Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. marca 2024, 9:30
Čas čítania 4:07
Lukáš Čelka

Syna otrávil sladkosťami s kyanidom, aby splatil svoje dlhy. Krátko predtým mu totiž založil životnú poistku

ZAUJÍMAVOSTI HALLOWEEN VRAHOVIA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Keď 8-ročný Timothy O’bryan ochutnal cukríkový prášok, ktorý si vykoledoval na Halloween, otcovi sa posťažoval, že je horký. Rodič ho však povzbudil, aby sladkosť zjedol a jej zlú pachuť, spôsobenú kyanidom, zapil sladeným nápojom.

Večer 31. októbra 1974 Deer Park, Texas – Ulice malého amerického mestečka zaplavili deti v maskách. Od Halloweenu ich neodradil ani príšerný lejak. V premočenom oblečení bežali od jedného domu k druhému s jasným cieľom: uchmatnúť si čo najviac maškŕt.

Výnimkou neboli ani osemročný Timothy a päťročná Elizabeth O’Brayanovci. Koledovali spolu so svojím otcom Ronaldom Clarkom O’bryanom a ich susedom Jimom Batesom, ktorý dával pozor na najmenšieho koledníka z partie: na svojho malého syna.

Tohtoročný Halloween vyzeral pre deti veľmi sľubne. Pri každom dome si vykoledovali štedrú nádielku sladkostí. Teda, až na jeden. Keď skupinka detí na čele s otcovským dozorom dorazila k jednému z typických starých amerických domov, hneď im bolo čudné, že sa v ňom nesvieti. Aj tak sa rozhodli zaklopať. Nikto im neotváral.

Zatiaľ čo deti na čele s druhým rodičom, Jimom, sa pobrali k susednému domu, otec Ronald sa nevzdával a ďalej sa snažil klopaním upozorniť na svoju prítomnosť. Po niekoľkých minútach dobehol za ostatnými s víťazoslávnym úsmevom, zvierajúc hrsť plnú obľúbenej detskej sladkosti Pixy Stix. „Nesiem dobré správy. Domáci len nepočuli naše klopanie. Keď si ma všimli, otvorili a dali mi výslužku,“ zahlásil Ronald a papierové tuby s cukríkovým práškom rozdelil medzi deti.

Ešte v ten večer pred spaním sa malý Timothy rozhodol pochutiť si na jednej z vykoledovaných maškŕt. Jeho výber padol práve na cukríkový prášok Pixy Stix. Hoci sa pokúšal vysypať si sladký obsah tuby do úst sám, prášok v nej bol zaseknutý. Poprosil preto o pomoc otca, ktorý mu ho do úst ochotne nasypal.

Odporúčané
Dievča 10 rokov falšovalo vysvedčenia. Keď to jeho rodičia zistili, dalo ich zabiť Dievča 10 rokov falšovalo vysvedčenia. Keď to jeho rodičia zistili, dalo ich zabiť 11. apríla 2024, 9:30

Timothy sa však netváril, že mu chutí. Sťažoval sa, že je prášok horký. Jeho otec Ronald mu preto rýchlo podal pohár so sladkým nápojom Kool-Aid, aby spláchol nepríjemnú pachuť v ústach. O necelú hodinu bol Timothy O’bryan mŕtvy. Otrávil sa kyanidom.

Aký človek by bol schopný rozdávať deťom otrávené maškrty? Túto otázku si na Halloween 1974 kládli nielen texaskí policajti, ale všetci ľudia, ktorých z médií zasiahla správa o tragédii.

Vyšetrovatelia preverovali všetkých potenciálnych podozrivých a snažili sa odhaliť vraha, aby smutný prípad uzavreli. Postup vo vyšetrovaní však šokoval aj ich. Všetko bolo totiž úplne inak, ako sa na začiatku zdalo. Indície totiž ukazovali na Ronalda O’bryana. Po uzavretí prípadu už nielen otca, ale aj vraha Timothyho.

Ešte predtým než sa bližšie pozrieme na to, čo Ronalda usvedčilo a motivovalo k takému ohavnému činu, akým je vražda svojho vlastného dieťaťa, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť kvalitný obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti články o vrahoch z našej dielne páčia, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.

Desivá noc pokračuje: úmyselné otrávenie

Ani nie hodinu potom, čo Timothy O’bryan sladkosť zjedol, musel jeho otec privolať záchranku. Chlapcovi totiž zostalo zle. Bohužiaľ, ani napriek rýchlemu zásahu záchranárov nedokázal prežiť.

Odporúčané
Český kanibal zabil 5 žien, ďalších 18 znásilnil, genitálie obete zjedol s horčicou. Vo vyšetrovateľovi našiel chýbajúceho otca Český kanibal zabil 5 žien, ďalších 18 znásilnil, genitálie obete zjedol s horčicou. Vo vyšetrovateľovi našiel chýbajúceho otca 10. apríla 2024, 12:00

„Zavolali mi z policajného oddelenia v Pasadene, aby mi oznámili, že zomrel osemročný chlapec. Záchranári ho prevážali do nemocnice, keď zomrel,“ zaspomínal si pre portál Vice bývalý prokurátor Harris Mike Hinton, ktorý pracoval na prípade.

8-ročný Timothy O’bryan.
8-ročný Timothy O’bryan. Zdroj: Youtube/@Criminal Connections

V snahe čo najrýchlejšie zistiť príčinu smrti zavolal Hinton súdnemu lekárovi Josephovi A. Jachimczykovi a poprosil ho o radu. „Opísal som mu (súdnemu lekárovi, pozn. red.) situáciu a on sa ma spýtal, či chlapcovi páchne dych,“ spomína Hinton na osudný večer.

Len čo prokurátor ukončil hovor s lekárom, vytočil márnicu, aby preveril, či Timothyho dych skutočne zapácha.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 155475 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koho ako prvého podozrievala polícia z otravy chlapca.
  • Prečo polícia zmenila názor a nakoniec obvinila otca obete.
  • Či chcel otec zabiť aj svoje druhé dieťa. 
  • Aké dôkazy mala polícia proti Timothyho otcovi.
  • Čo povedal Ronald O’bryaen krátko pred svojou popravou. 
Domov
Zdieľať
Diskusia