Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. apríla 2014, 19:17
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Autosalón Bratislava #1

TECH BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Pozrite si prvý diel, ktorý vám prináša prvé aktuálne informácie a fotografie z automobilovej udalosti roka na Slovensku!

Autosalón Bratislava #1

Do roka, no nie do dňa, prišiel znovu čas na najdôležitejšiu automobilovú udalosť roka na Slovensku. Reč je samozrejme o bratislavskom autosalóne, ktorý dnes otvoril svoje brány. Aby som bol presnejší, prvý deň bol určený opäť pre novinárov (respektíve záujemcov, ktorí boli ochotní zaplatiť 20 €), pre zvyšnú verejnosť je výstavisko bratislavskej Incheby otvorené od 9. do 13. apríla. Na ploche necelých 40 000 m2 sa tento rok predstavuje 132 vystavovateľov, pričom čo sa vystavovaných noviniek týka, návštevníci sa tento rok môžu tešiť na 35 značiek, no čo je hlavné, až na takmer 60 premiér! Na tejto najkomplexnejšej prehliadke automobilov u nás sme nemohli chýbať ani my, preto vám prinášame naše prvé informácie a fotografie. 

Základné vstupné do priestorov Incheby vás bude stáť 5 € (držitelia karty ISIC, EURO 26 a dôchodcovia nad 62 rokov 3 €) V čase od 9:00 do 19:00 (resp. v nedeľu do 18:00), nájdete v halách B0, B1, B stred, B2, D a D2 tieto automobilky: 

Alfa Romeo, Aston Martin, Bentley, Cadillac, Citroёn, Corvette, DS, Ferrari, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar, Jeep, Kaipan, Kia, Lamborghini, Land Rover, Maserati, Mazda, McLaren, Mercedes-Benz, Nimrod, Nissan, Opel, Peugeot, Piaggio, Porsche, Range Rover, Rolls Royce, Suzuki, Škoda, Tesla, Toyota, Volvo a VW. Opäť je najväčšou absenciou automobilka BMW, ktorá na bratislavský autosalón neprišla. Tento rok sa však do Incheby nedostavil ani stánok Audi, čo je rovnako  nepochopiteľné...

V priebehu najbližších dní vám prinesieme postupne fotografie a základné informácie tých najzaujímavejších modelov, vrátane skvostov z prehliadky Exclusive Salon, ktoré vždy nájdete na konci článku. Časť prvá je tu! 

Alfa Romeo 4C

V Ženeve sa mám ukázal malý športiak 4C v otvorenej verzii, výstavisko v Bratislave však ponúka "len" klasické, zatvorené prevedenie. Keďže sa však jedná o pomerne vzácny kúsok, návštevníkov určite zaujme. Pod kapotou má pritom len štvorvalcový motor s objemom 1.75 l, ktorý však disponuje výkonom až 177 kW / 240 k

 

Autosalón Bratislava #1

Ford Focus ST

Nabrúsený Focus v žiarivej farbe púta pozornosť v stánku Ford. Automobilka totižto stále pracuje na brutálnej verzii RS a vyzerá to tak, že sa jej nedočkáme ani tento rok a to i napriek tomu, že facelift už poznáme. Modernizácia sa však športovej verzie ST zatiaľ netýka, preto sa pozeráte na starého známeho. Ten má vpredu štvorvalec s výkonom 184 kW / 250 koní. Trénované oko si môže však všimnúť malú zmenu. Medzi prednou kapotou a nárazníkom už nie je veľká medzera, ktorú automobilka zachraňovala tým, že je tam zámerne kvôli vetraniu motora.

Autosalón Bratislava #1

Ford Mondeo

Automobilka Ford sa s Európanmi doslova zahráva. Za uplynulý rok na trh nepriniesla žiadnu významnú novinku, okrem faceliftovnej Fiesty. Narážam však hlavne na nové Mondeo, ktoré bolo už predstavené naozaj dávno, no stále sa u nás nepredávalo, i keď za veľkou mlákou príde čoskoro už aj modernizácia. V Inchebe sa však stalo čo sa stalo a (nové) Mondeo sa ukázalo už aj nám. Tvarom exteriéru sa drží predchodcu, ponúka však modernejšie prvky, ktoré dotvárajú atraktívnejší look. Počkajme si však na bližšie informácie, v akej konfigurácii sa novinka dostane na náš trh.

Autosalón Bratislava #1

Honda Civic Tourer

Honda a jej futuristický Civic je súčasťou portfólia už nejaký ten piatok. Na fotografiách nižšie sa nachádza najnovšia generácia, ktorá prišla na autosalón v praktickejšom variante s dodatkom Tourer. I keď to zvonku možno tak nevyznie, za zadnými sedadlami sa nachádza rekordne veľký batožinový priestor so 624-litrami úložného priestoru. To je dokonca o 14 litrov viac, než v prípade Octavie Combi. 

Autosalón Bratislava #1

Jaguar F-Type R Coupe

Britský Jaguar nám predvádza svoj najnovší počin. Model F-Type, ktorým sa automobilka trafila do čierneho a predstavuje predajné rekordy, vystavuje v novej verzii kupé. Netradične tak prichádza na trh so zatvoreným prevedením až po tom, ako vypustila do sveta otvorený Roadster. Kupé však na trh vstupuje aj s novou top verziou R. Tá má pod prednou nádhernou kapotou 5-litrovú V8-čku s výkonom 404 kW / 550 koní. Tento malý športiak vďaka nemu dokáže akcelerovať za 4,2 sekúnd a dosiahnuť maximálku až 300 km/h

Autosalón Bratislava #1

Land Rover Range Rover Sport

Menší brat luxusného Range Roveru s dodatkom Sport už behá aj po našich cestách, keďže svetová premiéra sa odohrala už minulý rok na autosalóne v New Yorku. Druhá generácia tohto Roveru prichádza po vyše ôsmich rokoch. Techniku zdieľa práve s luxusným Range Roverom, ktorý bol predstavený pred dvoma rokmi. Disponuje teda hliníkovou karosériou, vďaka ktorej Sport váži len 2115 kg, čo znamená, že je medzigeneračne ľahší až o 420 kg. Sport poskytne vďaka predĺženému rázvoru o 178 mm výrazne viac miesta v interiéri. Novinkou je tretí rad sedadiel, ktoré sme doteraz u Land Roveru našli len v prípade modelu Discovery.

Autosalón Bratislava #1

Mercedes-Benz triedy C 

Jednou z najväčších slovenských premiér je nepochybne nová trieda C. Veľmi vydarený dizajn luxusnej limuzíny S sa úspešne pretransformoval do menších rozmerov. Aj C-čko sa tak medzigeneračne veľmi zmenilo, pôsobí oveľa elegantnejšie a modernejšie. Zobrazené fotografie nám ukazujú exemplár konkrétne v športovom AMG packete, ktorý v spojení s tmavým lakom a chrómovými detailami vyzerá veľmi dobre. Predaj novinky je na Slovensku spustený už asi mesiac. Na výber je zatiaľ z troch motorizácii, C 180, C 200 a 220 BlueTEC.

Autosalón Bratislava #1

Mercedes-Benz triedy S Coupé

Nepochybne, jedným z najkrajších áut autosalónu je úplne nová generácia triedy CL, ktorá sa premenovala na S Coupé. Dizajnová dokonalosť, ktorá všetkými štyrmi spadá pod momentálny trend značky, je dlhá až 5027 mm a vysoká len 1411 mm. Na ženevskom autosalóne bola síce vystavovaná S-ková trieda Coupé v pôvabnejšej bielej farbe spolu s AMG packetom, no ani slovenské obecenstvo nie je ukrátené o krásne ladné krivky, len sa na ne treba trochu viac zapozerať. Pripomeniem, že za príplatok je možné si zadovážiť príplatkové svetlomety so 47 kryštálmi Swarovski, ktoré sekundujú zvyšným, predným LED-diódám. Sama automobilka tvrdí, že sa pozeráme na „najúžasnejšie kupé všetkých čias“, pričom sa netají tým, že konkurovať sa chystá aj takým mohykánom ako je Bentley Continental GT. V Inchebe je možné vidieť verziu S 500, ktorá má pod kapotou 4,7-litrový motor s výkonom 335 kW / 455 koní a až 700 N.m. Medzičasom, na svet prišla už aj prvá ostrá verzia S 63 AMG Coupé, tú však Mercedes nevystavuje.

Autosalón Bratislava #1

Mercedes-Benz triedy V

Nemecký Mercedes vstupuje do triedy MPV s úplne novým želiezkom v ohni. Ako sám tvrdí, nová trieda V chce byť 

"Mercedes medzi MPV". Novinkou automobilka triafa dve muchy naraz, keďže okrem predchodcu s názvom Viano nahradzuje aj triedu R, ktorá nedosiahla zďaleka také predajné čísla, aké sa očakávali. Dizajnovo opäť nesmierne vydarené vozidlo ponúka tie najluxusnejšie prvky, ktoré sú zabalené do atraktívneho a kvalitného obalu. V podstate jediný priamy konkurent tohto medveďa je len Volkswagen Caravelle/California, preto som sám zvedavý, ako sa mu bude dariť.

Autosalón Bratislava #1

Nissan GT-R facelift

Brutálne GT-R-ko prešlo s príchodom nového roka opäť drobnými vylepšeniami, tentokrát aj vrátane dizajnu. Najväčšie zmeny evidujeme na predných a zadných svetlometoch, ktoré disponujú novou grafikou a technikou LED-diód. Zvyšok karosérie dostal len jemné úpravy, rovnako tomu je aj v interiéri. Po motorovej stránke ostalo všetko zachované. Bohužial, brutálna verzia Nismo sa na autosalón nedostala. Prevedenie s navýšeným výkonom až na 595 koní a 650 N.m, ktoré zdolalo severnú slučku na Nurburgringu GT-R Nismo za 7:08 minút, čo je 4. najrýchlejší čas medzi sériovými automobilmi v celej histórii okruhu, teda v Bratislave nenájdete.

Autosalón Bratislava #1

Peugeot RCZ R.

Francúzske "TéTéčko" sa nám ukazuje po facelifte a v novej, najvýkonnejšej verzii pod označením R. Najostrejšie prevedenie sa pýši výkonom až 199 kW / 270 koní, ktoré zabezpečuje štvorvalcový motor s objemom 1,6 litra. Kupé vystrelí na stovku za 5,9 sekundy, pričom dokáže uháňať rýchlosťou až 250 km/h. Najväčšími optickými zmenami prešli najmä predné partie, kde zmizla veľká tlama.

Autosalón Bratislava #1

Peugeot 308 R

Nová generácia Peugeotu 308 bola predstavená už dávnejšie, poznáme už aj rodinnú verziu SW. V Bratislave sa nám ukazuje dokonca aj koncept s dodatkom R (žeby to VW neprekážalo?). Automobil, ktorý je zatiaľ v rovine konceptu, by mal disponovať výkonom minimálne 147 kW, no predpokladá sa výkon až okolo 200 kW. Podľa najnovších informácií dôjde k produkčnej výrobe, najprv však na trh príde ešte civilnejšia verzia GTi. Vystavovaný model ponúka červeno-čierne lakovanie karosérie, ktoré sa pýši rozširujúcim bodykitom, novými prahmi a drsnejšími nárazníkmi. Podľa môjho názoru však koncept pôsobí až príliš zavalito.

Autosalón Bratislava #1

Volkswagen Golf GTI

Stánok nemeckých bestsellerov zdobí viacero zaujímavostí. Pre dnešok vyberám ostrú verziu GTI, teda ikona a kult benzínových hoth-hatchov. Tú charakterizuje športový bodykit, horizontálna červená čiara na prednej maske, ktorá zachádza až pod svetlomety. Nechýba samozrejme nápis GTI na maske a bokoch karosérie. Pod kapotou nájdeme preplňovaný štvorvalec 2.0 TSI s točivým momentom 350 N.m. Štandardne má výkon 162 kW / 220k s maximálkou 246 km/h a šprintom za 6,5 s. K dispozícii je ale aj verzia s výkonom 230 k / 169 kW pod označením GTI Performance. Tá akceleruje na 100 km/h za 6,4 s a tachometer sa zastaví až na hodnote 250 km/h

Autosalón Bratislava #1

Exclusive Salon

Ako je už zvykom, prehliadka automobilov, ktoré sú predávané na slovenskom trhu, je doplnená aj o zberateľské a exkluzívne automobily, ktoré na našich cestách bežne neuvidíte (poprípade ich nájdete tu). Tie už tradične skrášľujú výstavisko v rámci prehliadky Exclusive Salon, ktorá sa aj tento rok nesie v znamení promenády v slnečnom Saint Tropez, kde si môžete vychutnať miešané drinky či kávu. Pointou sú však ale luxusné vozidlá, ktoré tento rok reprezentujú samé exkluzivitky. 

Ferrari FF

Autosalón Bratislava #1

Nimrod Performance Avanti Rosso 

Autosalón Bratislava #1
 

Nimrod Performance Ferrari 458 Italia Zero

Autosalón Bratislava #1

Porsche 911 Turbo S

Autosalón Bratislava #1

Rolls-Royce Wraith

Autosalón Bratislava #1

Ktorá z týchto noviniek ťa najviac oslovila? Ak naozaj žiadna, nezúfaj, vidíme sa opäť zajtra v druhom diele.

Domov
Zdieľať
Diskusia