Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
dnes 13. októbra 2024 o 15:30
Čas čítania 1:49
Hana Divišová

Inšpirácia umením aj architektúrou: Prvý večer Mercedes-Benz Fashion Live! odhalil vízie slovenských módnych návrhárov

MÓDA BRATISLAVA FASHION LIVE!
Uložiť Uložené

Začal 11. ročník prestížneho módneho podujatia MBFL, prinášame ti report toho najdôležitejšieho.

V sobotu 13. 10. 2024 odštartoval v Slovenskej národnej galérii už jedenásty ročník prestížneho módneho podujatia Mercedes-Benz Fashion Live! (MBFL). Vznik MBFL bol podmienený potrebou priniesť na Slovensko nový a dynamický módny formát. Môžeme ťa uistiť, že tento zámer sa naplnil už na prvom dni tohtoročného eventu.

Už sme ti priniesli outfit check návštevníkov, ktorí sa na tejto módnej udalosti roka objavili. Teraz ti prinášame exkluzívny prehľad z včerajších prehliadok plných inšpirácie a kreativity.

MANDACH: Krása v chaose a asymetrii

Monika Mandač so svojou značkou MANDACH otvorila sobotný večer kolekciou Discordant Beauty, ktorá oslavuje krásu chaosu a asymetrie cez odvážne siluety a kontrastné textúry. Hoci čerpala hlavne z čiernej palety, v kolekcii nechýba akcent bielej, šedej a hnedej. Spolu s odvážnymi strihmi a vrstvenými textúrami narušila konvenčné predstavy o elegancii.

mbfl 2024
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Andrea Pojezdálová: Minimalizmus s nadčasovou eleganciou

Andrea Pojezdálová zaujala minimalistickým prístupom a nadčasovými strihmi, s dôrazom na čistotu línií a udržateľnosť. Jej kolekcia spája minulosť, súčasnosť a budúcnosť a svojou precíznou estetikou oslovila tých, ktorí preferujú nadčasovú eleganciu presahujúcu módne sezóny.

mbfl2024
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Veronika Kostková: Romantika Belle Époque ožíva

Kolekcia Murmur od Veroniky Kostkovej čerpá inšpiráciu z obdobia Belle Époque a spája eleganciu francúzskych salónov s moderným dizajnom. Kolekcia prepája romantiku minulosti so silou modernej ženy a zároveň zdôrazňuje udržateľnosť využitím deadstock materiálov.

mbfl 2024
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Jakub Matiašovič: Brutalizmus a grafické kontrasty v móde

Jedným z vrcholných momentov večera bola kolekcia Eclipse od Jakuba Matiašoviča, ktorý je aj finalistom ocenenia Best Fashion Talent '22. Kolekcia je inšpirovaná brutalistickou architektúrou. V spolupráci s textilným dizajnérom Jurajom Strakom vytvoril sériu ručne kreslených vzorov, ktoré zachytávali kontrast medzi svetlom a tieňom. Kolekcia priniesla dynamiku grafických prvkov, doplnenú bohatými textúrami a originálnymi potlačami.

MBFL2024
Zdroj: MBFL!/Artur Koff

Petra Kovacs: Farebná hra medzi streetwearom a koktejlovou módou

Petra Kovacs zaujala farebnou a hravou kolekciou SS '25 s názvom Whoever said, v ktorej brilantne prepája koktejlovú eleganciu so streetwear estetikou. Jej tvorba odvážne kombinuje moderné módne trendy so spoločenskými témami, vrátane vplyvu umelej inteligencie na súčasný svet.

MBFL2024
Zdroj: MBFL!/Artur Koff

Pavol Dendis: Cirkusové postavy v modernom poetickom prevedení

Pavol Dendis zakončil večer kolekciou FOOLS, ktorá ponúkla moderný pohľad na cirkusové postavy s precíznymi strihmi a výraznými formami. Inšpirovaný prostredím cirkusu a zobrazením Jokera, Dendis v kolekcii vyjadruje dualitu emócií a kombinuje inovatívne prístupy s módnou tradíciou. Hlavným prvkom kolekcie sa stal dezén, ktorý vytvoril spoločne s Jurajom Strakom. Dva modely navrhnuté pre L'Oréal Paris predviedli Janka Slačková a Adam Pavlovčin.

MBFL2024
Zdroj: MBFL!/Artur Koff

Juraj Straka, s ktorým pri tvorbe kolekcií spolupracovali Jakub Matiašovič a Pavol Dendis, je svetovo uznávaný slovenský textilný dizajnér. Pracoval so svetovými značkami ako Jason Wu, Lanvin, Yves Saint Laurent či slovenskou NEHEROU, čo ich kolekciám dodáva výrazný medzinárodný rozmer.

Pre viac záberov si pozri aj galériu s fotkami zo zákulisia.

Nezabudni sledovať naše sociálne siete pre najnovší obsah z Mercedes-Benz Fashion Live! 2024.

mbfl2024mbfl2024mbfl2024mbfl2024
Zobraziť galériu
(12)
Domov
Zdieľať
Diskusia