolo, ale čo bude a čo ste pre to ochotní urobiť (Rozhovor)

Aké sú vaše ciele? Chystáte sa preraziť aj v zahraničí alebo sa budete sústrediť len na prácu na Slovensku, resp. v susednej Českej republike?

Ciele sú samozrejme tie najvyššie :) Určite chceme preraziť aj v zahraničí, preto tomu venujeme aj patričnú pozornosť a myslím, že je to prirodzené, keďže sa snažíme ponúkať profesionálne služby. Pokiaľ chcete niečo robiť kvalitne, tak potrebujete mať vo svojom tíme profesionálov, ktorých pre svoju spoločnosť hľadám neustále. Máme v pláne priniesť na Slovensko svetový dizajn a zvýrazniť našu malú krajinu aj vo svete. Je u nás veľké množstvo talentovaných ľudí, ktorí sa ale nevedia rozhodnúť a predať, to je jediný problém. Prvé úvahy o tom, čo chcem, boli na VŠ internáte v Nitre pri polievke zo sáčku. Nejde o to, čo bolo, ide o to, čo bude a čo som ochotný urobiť pre to, aby niečo bolo. Dobrá práca bude mať svoje výsledky, bez ohľadu na minulosť. 

Na ktorý zo svojich projektov ste najviac hrdý a prečo?

Úprimne som hrdý na každý, pretože všetky sú svojím spôsobom výnimočné. Osobitne vnímam náš prvý projekt, interiér Bziny, ktorý som tvoril sám a stále sa teší veľkej pozornosti a to aj vďaka vám. Ak bude táto nehnuteľnosť aj reálne dokončená, tak ľudia zo svetových vydavateľstiev majú záujem o fotky a ich následne použitie vo svojich knihách so zameraním na dizajn a mňa veľmi teší, že práve my posúvame level v rámci Slovenska. Ešte budú o nás veľa počuť! Preto to vlastne robím, prečo by sme predsa nemohli byť dizajnérskou veľmocou? Viete, aká je to sila, keď sa človek skutočne sám rozhodne? :)

Ktorá zo stavieb vo svete sa vám páči najviac?

Mne osobne sa najviac páčia stavby v Dubaji, sú perfektne zvládnuté po technickej, ale aj po dizajnérskej stránke. 

Architekt a dizajnér Tomáš Belica: Nie je dôležité, čo bolo, ale čo bude a čo ste pre to ochotní urobiť (Rozhovor)

Zaujímajú vás aj iné odvetvia umenia? Ak áno, tak ktoré?

Páči sa mi každá forma umenia. Od pouličných umelcov cez pánov točiacich cesto na pizzu neskutočným spôsobom, cukrárov, hudobníkov, fotografov, maliarov až po športovcov a iluzionistov. Je to strašne široký záber. Je to, ako keby ste sa ma spýtali, ktorá časť vášho života sa vám páči? :) Umenie nie je pre mňa len niečo pekne vyzerajúce, ale všetko, v čom človek vie ukázať svoj talent a schopnosti. 

Tvoria váš tím výhradne len Slováci alebo aj obyvatelia iných krajín? Ak áno, tak ako prebieha taká spolupráca a komunikácia?

Je to pomerne vyvážené. Rád by som postavil svoj tím len na Slovákoch. Nastavil som určitú formu a cestu, ktorá fungovala a stále funguje. Potreboval som nájsť ľudí, ktorí si svoju prácu budú robiť minimálne rovnako ako ja a pracovať na tom, aby bola ešte lepšia. V súčasnosti priamo k produkcii prispievajú externe pracovníci z Ukrajiny, Azerbajdžanu a momentálne rozbieham komunikáciu so Švédmi, Talianmi, Nemcami a jedným Filipíncom. Všetko to sú profesionáli v oblasti 3D virtuálnej reality. 

Ako je možné, že o vás doposiaľ nepísali v slovenských alebo českých magazínoch zaoberajúcich sa architektúrou, ale vo svete ste už pomerne známa a etablovaná spoločnosť? Nevadí vám to tak trochu?

:) To je veľmi zaujímavá otázka. Som veľmi rád, vy ste prvým médiom v našich končinách, ktoré dalo zelenú našej práci na vašej stránke a zároveň ma oslovili so záujmom o rozhovor. Je síce pravda, že naše výstupy koncentrujeme predovšetkým pre zahraničný trh, ale je to hlavne kvôli tomu, že na Slovensku, resp. v Českej republike, sme nenašli dizajnérske online komunity, aké určite nájdete v Spojených štátoch, Číne alebo Indii, kde šíria meno našej spoločnosti. Píšu o nás v zahraničí a vždy spomenú odkiaľ sme, čo je určite dobré aj pre nastávajúce generácie, ktoré budú možno žiadanejšie alebo ich budú minimálne vedieť zaradiť, z ktorého kúta sveta sú. U nás doma sa v súčasnosti o nás ľudia nedozvedia napr. z magazínov, ako spomínate, čo dosť veľký paradox, keďže nás živí prevažne domáca klientela. 

Architekt a dizajnér Tomáš Belica: Nie je dôležité, čo bolo, ale čo bude a čo ste pre to ochotní urobiť (Rozhovor)
Architekt a dizajnér Tomáš Belica: Nie je dôležité, čo bolo, ale čo bude a čo ste pre to ochotní urobiť (Rozhovor)

Sú aj u nás nejaké architektonické, resp. dizajnérske štúdia, ktorých prácu ceníte a páči sa vám?

Nehodnotím nikoho a rovnako tak ani prácu iných. Sledujem prácu približne 30 štúdii zo Slovenska, ako som už spomínal, je u nás veľké množstvo talentovaných ľudí, ktorí sa verím pridajú k nám, aby sme spoločne mohli odviesť dobrú prácu. 

Aký je život riaditeľa úspešného architektonického štúdia na Slovensku?

Pracovný :) Stále sme ešte len na začiatku a prešiel len necelý rok. Pravdou je, že máme naozaj dobré meno a oslovujú nás špičky z dizajnérskych značiek, vydavateľstvá a magazíny. Môj harmonogram od rána až do večera tvorí práca, čí už za počítačom, alebo v teréne. Určite netreba mať predstavu, že celé dni ležím na pláži a nič nerobím, to určite nie, takto to nefunguje. To je strata času. Takýmto spôsobom človek nevytvorí žiadnu hodnotu, aj keď pravdou je, že si treba aj oddýchnuť. Je potrebné v obmedzenom čase tvoriť čo najviac. 

Aký máte názor na výrobcov nábytkov, doplnkov a pod.,  ako je napríklad Ikea? Je to podľa vás až príliš neosobné alebo ste zástancom podobne ladených predajní?

Konkrétne Ikea je z môjho pohľadu fajn. Niektoré doplnky z ich portfólia používame aj v našich projektoch, menším paradoxom je, že v tejto svetoznámej predajni som bol po 1-krát cca pred mesiacom a bol som príjemne prekvapený. Videl som tam aj pár veľmi pekných kúskov, predsa nie vždy to, čo je drahé, musí byť automaticky aj krásne. V našom priemysle to obvykle platí, pretože klient platí za všetky látky, materiály, drevo a pod. V tomto smere neviem potvrdiť kvalitu daných výrobkov, keďže ich nemám overené, ale na pohľad to vyzerá dobre a za priaznivú cenu. 

Architekt a dizajnér Tomáš Belica: Nie je dôležité, čo bolo, ale čo bude a čo ste pre to ochotní urobiť (Rozhovor)
Architekt a dizajnér Tomáš Belica: Nie je dôležité, čo bolo, ale čo bude a čo ste pre to ochotní urobiť (Rozhovor)
Architekt a dizajnér Tomáš Belica: Nie je dôležité, čo bolo, ale čo bude a čo ste pre to ochotní urobiť (Rozhovor)

Keby ste mali možnosť vybrať jednu jedinú stavbu na Slovensku, ktorá je naozaj na svetovej úrovni, našli by ste takú?

Úprimne, nemám našu krajinu natoľko precestovanú, keďže som trávil veľmi veľa času v škole a prácou na sebe samom. V Bratislave však vyrástlo pár pekných stavieb a je len otázkou času, kedy ich bude viac. Verím, že aj naša práca k tomu prispeje. 

Architekt a dizajnér Tomáš Belica: Nie je dôležité, čo bolo, ale čo bude a čo ste pre to ochotní urobiť (Rozhovor)

Na záver by som sa vám veľmi pekne chcel poďakovať za rozhovor a teraz máte priestor na odkaz pre našich/vašich fanúšikov.

Je to strašne veľa, čo by som chcel odkázať. V prvom rade tento článok, keďže je úplne prvý na Slovensku, by som chcel venovať pamiatke svojej mamy, ktorá ma veľmi podporovala a samozrejme aj ostatným na tejto dlhej ceste. Vďaka rodičom, ktorí mi nechali pri výbere strednej školy voľnosť, som začal rozvíjať to, čo som chcel, teda svoju kreativitu. Chcem podporiť všetkých mladých ľudí, ktorí tvoria väčšinu vášho publika. Položte si otázku, akú prácu by ste chceli robiť, keby v nej nehrali žiadnu úlohu peniaze? Ak vás niečo napadlo, tak presne to je ten smer, ktorým by ste sa skutočne mali uberať a vnímať ho ako hru. Každý môže byť úspešný, všetko to záleží len na vás! Našim fanúšikom by som odkázal, že stále sme ešte len na začiatku a ešte len teraz začnú vychádzať väčšie projekty. Vďaka patrí aj všetkým našim klientom za preukázanú dôveru, Refresheru za publikácie a tento rozhovor a mnohým ďalším. Týmto smerom by som zároveň rád vyzval aj všetkých ľudí, ktorí tvoria interiérový dizajn, 3D vizualizácie alebo by chceli navrhovať nábytok v duchu našej značky a chcú s nami spolupracovať na našich myšlienkach, pošlite nám svoje životopisy, resp. výstupy vašich prác na [email protected]. Celé by som to rád ukončil myšlienkou, ktorú vyslovil Patrik ''Rytmus'' Vrbovský, pričom jeho cesta životom je reálna a inšpiratívna, a to: Rob to, čo ťa baví a buď v tom najlepší! 

Architekt a dizajnér Tomáš Belica: Nie je dôležité, čo bolo, ale čo bude a čo ste pre to ochotní urobiť (Rozhovor)
Domov
Zdieľať
Diskusia