Portál TasteAtlas, ktorý sa zaoberá tradičným jedlom a zhromažďuje autentické recepty, recenzie potravinových kritikov a výskumné články o obľúbených surovinách a jedlách.
Taste Atlas pravidelne prichádza s rebríčkami z gastra. Slovensku sa podarilo dostať na priečky s pozitívnym hodnotením. Tentokrát však zverejnil najhoršie hodnotené jedlá zo Slovenska.
Už v minulosti vznikol rebríček tých najhorších jedál čo Slovensko ponúka. Po novom sa však menili priečky aj jedlá v rebríčku:
- 1. miesto: Smotanová nátierka - Je vyrobená z kyslej smotany a kombinácie sušeného mlieka a cmaru. Hlavnou ingredienciou je červená paprika.
- 2. miesto: Rýžový nákyp - Nočná mora detí v školských jedálňach. Pozostáva z ryže uvarenej v mlieku, ktoré je vychladené a kombinované so žĺtkami, cukrom, maslom, vanilkou a vyšľahanými bielkami.
- 3. miesto: Kokosové ježe - „Čupavci“ sú tradičné chorvátske koláče, ktoré sú pod rôznymi názvami obľúbené aj v Poľsku, na Slovensku, v Maďarsku a na celom Balkáne. Pozostávajú z piškótového cesta, ktoré je máčané v čokoláde a posypané jemne sušeným kokosom.
- 4. miesto: Fliačky s kapustou - Príprava začína dusením cibule, kapusty a cukru do skaramelizácie, ktoré potom ochutíme rascou, korením a soľou a zmiešame s uvarenými cestovinami.
- 5. miesto: Veka - Vyrába sa z kysnutého pšeničného cesta a zvyčajne sa tvaruje do malých bochníkov, kratších a širších ako tradičná bageta.
- 6. miesto: Liptauer - Jednoduchá, paprikovo korenená syrová nátierka, je jedným z klasických jedál. Je veľmi podobná smotanovej nátierke, ktorá sa umiestnila na 1. priečke.
- 7. miesto: Demikát - Demikát je tradičná slovenská polievka vyrobená z kombinácie cibule, cesnaku, masti, zemiakov, vývaru, kyslej smotany a bryndze. Pre nezvyčajné chute bryndze, ktorá sa používa v polievke, miestni hovoria, že ju budete buď milovať, alebo nenávidieť.
- 8. miesto: Karbanátky - Univerzálny pojem, ktorý označuje širokú skupinu tradičných českých a slovenských placiek. Hoci sa vyrábajú prevažne z mletého bravčového, hovädzieho alebo kuracieho mäsa, ich základom môže byť aj rôzna zelenina, ryby, sója, šošovica, ovos a dokonca aj syr.
- 9. miesto: Žemlovka - pečený dezert pozostávajúci z krájaného chleba, ktorý je vrstvený rôznym ovocím. Zvyčajne sa pripravuje z kociek mäkkého bieleho chleba, ktoré sú namočené v sladkom mlieku s vanilkovou príchuťou.
- 10. miesto: Strapačky - Kombinácia tradičných halušiek a kyslej kapusty.