Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2024 o 9:30
Čas čítania 8:24
Martin Adam Pavlík

Ján Koleník: Zaujímalo by ma, kde je prezident, ktorý vôbec nereaguje na situáciu v kultúre (Rozhovor)

Ján Koleník: Zaujímalo by ma, kde je prezident, ktorý vôbec nereaguje na situáciu v kultúre (Rozhovor)
Zdroj: Roman Šupej
FILMY A SERIÁLY DIVADLO FILMY A SERIÁLY JÁN KOLENÍK
Uložiť Uložené

Ako známy slovenský herec vníma kontroverzné kroky Martiny Šimkovičovej a prečo ho tak často nevidno na striebornom plátne?

Patrí medzi najznámejších, najlepších a tým pádom aj najvyťaženejších slovenských hercov. Vidieť si ho mohol vo filmoch Šťastný nový rok alebo V lete ti poviem, ako sa mám či v seriáloch Oteckovia, Za sklom, Jenny a Ultimátum.

Ján Koleník (44) sa čoskoro vráti na televízne obrazovky v seriáloch Druhá šanca a Dunaj, k vašim službám. V prvom hrá lekára so zvláštnymi schopnosťami, v druhom chladnokrvného esesáka. Čo môžeme od nových sérií markizáckych hitov čakať a ako známy herec vníma napätú situáciu v slovenskej kultúre?

Okrem iného prezradil, do ktorých filmov dostal ponuku a prečo to nevyšlo. Objasnil tiež, prečo mu chýba SND, kde pôsobil dlhých sedemnásť rokov a či sa tam niekedy plánuje vrátiť. Ak sa ti páči podobný obsah, pridaj sa do klubu Refresher+ a čítaj všetky články na našom webe bez zbytočných obmedzení. Nájdeš tam viacero reportáží zo zahraničia, profilov osobností či desivé kriminálne príbehy.

Ján Koleník
Zdroj: Lukáš Kimlička
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako môže nové vedenie SND ovplyvniť dramaturgiu predstavení.
  • Ako vníma útoky vládnych predstaviteľov na hercov a herečky.
  • Či dostal ponuku hrať vo filme Miki.
  • Či mu ľudia na sociálnych sieťach píšu otravné správy.
  • Či ho viac vyčerpáva hranie neonacistu alebo lekára.

Začnime tým najaktuálnejším, teda situáciou v našej kultúre. Ľudia protestujú v uliciach proti súčasnej ministerke kultúry a jej nedávnym kontroverzným krokom. Jedným z nich je odvolanie generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku. Ako vnímate toto rozhodnutie?

Pani ministerka kultúry má zákonné právo na odvolanie riaditeľa SND aj riaditeľky SNG. Problémom je spôsob, akým k týmto odvolaniam došlo a kto je pani ministerka. Nech mi odpustí, mám pocit, že pani ministerka kultúry nemá kultúrne spôsoby. Už od samej podstaty nie je kompatibilná s kultúrou, ani kompetentná, aby tento rezort viedla. Čo priniesla za svoje predchádzajúce pôsobenie v rámci kultúry? Vieme, kde predtým pracovala.

Odporúčané
Film Miki verzus realita: Naozaj Černák priviazal jedného muža lanom k autu a ťahal ho po parkovisku? Film Miki verzus realita: Naozaj Černák priviazal jedného muža lanom k autu a ťahal ho po parkovisku? 16. augusta 2024 o 12:30

SND vykazovalo vynikajúce výsledky hospodárenia aj návštevnosti, čo sú pre divadlo dve dôležité veci. Odvolanie riaditeľa takéhoto kolosu, ktorý potrebuje kontinuitu, si žiada určitú víziu a prípravu, nie spontánne rozhodnutie. Pánovi Drličkovi príde partička z ministerstva domov ráno oznámiť, že končí. Dôvody sa dozvieme až o pár dní, a stoja na vode.

Na vedení ministerstva kultúry sa mi takisto nepáči komunikácia smerom k verejnosti. Je tu nešťastne zvolený arogantný prejav, vyhrážanie sa a argumenty založené na klamstvách a zavádzaní. Zatiaľ len vidíme prísnu pani, ktorá akože robí poriadky. A výsledok? Objednávka na stožiar v Národnej galérii, SND 14 dní bez riaditeľa.

Ak ju vo voľbách krúžkovalo 27 000 ľudí a petície proti nej podpísalo zakaždým 180 000 ľudí, vystúpila proti nej celá kultúrna obec s podporou kultúrnej obce okolitých krajín, je to dôvod na odstúpenie. Napriek tomu sa stále správa, akoby bola hlasom celého Slovenska. Bohužiaľ, nie je.


Vy síce už nie ste členom SND od roku 2020, ale predpokladám, že viete priblížiť možné vplyvy zmien vo vedení tejto inštitúcie. Do akej miery môže nový šéf ovplyvniť dramaturgiu predstavení v SND?

V SND som bol sedemnásť rokov a viem, ako divadlo funguje. Musí byť slobodné a musí mať odbornú a umeleckú víziu. Sú tam podpísané dramaturgické plány a tvorivé tímy na rôzne inscenácie na pár rokov dopredu. Mám pochybnosti, že výberové konanie nových šéfov prebehne nezávisle.

Teraz sa bavíme čisto hypoteticky, ale nové vedenie môže odrazu povedať, že niektoré inscenácie nie sú dostatočne tradičné, slovenské, alebo sú príliš kontroverzné a jednoducho sa hrať už nebudú. To by bola jasná cenzúra a začiatok veľkej umeleckej neslobody.

V akej dobe žijeme teraz, keď naša ministerka kultúry zrazu hovorí o tom, citujem, že „biela rasa v Európe vymiera. A prestávajú sa rodiť biele deti. A že na vine je pretlak LGBTI?“ Nie sú to slová neonacistickej ideológie?


Cítite nepokoj a hnev zo súčasnej politickej situácie alebo sa snažíte veci vnímať triezvo a optimisticky?

Ja som pragmatik. Nebudem hovoriť v emóciách. Zlo bude plodiť iba zlo a nenávisť bude plodiť iba nenávisť. Je to reťazová reakcia. Som skôr fascinovaný, do akého bodu sme sa dostali. Politici vládnej koalície zabudli, že sú v službách krajiny, akoby im všetko patrilo, zakrývajú skutočné problémy spoločnosti, na ktoré nemajú riešenie.

Odporúčané
RECENZIA: Miki je najvyzretejší a najlepší film Jakuba Kronera RECENZIA: Miki je najvyzretejší a najlepší film Jakuba Kronera 12. augusta 2024 o 12:30

Riešia len seba, svojich kamošov, svoju beztrestnosť, médiá, LGBTI, mimovládky, ničia životné prostredie. Po kritike sa stavajú do role obete. Každého, kto má výhrady, stavajú do pozície atentátnika. Vôbec im nejde o zmierenie. Spájanie. Vytvárajú chaotický a ustráchaný dav. To nie je dobre, pretože upúšťame od racionality. Zaujímalo by ma, kde je prezident, ktorý vôbec nereaguje na situáciu v kultúre, na námestiach. Sľúbil, že bude prezident všetkých a bude prezidentom pokoja.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa vyjadril na adresu prezidenta Slovenskej republiky.
  • Ako vníma vyjadrenia ministerky kultúry o „vymieraní bielej rasy v Európe“.
  • Ktorý slovenský film ho za posledný čas najviac oslovil.
  • Ktorá rola bola preňho najťažšia v kariére.
  • Či sa vo voľnom čase stále venuje hudbe.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 165385 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Vstupenka na koncert Aurora , Pizza v Oggi ZDARMA alebo Burger v Roxore ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia