Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
31. marca 2024, 12:30
Čas čítania 4:21
Jana Chovancová

Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny

Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny
Zdroj: Rachpoot/Bauer-Griffin/GC Images
ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE VZŤAHY
Uložiť Uložené

„Vadilo mu, aké oblečenie nosím, a chcel, aby som si obliekala vyslovene ženské veci,“ hovorí Sofia. Nielen Kanyeho Bianca, ale aj niektoré slovenské vzťahy postihuje šikanovanie. Podľa psychologičky má takéto kontrolné správanie viacero dôvodov.

„Ešte na strednej škole som chodila s chalanom, ktorý bol skvelý zo všetkých stránok. Ja som mala svoj štýl obliekania a vtedy to pre mňa znamenalo veľmi veľa. Vadilo mi, že on sa obliekal inak, bolo mu to úplne ukradnuté.

Keď sme chodili von, zvykla som sa trocha hanbiť, na verejnosti som ho nedržala za ruku.

Cítila som sa za svoje činy strašne,“ hovorí respondentka Táňa o svojom vzťahu. 

Svoje správanie si však uvedomovala. Neskôr bola k priateľovi úprimná, ospravedlnila sa mu a začala s ním otvorene komunikovať o móde. „On vôbec neriešil, čo má na sebe, či sa to hodí alebo nie. Ale bol otvorený novým nápadom z mojej strany,“ hovorí Táňa.

Neskôr spolu absolvovali nákup nových šiat a problém bol zažehnaný. Tento príbeh sa možno skončil dobre, no s niečím podobným sa stretlo mnoho ďalších ľudí, u ktorých situácia vyeskalovala a namiesto racionálneho riešenia ich to doviedlo až k šikanovaniu. 

V Refresheri sme sa na problematiku „diktovania“ vo vzťahoch pozreli bližšie. Zaujímalo nás, či mali Slováci skúsenosť s partnerom alebo partnerkou, ktorí diktovali, ako má polovička vyzerať, čo má nosiť oblečené či ako sa má správať. Na Instagrame sme preto vytvorili anketu, z ktorej sme vybrali príbeh Slovenky Sofie. K tejto téme sa vyjadrila aj psychologička a vzťahová terapeutka Ivana Čergeťová

Kanye West a Bianca Censori
Zdroj: Instagram/@kanyewest

Kontrolné správanie vzniká z viacerých dôvodov. Nie je možné hovoriť iba o jednej príčine.

V šľapajach Kanyeho Westa

Ak aspoň trochu sleduješ, čo sa deje na scéne za veľkou mlákou, tak ti je určite jasné, prečo v tomto článku píšeme práve o Kanyem. Umelec tvorí od roku 2022 pár so svojou manželkou Biancou Censori.

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Na tom by nebolo nič zvláštne, keby... keby 46-ročný Ye od svojej ženy nevyžadoval, aby sa obliekala podľa jeho predstáv, nerozprávala a pravidelne cvičila. V októbri minulého roka to uviedol britskému denníku Daily Mail blízky zdroj.

Outfity, ktoré Kanye schvaľuje manželke, poburujú nielen fanúšikov, ale aj jeho svokrovcov. V uliciach sa už Bianca objavila v priehľadnom plášti s nápismi, v spodnej bielizni a na sociálnej sieti Kanye zdieľal jej fotky, na ktorých bola iba v kožušine či koženom korzete, z ktorého jej vyčnievali bradavky.

Prednedávnom svet znova obletela správa o ďalšom outfite, keď sa Bianca s Kanyem ukázala v rodinnej reštaurácii iba v krátkom svetlobéžovom tope, neónovozelených pančuchách a lodičkách. Pančuchy jej Kanye údajne ešte viac stiahol, čím jej odhalil pozadie.

Nepríjemnú skúsenosť s Kanyem mala aj jeho expriateľka, herečka Julia Fox. Ich vzťah síce trval iba mesiac, podľa jej slov v ňom však rozhodne boli „red flags“, píše BBC. Julii vraj Ye posielal nové oblečenie a po jeho boku sa nemohla objaviť v outfite, ktorý by jej vopred nebol osobne schválil.

Akceptujeme toxické vzťahy

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 156885 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký spoločnosť ovplyvňujú toxické vzťahy celebrít. 
  • Čo zakazoval priateľ našej respondentke Sofii.
  • Ako sa Sofia vo vzťahu cítila a čo urobila krátko po rozchode.
  • Aký postup riešenia zvyčajne zvolí psychologička.
  • Prečo ti možno rozchod nepomôže.
Domov
Zdieľať
Diskusia