Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júla 2024 o 15:43
Čas čítania 0:58
Radka Klučárová

Razia vo fabrikách Dioru odhalila novodobé otroctvo: 24-hodinová výroba, smiešna mzda a podmienky ohrozujúce zdravie

MÓDA DIOR MÓDA SPRÁVY ZO SVETA TALIANSKO
Uložiť Uložené

Realita fabriky na výrobu luxusného tovaru značky Dior je zarážajúca. Razia talianskych policajtov odhalila vážne porušenia ľudských práv.

Módny dom Dior vykorisťoval svojich zamestnancov. Za prácu v talianskej továrni na luxusné oblečenie a doplnky dostávali smiešnu mzdu. V neľudských podmienkach a špine pracovali nepretržite aj 24 hodín denne a vo fabrike niektorí z nich dokonca aj prespávali, píše denník Bild.

Mnohí robotníci prišli do Talianska ilegálne a nemali ani pracovné zmluvy. Podľa súdnych dokumentov zamestnanci žili a pracovali v „hygienických a zdravotných podmienkach, ktoré sú pod minimom požadovaným pre etický prístup“. 

Dior.
Dior. Zdroj: Wikimedia Commons

Razia talianskych policajtov odhalila, že na výrobných zariadeniach boli násilne odstránené bezpečnostné zariadenia, to všetko z dôvodu rýchlejšej výroby. Zodpovední nerešpektovali žiadne voľné dni ani dovolenky zamestnancov a prevádzkovali nepretržitú výrobu bez ohľadu na potreby ľudí.

Za vykorisťovanie pracovníkov sú podľa dostupných informácií zodpovední dvaja čínski subdodávatelia spoločnosti Dior.

Kabelku hodnú desiatok eur predávajú za tisíce

Nelegálne praktiky tak boli pre Dior rozprávkovým zdrojom ziskov. Iba v roku 2023 predstavovali tržby spoločnosti rekordných 86 miliárd eur. Výrobná cena kabelky, ktorá sa predáva za 2 700 eur a mnohí ju považujú za symbol statusu, je pritom v skutočnosti iba 53 eur. 

Odporúčané
Toto je 8 módnych trendov, ktoré musíš zaradiť do svojich jesenných outfitov v roku 2024 Toto je 8 módnych trendov, ktoré musíš zaradiť do svojich jesenných outfitov v roku 2024 28. augusta 2024 o 11:00

Neblahý vplyv na životné prostredie a neľudské pracovné podmienky pre zamestnancov sú predmetom diskusií už niekoľko rokov. Udalosti z nedávneho obdobia však odhaľujú, že ani zďaleka nejde o problém ázijských krajín či manufaktúr na výrobu fast fashion. 

Podobný prípad v súvislosti s luxusnou značkou Armani spoločnosťou otriasol už v apríli. Podobne ako v prípade Dioru, aj tu predajcovia spotrebiteľom predávali tovar za neúnosne vyššie ceny, ako bola jeho výrobná cena. 

Dior
Zdroj: Pexels
Domov
Zdieľať
Diskusia