Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júna 2024 o 8:51
Čas čítania 0:47
Karolína Fejtová

Rapera odsúdili na smrť a vo väzení ho mučili. Najvyšší súd teraz rozsudok zrušil a prepustil ho na slobodu

Rapera odsúdili na smrť a vo väzení ho mučili. Najvyšší súd teraz rozsudok zrušil a prepustil ho na slobodu
ZAHRANIČIE
Uložiť Uložené

Salehi sa stal známym vďaka svojim textom o korupcii v krajine.

V apríli bol iránsky raper Toumadjeh Salehi odsúdený na trest smrti za účasť na protestoch organizovaných v súvislosti so smrťou Mahsa Aminiho. Informuje o tom Rádio Slobodná Európa.

„Najvyšší súd podľa očakávania zabránil nenapraviteľnému justičnému omylu,“ napísal Salehiho právnik Amir Raisian na X.

„Rozsudok smrti bol zrušený a na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu o odvolaní bude prípad postúpený paralelnej vetve na nové prerokovanie,“ pokračoval. Informuje o tom denník The Guardian.

Tridsaťtriročný Salehi bol pôvodne zatknutý v októbri 2022 po tom, ako svojimi verejnými vyhláseniami podporil protesty, ktoré vypukli predchádzajúci mesiac po smrti dvadsaťdvaročnej Mahsy Aminiovej, ktorá zomrela vo väzbe za údajne nesprávne nosenie šatky.

Pôvodne bol odsúdený na šesť rokov odňatia slobody, ale po tom, ako Najvyšší súd v odvolaní zistil nedostatky v pôvodnom rozsudku, bol aj tak prepustený. Jeho prípad bol preto vrátený súdu nižšieho stupňa na nové prerokovanie a prípadné obnovenie procesu. V novembri bol teda dočasne prepustený na slobodu, čo však netrvalo dlho, pretože po svojich vyhláseniach o údajnom mučení vo väzení bol opäť zatknutý.

Salehi sa stal známym svojimi textami proti korupcii, chudobe, popravám a zabíjaniu protestujúcich v Iráne. Jeho piesne tiež poukazujú na prehlbujúcu sa priepasť medzi bežnými Iráncami a vedením krajiny.

Späť
Zdieľať
Diskusia