Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2024, 21:12
Čas čítania 0:49
Barbora Adamkovičová

Francúzska obec zakázala ľuďom na verejnosti používať smartfóny. Starosta im za to sľúbil odmenu

Francúzska obec zakázala ľuďom na verejnosti používať smartfóny. Starosta im za to sľúbil odmenu
Zdroj: Ilustračná foto: Unsplash/VENUS MAJOR
TECH MOBILY TELEVÍZORY
Uložiť Uložené

Starosta vraj chce občanom, a prevažne tým mladším, pomôcť so závislosťou.

V malej francúzskej obci si ľudia v referende odhlasovali nezvyčajné nariadenie. Občania Seine-Port budú mať zakázané používať smartfóny v spoločnosti viacerých ľudí, a to aj v podnikoch či na uliciach. Starosta Vincent Paul-Petit, ktorý zákaz inicioval, sa oháňa „zdravotnými a výchovnými dôvodmi“. Za odmenu im sľúbil športový areál a filmový klub pre deti a mládež, informuje francúzsky denník Le Parisien.

Starostov dekrét je však skôr akési odporúčanie, za jeho porušenie totiž nehrozí žiadna sankcia. Kontroverzné referendum sa skončilo prekvapivo takmer vyrovnane. Z 272 voličov hlasovalo za zákaz obrazoviek 146 ľudí (až 54 percent), kým 126 chcelo obrazovky naďalej voľne využívať. 

„Čakal som väčší rozdiel,“ uviedol starosta. „Ľudia majú pocit, že sa im miešame do života. To nechcem. Ale máme tu problém verejného zdravia. Musíme im pomôcť,“ dodal.

Starosta taktiež prízvukuje rodičom, aby svojim deťom obmedzili čas pred akýmikoľvek obrazovkami aj v ich domácnostiach. Chce tým tak zabrániť nadmernému používaniu telefónov, tabletov alebo herných konzol na miestach, kam by nemali patriť, ako napríklad pri jedálenskom stole. Žiakom základnej školy chce dokonca poskytnúť klasický tlačidlový telefón.

Domov
Zdieľať
Diskusia