Vegánska kuchyňa nie je len o nudných šalátoch a nevýrazných chutiach.
Vegánsky svet zahŕňa množstvo pestrých surovín, originálnych receptov, ale aj nezvyčajných kombinácií. Vďaka tomu môžu tieto jedlá ľahko konkurovať tradičným pokrmom.
Portál Tasteatlas.com zostavil rebríček najlepších vegánskych jedál zo všetkých kútov sveta. Zoznam obsahuje jedlá z Blízkeho východu, Afriky, ale aj z Karibiku a Japonska.
Ktoré vegánske jedlo je najlepšie? Celý zoznam si pozrieš TU.
10. Mayak gimbap
Mayak sú obľúbené juhokórejské ryžové rolky (gimbap) v mini verzii. Sú plnené ryžou, praženými morskými riasami a náplňami, ako je mrkva, nakladaná reďkovka a špenát. Na rozdiel od tradičného gimbapu sa mayakové rolky nekrájajú na plátky.
Rolky sa posypú sezamovými semienkami a podávajú sa so sójovou omáčkou a horčicovým dipom. Pochádzajú z trhu Gwang-jang v Soule a ich názov, ktorý znamená narkotikum, odkazuje na to, aké návykové sú – po ochutnaní ich budete chcieť znova a znova.
9. Misal pav
Misal pav je tradičné indické jedlo z oblasti Maháraštra. Skladá sa z misalu – kari z naklíčených fazuliek, cibuľou, čili a zemiakmi – a pav, čo sú mäkké rožky na naberanie kari. Misal pav sa podáva na raňajky, ako občerstvenie alebo hlavné jedlo. Nájdete ho v pouličných stánkoch, raňajkových bistrách či jedálňach.
8. Zeytoon parvardeh
Toto jednoduché jedlo pochádza z iránskej provincie Gilan a tvorí ho kombinácia vykôstkovaných olív a melasy z granátového jablka. Pridávajú sa mleté vlašské orechy, cesnak, čerstvé bylinky ako koriander alebo mäta, semená granátového jablka a veľa olivového oleja. Zeytoon parvardeh sa podáva dobre vychladený a slúži ako predjedlo alebo občerstvenie.