Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
dnes 25. októbra 2024 o 12:30
Čas čítania 6:54
Adriana Královičová

Slovák Pali pracuje v holandskom coffeshope: Rozpočet na život tu nie je sranda, Slovákom sa snažím trochu vyhýbať (Rozhovor)

Slovák Pali pracuje v holandskom coffeshope: Rozpočet na život tu nie je sranda, Slovákom sa snažím trochu vyhýbať (Rozhovor)
Zdroj: archív respondenta
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE HOLANDSKO SLOVÁCI ŽIVOT SLOVÁKOV V ZAHRANIČÍ
Uložiť Uložené

„Naši zákazníci poznajú pravidlá a vedia, ako sa správať. Nie je to žiadny šenk, kde sa len tak schádzajú. Máme tam aj nášho SBS, ktorý tam robí skoro 25 rokov a títo ľudia si jednoducho nedovolia robiť nejaký hluk ani vymýšľať.“

Slovák Pali pracuje žije v Holandskom Haagu. Aktuálne pracuje v coffeeshope, no jeho cesta nebola zo začiatku ružová. Začínal cez agentúru v skladoch, kde si síce slušne zarobil, no životné podmienky ho začali unavovať. Predstava bývania s ďalšími 15 ľuďmi na agentúrnom apartmáne nebola dlhodobo udržateľná. „Je to dobrý odrazový mostík pre ľudí, ktorí sú v cudzine noví a potrebujú nejakú podporu. Tieto agentúry im vlastne sprostredkujú prácu, ubytovanie, poistenie a často aj prepravu do práce. Nemôžem povedať, že by sa to úplne neoplatilo, ale najlepšie je zarobiť si niečo, nasporiť si a odísť," hovorí Pali pre Refresher.

31-ročný rodák z Topoľčian sa po práci cez agentúru rozhodol pre zmenu a pustil sa do hľadania práce sám. Podarilo sa mu nájsť aj vlastné bývanie v klasickom byte. Svoju aktuálnu prácu v coffeeshope má rád, aj keď nezarába toľko, ako by si prial. „Nezarábam toľko, ako si možno veľa ľudí predstavuje. Niektorí majú skreslenú predstavu,“ hovorí.

Koľko ho stojí nájom, koľko si dokáže zarobiť, ako si prácu v coffeeshope našiel, čo všetko zažil, aké pravidlá v podniku platia a prečo sa v Holandsku vyhýba Slovákom sa dočítaš v rozhovore.

holandsko, život slovákov v zahraničí
Zdroj: archív respondenta

Pali, je práca v coffeeshope tvoj dreamjob?

Zase nebudem klamať, že tá kanabisová kultúra ma do Holandska tiež nelákala. (smiech) Vždy som mal záujem pracovať v tejto oblasti, ale nehovoril som o tom, pretože u nás to nie je úplne bežné. Celkovo ma táto téma a celý svet okolo kanabisu veľmi zaujímajú.

Kedy a prečo si odišiel zo Slovenska?

Bolo to vtipné. Raz som išiel doma v Topoľčanoch vyniesť smeti a práve vtedy išiel okolo kamarát autom. Pýtal sa ma, či sa k nim nepridám na výlet, že idú navštíviť ďalšieho kamaráta do Holandska.

Odporúčané
Filip robí moderátora na Taiwane: Doma si varím len vtedy, keď je vonku tajfún. Mladí ľudia tu nepijú ako na Slovensku Filip robí moderátora na Taiwane: Doma si varím len vtedy, keď je vonku tajfún. Mladí ľudia tu nepijú ako na Slovensku 21. októbra 2024 o 14:30

Tá myšlienka vo mne začala postupne rásť a nakoniec som tam v roku 2020 začal aj pracovať. Predtým som veľmi necestoval, pracoval som niekoľko rokov v hoteli v Bratislave. 

Mnohí do Holandska prichádzajú za prácou v skladoch, kde si idú na sezónu zarobiť. Ako si začínal ty?

Áno, aj ja som prvé roky pracoval cez agentúry v rôznych skladoch a podobne. Predstav si, že bývaš v dome s 15 ľuďmi a keď niekto odíde, príde tam náhodný človek, o ktorom vôbec nevieš, kto to bude. Môže to byť  feťák alebo áno, aj niekto úplne normálny.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko si dokáže zarobiť. 
  • Koľko ho stojí nájom. 
  • Ako sa dostal k tejto práci. 
  • Prečo sa v Holandsku vyhýba Slovákom. 
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 169121 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk alebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia