Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júna 2024 o 15:52
Čas čítania 0:43
Barbora Adamkovičová

Niektoré farebné kombinácie ti dokážu zachrániť život, iné ho vedia ohroziť. Týmto sa radšej vyvaruj

ZDRAVIE MORIA A OCEÁNY PLAVKY
Uložiť Uložené

„Voda nie je ako pohľad cez vzduch. Dokonca aj ten najmenší povrchový nepokoj, oslnenie alebo pohyb vo vode môže spôsobiť skreslenie predmetov a ľudí,“ uviedla majiteľka spoločnosti zameriavajúcej sa na bezpečnosť vo vode.

Odborníci sa zhodli – tieto farby plaviek ti môžu zachrániť život. Dôležitá je najmä kontrastnosť a jasnosť odtieňov, informuje stanica CNN. Pri výbere je podľa Bernarda Fishera, riaditeľa pre zdravie a bezpečnosť Americkej asociácie plavčíkov, potrebné obmedziť svetlomodré, sivé či zelené plavky.

„Ľudia by sa mali vyhýbať plavkám v týchto farbách, pretože môžu splývať s vodou alebo okolím bazéna. Odporúčame tak iné farby, ako je neónová žltá, oranžová, ružová a žiarivočervená,“ tvrdí odborník. Práve tým vieš predísť splynutiu farieb s prostredím, v ktorom sa kúpeš.

Farba dokáže zachrániť ľudský život

Podľa floridského plavčíka Wyatta Wernetha dokážu výrazné farby dokonca pomôcť pri hľadaní nezvestných osôb. „Myslíte si, že len zápasíme so žralokmi a zachraňujeme ľudí pred roztrhaním. Často však hľadáme aj nezvestné deti,“ uviedol. 

Alive Solutions, spoločnosť zameriavajúca sa na bezpečnosť vo vode, realizovala viaceré experimenty, v ktorých odborníci pozorovali, do akej hĺbky sú jednotlivé farby viditeľné. „Voda nie je ako pohľad cez vzduch. Dokonca aj ten najmenší povrchový nepokoj, oslnenie alebo pohyb vo vode môže spôsobiť skreslenie predmetov a ľudí,“ vyhlásila majiteľka firmy. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Goodna Pool (@goodnapoolbyjust)

Domov
Zdieľať
Diskusia