Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
dnes 27. októbra 2024 o 9:30
Čas čítania 5:20
Jana Chovancová

TEST črievkových syrov: Jeden chutil ako lepidlo, ďalší ako po záruke. Kde sa umiestnili Karička či Bambino?

TEST črievkových syrov: Jeden chutil ako lepidlo, ďalší ako po záruke. Kde sa umiestnili Karička či Bambino?
Zdroj: Refresher/Jana Chovancová, Canva
GASTRO GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ako obstáli v gastroteste črievkové syry od rôznych výrobcov a z rôznych reťazcov?

Je nedeľné ráno, ty máš znova 7 rokov a si na prespávačke u babky. Zo spánku ťa prebudí hlasné kikiríkanie kohúta a predtým, ako vstaneš z postele, musíš zo seba stiahnuť obrovský, ťažký paplón. Z kuchyne sa už ozývajú šlágre a raňajky sú na stole.

Cez okno fúka jemný vánok a do dedinského rozhlasu rozpráva starosta s novinkami, ktoré chystajú na námestí pred obchodom tento týždeň. Na stole kakavko, čerstvá zelenina zo záhrady, biele rožky, šunka a črievkový syr. S chuťou vykusuješ do obalu dierku a na rožok vypúšťaš tenkú húsenicu bieleho krému. Vieš, že v ten deň si budeš užívať sladké nič nerobenie. Cítiš tú nostalgiu aj ty?

My ju cítime, a preto sme sa V Refresheri tento raz rozhodli otestovať črievkové syry, ktoré nám pripomínajú detstvo. Ako sa umiestnili známe klasiky a ktorá značka nám pokazila chuťové kanáliky? To sa dozvieš po tom, čo si prečítaš, ako sme ich testovali. 

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavý content. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť redakciu, staň sa aj ty členom klubu Refresher+. Získaš tak neobmedzený prístup k prémiovému obsahu a mnohým ďalším benefitom. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa umiestnili najznámejšie syry Karička a Bambino. 
  • Ktorý syr už nikdy do úst nedáme, lebo chutil hrozne. 
  • Ktorý syr sme vedeli hneď rozoznať v slepom teste. 
  • Aký syr by ti natrela babka na turistiku. 
  • Prečítaš si aj záverečnú tabuľku pre lepší prehľad.

Ako sme testovali?

Na internete sme si vyhľadali, aké značky črievkových syrov sú k dispozícii v slovenských supermarketoch. Večer pred testovaním sme ich kúpili v bežných reťazcoch. Navštívili sme Lidl, Billu aj Tesco, no napokon sme si úlovky odniesli iba z dvoch, keďže sa ponuka výrobkov zväčša opakovala.

Odporúčané
Ochutnali sme menu v študentskej jedálni na Mlynoch: študenti sa tam najedia chutne a lacno. Musia však zniesť dusno a dlhé rady Ochutnali sme menu v študentskej jedálni na Mlynoch: študenti sa tam najedia chutne a lacno. Musia však zniesť dusno a dlhé rady 24. septembra 2024 o 12:30

Dokopy sme v obchodoch nakúpili osem druhov klasických črievkových syrov bez špeciálnych príchutí. Cestou do práce sme nakúpili čerstvé rožky a išli sme na to.   

V kuchynke sme si nachystali osem tanierov, na ktoré sme na kolieska nakrájali rožky. Na každom tanieri sme rožky potreli iným črievkovým syrom. Následne sme do priestorov kuchynky zavolali šesť ľudí, ktorí sa vopred dobrovoľne prihlásili na ochutnávanie.

To, aký črievkový syr práve ochutnávali, vedela iba organizátorka testu. Urobili sme to tak preto, aby názory ochutnávačov neboli ovplyvnené a nemohli sa tak prikloniť k obľúbenej značke. Po každej ochutnávke testujúci napísali slovné hodnotenie, ktoré sa vzťahovalo na chuť, vôňu či aftertaste.  

Okrem toho jednotlivým produktom pridelili aj číselné hodnotenie od 1 do 10, pričom 1 bod znamenal najnižšie skóre a 10 bodov najvyššie. Test sme napokon vyhodnotili tak, že sme zrátali body dohromady a urobili z nich priemer. Výsledkom je teda subjektívny názor siedmich ľudí.

Črievkové syry sme v gastroteste zoradili od najhorších (rozumej tých, ktoré ochutnávači v slepom teste vyhodnotili ako najmenej chutné, pozn. red.) po najlepšie (tie, ktoré im, naopak, v slepom teste chutili najviac). V akom poradí sa umiestnili?

8. Fajn Levmilk 

fajn, syr
Zdroj: Refresher/Jana Chovancová
Cena: 0,99€
Reťazec: Billa
Gramáž: 150g
Hodnotenie v slepom teste: 1,2/10

O tomto syre sme do dňa testovania netušili a úprimne, ak o ňom nevieš ani ty, o nič neprichádzaš. Síce sa črievkový syr z Levických mliekarní nazýva Fajn, naši ochutnávači si na ňom veľmi nepochutili a fajn ho nenazval nikto. 

Kolegovia a kolegyne sa sťažovali na umelú chuť, zvláštnu konzistenciu aj divný zápach. Ako znelo ich hodnotenie? 

„Lepí sa na zuby a chutí ako mega umelý, zlý syr. Som zvedavý, ako sa to volá, budem sa tomu vyhýbať,“ píše kolega. Dopĺňa ho ďalšia testujúca so slovami: „Toto je grc. Utekala by som za výrobcom a otrieskala mu tento syr o hlavu“.

Odporúčané
TEST maslových croissantov z remeselných pekární v Bratislave: kde si dáš najlepší, ktorý prekvapil a ako obstál najdrahší? TEST maslových croissantov z remeselných pekární v Bratislave: kde si dáš najlepší, ktorý prekvapil a ako obstál najdrahší? 22. septembra 2024 o 12:30

Na záver sa s kritikou pridáva aj testujúci, ktorému syr pripomínal produkt z drogérie. „Pripomínalo mi to zubnú pastu. Niečo medzi zubnou pastou a lepidlom,“ napísal. Tento črievkový syr nás teda veľmi neočaril. 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa umiestnili ostatné syry. 
  • Ktoré nám chutili najviac a ktoré sme poriadne zhejtovali. 
  • Kde sa umiestnila Karička a Bambino. 
  • Ktorý syr by sme nedali ani psovi. 
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 169167 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk alebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia