Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. júla 2024 o 9:43
Čas čítania 1:20
Karolína Uličná

Fico, ktorý na tlačovke predstavuje nový track, či Kotleba ako gambler. Virálne deepfaky slovenských politikov ovládajú Instagram

ZAUJÍMAVOSTI POLITICI SPRÁVY Z DOMOVA UMELÁ INTELIGENCIA VTIPNÉ MOMENTY
Uložiť Uložené

Deepfake videá však môžu byť poriadne nebezpečné, ich nástrahy riešia aj v europarlamente.

Umelá inteligencia je už takmer všade okolo nás. Najväčší „boom“ zažíva práve na sociálnych sieťach. Niektoré slovenské satirické stránky využívajú AI na humorné zobrazenie známych osobností, prevažne politikov.

Najrozšírenejšou formou takýchto meme videí sú práve deepfakes, ktorými za pomoci umelej inteligencie dokážu v už existujúcom videu nahradiť napríklad tvár alebo hlas človeka.

Terčom takýchto upravených videí sú aktuálne na slovenskom internete vďaka meme stránkam práve slovenské celebrity či politici. Deepfake videá sú natoľko virálne, že počet reakcií a lajkov je v niektorých prípadoch aj dvojnásobne väčší ako počet followerov ich autorov.

Dobrým príkladom je aj instagramový profil s názvom @zltunke, ktorý má 22-tisíc sledujúcich a jeho najpopulárnejšie video má vyše 56-tisíc lajkov. Ide o virálne deepfake video, kde Andrej Danko, Michal Šimečka a bývalý moderátor Na Telo Michal Kovačič hrajú známu detskú hru – meno, mesto, zviera, vec. Virálnym sa stalo aj video z tlačovky Roberta Fica, ktoré umelá inteligencia prerobila tak, akoby Robert Fico na tlačovke predstavoval svoj nový rapový track.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa každy lubi 🌕 (@zltunke_)

Obeťou virálneho deepfaku sa stali už aj viacerí ďalší politici ako Robert Kaliňák, Igor Matovič, Marian Kotleba či Romana Tabak. Okrem politikov však v zneužitých videách nájdeme aj známe tváre mimo politického spektra, ako napríklad Daru Rolins, Vila Rozborila, influencerku Rachellku, Divokú Tvorkyňu aj kontroverzného influencera Fikiho Sulíka.

Odporúčané
Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok 27. júna 2024 o 14:30

Ďalším populárnym profilom je Gamble Prophet, ktorý robí z politikov hazardérov. Autor vytvoril deepfake napríklad aj o tom, ako Mariánovi Kuffovi chýbalo vo Vatikáne kasíno, o Richardovi Sulíkovi, ktorý hovorí o 5 bodoch, ako sa stať sigma mužom, či o Marianovi Kotlebovi, ktorý dáva recept na to, ako vyhrať ruletu. Ľudia si tento profil rýchlo obľúbili a za krátky čas nazbieral viac ako 11-tisíc sledujúcich. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Gamble Prophet (@gamble_prophet)

Umelá inteligencia a jej nástrahy sú témou aj v europarlamente. „Musíme dávať pozor na to, že v súčasnosti umelá inteligencia dokáže vyrobiť falošné fotografie aj videá, ktoré môžu zásadne ovplyvňovať verejnú mienku,“ uviedol na margo deepfakov europoslanec Vladimír Bilčík.

Domov
Zdieľať
Diskusia