Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením. Objednaj si jedlo
Aktivuj si predplatné na pol roka zadarmo s ČSOB
Čítaš článok:
REBRÍČEK: Turisti vybrali najlepšie pizze na svete. 10. miesto je pre mnohých kontroverzné
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednaj si jedlo

7. miesto

Pizza al taglio je talianska pizza, ktorá sa pečie na obdĺžnikových plechoch a predáva sa nakrájaná na štvorce alebo obdĺžniky. Cena môže byť stanovená buď za plátok, alebo za kilogram. Tento typ pizze vznikol v Ríme koncom 50. rokov 20. storočia, keď bola pokrytá olivovým olejom a paradajkovou omáčkou.

Odporúčané
Silvia má v New Yorku biznis so zdravými koláčmi. Robila som ich aj pre Metallicu, stravujú sa veľmi zodpovedne (Rozhovor) Silvia má v New Yorku biznis so zdravými koláčmi. Robila som ich aj pre Metallicu, stravujú sa veľmi zodpovedne (Rozhovor) 14. augusta 2025 o 7:00

Dnes je pizza al taglio obľúbeným pouličným jedlom nielen v Ríme, ale aj v iných oblastiach Talianska. Pri jej príprave sa kladie dôraz na dlhé kysnutie cesta.

Pizza al taglio
Zdroj: Flickr / David Lebovitz

6. miesto

Pizzette je malá verzia tradičnej pizze. Príprava pizzette je podobná príprave bežnej pizze - na cesto (ktoré môže byť v tomto prípade aj lístkové) sa nanášajú omáčky, syry a iné prísady. Zvyčajne sa podáva ako predjedlo, občerstvenie alebo ľahké jedlo. V rímskych pekárňach sa pizzetta často predáva na váhu. V niektorých kaviarňach ju dokonca môžete dostať zadarmo ako súčasť objednávky aperitívu.

Pizzette
Zdroj: Flickr / SAPOREDIPANE Srl

5. miesto

Pizza Quattro formaggi je talianska pizza pokrytá štyrmi druhmi syra, ako už názov napovedá. Tradične sa na ňu používa mozzarella a tri ďalšie miestne syry, ako napríklad gorgonzola, fontina alebo Parmigiano-Reggiano. Výber syrov závisí od regiónu, kde si pizzu Quattro formaggi zrovna dáš. Niektoré pizzerie pridávajú k syrom bazalku a paradajky.

Pizza quattro formaggi
Zdroj: Unsplash / Ivan Torres
Čítaj na ďalšej strane Čítaj na predchádzajúcej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 z 4
Domov
Zdieľať
Diskusia