Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2024 o 14:53
Čas čítania 0:41
TASR

FOTO: Dunaj bez vody, Alpy bez snehu. Aktivisti v Google Maps upravili fotky pomocou AI, aby varovali pred klimatickou krízou

ZAUJÍMAVOSTI GOOGLE UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

Zábery zverejnili aktivisti v Google Maps, aby upozornili turistov na riziko rastúcich teplôt a zmien počasia v dôsledku klimatickej zmeny.

Spoločnosť Google odstránila zo svojich máp desiatky záberov lokalít v Rakúsku, ktoré environmentálni aktivisti z hnutia „Posledná generácia“ upravili pomocou umelej inteligencie tak, aby upozornili na potenciálny vplyv zmeny klímy. Zábery zachytávali napríklad vyschnutý Dunaj, jazerá bez vody a alpské vrcholy bez snehu tak, ako by vyzerali v roku 2070.


„Naše pravidlá jasne zakazujú obsah, ktorý nie je založený na skutočnosti alebo presne nezobrazuje danú lokalitu. Predmetné fotografie porušujúce tieto zásady odstraňujeme,“ povedal v sobotu pre AFP hovorca spoločnosti Google. Environmentálne hnutie uviedlo, že ho neprekvapilo konanie spoločnosti.

„Ignorujú klimatickú katastrofu, rovnako ako úrady a veľké spoločnosti,“ vyhlásila jeho hovorkyňa Marina Hagenová-Canavalová. Skupina predtým informovala, že zábery zverejnila v Google Maps, aby upozornila turistov využívajúcich túto službu na plánovanie svojich dovoleniek a na riziko rastúcich teplôt v dôsledku zmeny klímy.


Posledná generácia zorganizovala aj iné protestné akcie vrátane blokovania ciest či prerušenie maratónu v Ríme. Začiatkom júna na fasádu sídla nemeckého kancelára Olafa Scholza v Berlíne namaľovali aktivisti slogan „Buď úprimný“. Hnutie tiež avizovalo, že podnikne znovu ďalšie kroky, a to aj prostredníctvom internetu.

Domov
Zdieľať
Diskusia