Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením. Objednaj si jedlo
Aktivuj si predplatné na pol roka zadarmo s ČSOB
dnes 14. augusta 2025 o 12:19
Čas čítania 2:40
Magdalena Trajerová

REBRÍČEK: Turisti vybrali najlepšie pizze na svete. 10. miesto je pre mnohých kontroverzné

REBRÍČEK: Turisti vybrali najlepšie pizze na svete. 10. miesto je pre mnohých kontroverzné
Zdroj: Unsplash / Louis Hansel
GASTRO GASTROPRIEMYSEL GASTROTESTY PIZZA REBRÍČEK REBRÍČKY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednaj si jedlo

Ak si milovníkom pizze, vieš, že nájsť tú správnu pizzu, ktorá ti bude zaručene chutiť, nie je vždy jednoduché. V tomto článku sa pozrieme na najlepšie pizze, ktoré si získali srdcia gurmánov a labužníkov na celom svete.

Známy gastro server Taste Atlas sa tentokrát zameral na pizzu. Na základe recenzií používateľov vytvoril rebríček najlepšie hodnotených pizz na svete. Prinášame ti prehľad desiatich najlepších. Niektoré druhy ťa možno prekvapia.

10. miesto

Desiate miesto je kontroverzné, pretože ho získala pizza Calzone. Tento jedinečný druh, ktorý je charakteristický svojím polguľovitým tvarom, niektorí gurmáni vôbec neuznávajú ako druh pizze.

Calzone je často príliš vlhká a má príliš veľa cesta. Z hodnotenia Atlasu chutí však vyplýva, že väčšina gurmánov ju považuje za pochúťku, na ktorú nedajú dopustiť.

Calzone sa pripravuje preložením pizze na polovicu. Tento nezvyčajný tvar sa vraj používa preto, aby sa dala ľahko jesť za chôdze alebo v stoji. Zvyčajne sa plní mäsom, salámou alebo šunkou. Nechýba ani syr ako mozzarella, ricotta, parmezán alebo pecorino.

Pizza Calzone
Zdroj: Flickr / Jeff Amador / volně k užití

9. miesto

Canotto je pomerne nový štýl talianskej pizze, ktorý sa vyznačuje nadýchaným okrajom s obrovskými bublinami vo vnútri. Kôrka nesmie byť príliš hrubá ani ťažká, pretože „cornicione" (okraj) musí byť plný vzduchu. Tajomstvo nadýchaného cornicione spočíva v hydratácii, ktorá by mala byť približne 70 %.

Pizza sa potom posype požadovanými prísadami a pečie sa pri vysokej teplote, rovnako ako klasická pizza. 

Canotto pizza
Canotto pizza Zdroj: Unsplash / Markus Spiske

8. miesto

Paradajková omáčka, cherry paradajky a mozzarella z byvolieho mlieka sú štandardnými ingredienciami pizze Bufalina. Tento špecifický druh syra je známy svojou bohatou chuťou a jemnou konzistenciou, ktorá dodáva tejto tradičnej pizzi charakteristickú a jedinečnú chuť.

Pred podávaním sa táto pizza zvyčajne ochutí trochou olivového oleja a hrsťou čerstvých bazalkových lístkov.

Pizza Bufalina
Zdroj: Flickr / Ane Urquiola
Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 4
Domov
Zdieľať
Diskusia