Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júla 2014, 16:08
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Prekoná Far Cry 4 svojho predchodcu? (Preview)

TECH UBISOFT
Uložiť Uložené

Ubisoft v posledných rokoch celkom šliape na pedály a výsledkom toho sú perfektné hry. Jednou z nich bolo aj Far Cry 3, ktoré sa už čoskoro dočká pokračovania, takže sme pre vás pripravili preview, kde vás s hrou zoznámime.

Prekoná Far Cry 4 svojho predchodcu? (Preview)

Pred dvoma rokmi k nám dorazilo mega-úspešné tretie pokračovanie série Far Cry od Ubisoftu. Hlavný hrdina Jason Brody nám ukázal, ako má vyzerať prerod z mierumilovného občana na chladnokrvného zabijaka. Hra zožala veľký úspech ako od hráčov, tak kritikov. Niet sa čomu čudovať, perfektná hrateľnosť s kopou možností, obstojná grafika s dobre spracovaným príbehom a skvelými postavami (Vaas FTW), veľkým arzenálom zbraní atď. tvorili obsahovo pestrú a vyváženú gamesu.

V zime tohto roku však príde Far Cry 4, ktoré láka ešte výraznejšou interakciou medzi väčším open-worldom, vašimi rozhodnutiami a po novom aj reakciou rôznych frakcií v hre. Na prvý pohľad a hlavne pre človeka, ktorý nepozerá na zmeny, sa 4. diel zdá kopírkou toho posledného. Nie je tomu tak. Hlavné zmeny prídu v príbehu, lokalite, možnostiach gameplayu, kooperácii a aj samotných AI prvkoch.

Prekoná Far Cry 4 svojho predchodcu? (Preview)

Začneme príbehom, kedy sa dostaneme do fiktívnej krajiny Kyrat na pozadí Himalájí. Nebyť namysleného diktátorského kráľa menom Pagan Min, bolo by to prekrásne, mierumilovné miesto s obdivuhodnou scenériou a rozmanitou prírodou. To všetko by tvorilo vhodnú dovolenkovú destináciu, no nanešťastie krajinu sužuje občianska vojna, z ktorej pred 25 rokmi unikla matka hlavného hrdinu. Tým je Ajay Ghale, mladík, ktorý sa vracia na rodné miesto, aby tak rozsypal popol svojej matky z najvyššieho pohoria na svete. Presne tak, ako si to želala. Rýchlo sa ale dostáva k známemu Paganovi, ktorý ho chtiac-nechtiac vtiahne do víru udalostí. Ajay spoznáva krajinu a občanov, ale aj odboj. Tomu chýba vodca a Ajayovi je už jasné, že pre získanie slobody a rovnosti v krajine sa bude musieť ujať tejto pozície. Hra ponúkne viacero koncov, ktoré si však nevyberiete stlačením tlačidla, ako vo Far Cry 3. O konci rozhodnú vaše rozhodnutie počas hry.

Motivácia protagonistu preto bude dostatočná, napriek tomu sme zvedaví, ako sa príbeh vyvinie, keďže sa hlavné postavy poznajú a je pravdepodobné, že sa stretneme aj s príbuznými Ajaya. Bude skvelé, ak ich nezastrelíme, keďže v hre budeme nútení „sem-tam“ vytiahnuť zbraň a odkrágľovať pár chuligánov, ktorí vám nevedno prečo nedovolia vykradnúť a obsadiť ich pevnosť. Na svoje činy si ale musíte dávať pozor. Ovplyvníte nimi totiž kopec vecí. Pohľad jednotlivých frakcií na vašu osobu, názor miestnych občanov či iných skupín, ale aj jednotlivcov. V prípade obsadenia pevností nemôžete čakať, že vás bude skupina, ktorej pevnosť patrila, vítať s otvoreným náručím. Naopak, čakajte podporu či odmenu ich nepriateľov. Práve pevnosti nahradia, respektíve vylepšia outposty vo Far Cry 3, ktoré boli zábavným doplnkom v hrateľnosti, nakoľko poskytovali rambo či stealth štýl. Je pravdepodobné, že aj v tejto hre sa dočkáme stromu schopností, ktoré si budete môcť vylepšovať za získané skúsenosti.

Prekoná Far Cry 4 svojho predchodcu? (Preview)
Prekoná Far Cry 4 svojho predchodcu? (Preview)

Tie dostanete za splnenie hlavných či vedľajších misií, rôznych minihier, pretekov, zberateľností atď. Hra ponúkne mnoho úloh, v ktorých budete využívať širokú škálu vozidiel či arzenálu. Zbrane dostanú nový nádych, možnosti hráčom voňajúce a sme zvedaví, čo všetko sa s nimi bude dať v hre vykonať. Očakávame širokú paletu nových zbraní, gadgetov a iných zariadení. Tie pomôžu najmä pri obsadzovaní spomínaných protivníkov či love, (aj) divokých zvierat. Zdieranie z kože a získavanie ingrediencií sa tak zrejme vráti a bude slúžiť pre craftovanie šípov, liekov či iných potrebných gadgetov. Čo sa týka ostatných prvkov hrateľnosti, celkom nový rozmer dostane presun z miesta na miesto. Dočkáme sa malej helikoptéry, širšej škály vozidiel, wingsuitu a ďalších zaujímavých dopravných prostriedkov. Z doterajších trailerov či gameplayov môžeme usúdiť, že design level sa dosť inšpiroval predchádzajúcim dielom, vizuál sa veľmi nezmenil a môže za to aj fakt, že hru uvidíme aj na old-gen konzolách. Vynahradia nám to nové prvky v hre. Spomeňme len jazdu na slonovi, ako aj možnosť pripevnenia C4 na toto zviera. Rovnako tak ho môžete osedlať a napochodovať do pevnosti nepriateľov. PETA bude mať opäť radosť, zdá sa, že po Rockstar ich chce nasrať aj Ubisoft. Tešiť sa tiež môžeme na lezenie po skalách. To plánujú autori pripraviť skutočne vo veľkom. Z gameplay videí ste mohli vidieť aj možnosť strieľania za jazdy, čo určite komunita veľmi uvíta, zdá sa ale, že „k mání“ nebude mieridlo, takže to nebude až také ľahké.

Ďalšou novinkou je coop. Hra viacerých hráčov ponúkne celkom nové možnosti a zážitky, rovnako ako náročnejšie a rozmanitejšie misie. Okrem iného, bude možné pre majiteľov PS4 a PS3 poslať pozvánku až 10 priateľom a pozvať ich tak do hry, aby im pomohli. Najlepšie na tom je, že nemusia vlastniť originál, bude ale potrebné stiahnuť si dosť veľké súbory. Preferujete coop, či si radšej poradíte sami? V každom prípade, budete môcť využívať aj AI hry a nebudete tak odkázaní na pomoc priateľov v prípade, že žiadnych nemáte alebo ste lama a nik s vami nechce hrať.

Pár prvkov v hre:   - v hre budú lavíny, pravdepodobne však nascriptované
                               - možnosť hádzania granátov do idúcich áut

                               - na vysoko položených miestach budeme potrebovať aj zásoby kyslíka

                       - dočkáme sa pravdepodobne aj hard-core módu, ktorý by mal pritiahnuť core hráčov, pričom tí                                                                      arkádoví ostanú spokojní aj naďalej

                                - dočkáme sa DLC, rozloha bude približne rovnaká ako vo FC 3

                                - HUD sa bude dať odstrániť

Prekoná Far Cry 4 svojho predchodcu? (Preview)

Far Cry 4 rozhodne neponúkne také výrazné zmeny či pokrok v sérii ako Unity pri Assassin's Creed. Určite však posunie level v zábavnosti, hrateľnosti a prinesie množstvo hodín hrania s úžasnými momentami. Vývojári navyše potvrdili, že síce neplánujú priniesť celkom novú hru, no o dosť viac vylepšenú oproti predchádzajúcej. Niektorých hráčov môže odradiť príliš vysoká arkádovosť, najmä nezmyselné výbuchy ala Michael Bay. Všetci sa ale môžeme tešiť na prekrásne vytvorenú krajinu. Ak sa vám nepáčilo Far Cry 3, pravdepodobne sa vám nebude páčiť ani Far Cry 4. Koho ale dopekla nebavila, minimálne moja, hra roku 2012?! Situáciu okolo 5. veľkej hry Ubisoftu (Watcg Dogs, AC: Unity, The Crew, Just Dance) z tohto roku budeme aj naďalej monitorovať. Zdá sa, že najbližšie roky má herný aj filmový priemysel pre svojich zákazníkov pripravený vskutku zaujímavý a široký sortiment. Ako vnímate Far Cry 4 vy? Hra vyjde na PC, Xbox 360, PS3, Xbox One a PS4 18. novembra 2014.

Prekoná Far Cry 4 svojho predchodcu? (Preview)

Prekoná Far Cry 4 svojho predchodcu? (Preview)

Ajay Ghale

Prekoná Far Cry 4 svojho predchodcu? (Preview)
Domov
Zdieľať
Diskusia