Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Vstúp do roku 2025 so zľavou 25 % na všetky typy predplatného 🥳
dnes 10. januára 2025 o 14:11
Čas čítania 2:46
Vincenc Novák Karolína Uličná

Toto sú najlepšie vegánske jedlá na svete. Patria medzi ne ryžové rolky či obľúbené guacamole

Toto sú najlepšie vegánske jedlá na svete. Patria medzi ne ryžové rolky či obľúbené guacamole
GASTRO GASTROTESTY VEGÁNSTVO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Vegánska kuchyňa nie je len o nudných šalátoch a nevýrazných chutiach.

Vegánsky svet zahŕňa množstvo pestrých surovín, originálnych receptov, ale aj nezvyčajných kombinácií. Vďaka tomu môžu tieto jedlá ľahko konkurovať tradičným pokrmom.

Portál Tasteatlas.com zostavil rebríček najlepších vegánskych jedál zo všetkých kútov sveta. Zoznam obsahuje jedlá z Blízkeho východu, Afriky, ale aj z Karibiku a Japonska.

Ktoré vegánske jedlo je najlepšie? Celý zoznam si pozrieš TU.

10. Mayak gimbap

Mayak sú obľúbené juhokórejské ryžové rolky (gimbap) v mini verzii. Sú plnené ryžou, praženými morskými riasami a náplňami, ako je mrkva, nakladaná reďkovka a špenát. Na rozdiel od tradičného gimbapu sa mayakové rolky nekrájajú na plátky.

Rolky sa posypú sezamovými semienkami a podávajú sa so sójovou omáčkou a horčicovým dipom. Pochádzajú z trhu Gwang-jang v Soule a ich názov, ktorý znamená narkotikum, odkazuje na to, aké návykové sú – po ochutnaní ich budete chcieť znova a znova.

vegánske jedlá
Zdroj: Taste Atlas

9. Misal pav

Misal pav je tradičné indické jedlo z oblasti Maháraštra. Skladá sa z misalu – kari z naklíčených fazuliek, cibuľou, čili a zemiakmi – a pav, čo sú mäkké rožky na naberanie kari. Misal pav sa podáva na raňajky, ako občerstvenie alebo hlavné jedlo. Nájdete ho v pouličných stánkoch, raňajkových bistrách či jedálňach.

Misal pav
Zdroj: Taste Atlas

8. Zeytoon parvardeh

Toto jednoduché jedlo pochádza z iránskej provincie Gilan a tvorí ho kombinácia vykôstkovaných olív a melasy z granátového jablka. Pridávajú sa mleté vlašské orechy, cesnak, čerstvé bylinky ako koriander alebo mäta, semená granátového jablka a veľa olivového oleja. Zeytoon parvardeh sa podáva dobre vychladený a slúži ako predjedlo alebo občerstvenie.

veganska puchutka
Zdroj: Taste Atlas
Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 4
Domov
Zdieľať
Diskusia