Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. marca 2024, 16:30
Čas čítania 9:56
Martin Adam Pavlík

Herečka Kristína Kanátová: Keby som išla znova robiť do cukrárne, nebol by to koniec sveta. Niekedy mi to dokonca chýba (Rozhovor)

Herečka Kristína Kanátová: Keby som išla znova robiť do cukrárne, nebol by to koniec sveta. Niekedy mi to dokonca chýba (Rozhovor)
Zdroj: BeOnMind
FILMY A SERIÁLY FENTASY SLOVENSKÝ FILM FILMY A SERIÁLY SLOVENSKÉ FILMY SLOVENSKÉ HEREČKY
Uložiť Uložené

V krimi trileri Fentasy si zahrala prvýkrát hlavnú úlohu.

Je skromná, bezprostredná, priateľská a ihneď upúta tvoju pozornosť úprimným širokým úsmevom. Herečka Kristína Kanátová (31) prišla do Refresheru porozprávať o novom slovenskom filme Fentasy, ktorý príde do kín 14. marca a je o extrémne nebezpečnej droge fentanyl.

Čo všetko zažila počas nakrúcania, čím ju pobavil jej herecký partner a čo vraví na hotový film? Ako dnes pristupuje k nahote pred kamerou, ako vníma hejterov a ako sa dostala z ťažkých depresií?  

Napriek tomu, že si Kristínu Kanátovú mohol vidieť vo filmoch Čiara, Sklenená izba alebo Jan Palach a v mnohých ďalších seriáloch, až teraz dostala konečne príležitosť zahrať si ústrednú postavu, ambicióznu dílerku Sofiu.

Ak chceš čítať podobných rozhovorov viac, pridaj sa do klubu Refresher+ a získaj prístup ku všetkým článkom bez obmedzení. Vyspovedali sme už napríklad Milana Ondríka, Alexandra Bártu, ale aj herečky Natáliu GermániPetru Dubayovú či Líviu Bielovič.

Kristína Kanátová
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely

Keby si mala Fentasy porovnať s inými slovenskými filmami za posledné roky, v čom bude iný a prečo by naň divák mal ísť do kina?

Prinášame príbeh inšpirovaný skutočnosťou, ktorý u nás doteraz nebol filmovo spracovaný. Drogová závislosť je pritom vážny celospoločenský a celosvetový problém. Čím menej sa o tom hovorí, tým ťažšie sa nachádza pomoc a riešenie. Vyzývame preto divákov, aby sa informovali a v prípade potreby kontaktovali pomocné centrá, napríklad OZ Odyseus

Odporúčané
Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou 26. apríla 2024, 9:30

Myslím si, že film treba vidieť v kine minimálne kvôli skvelému zvuku a hudbe. Pracovalo sa na ňom v hollywoodskych štúdiách. Aj vizuál určite viac precítite v kine ako doma. Ja osobne by som na to išla do kina aj kvôli Davidovi Švehlíkovi. Keď som sa dozvedela, že kývol na rolu hlavného policajného vyšetrovateľa, skoro som odpadla. Je to jeden z mojich najobľúbenejších a najobsadzovanejších českých hercov. My sme pre neho boli určite neznáme mená a tváre, a napriek tomu do toho išiel.

Tvorba filmu Fentasy trvala pomerne dlho, premiéru mal mať už pred rokmi. Môžeš priblížiť, prečo sa to tak natiahlo?

Keď bolo všetko natočené a mala sa začať postprodukcia, prišla pandémia. Nasledovali lockdowny, čo znemožnilo plánovanie distribúcie. Nevedeli sme predvídať, kedy sa otvoria kiná ani ako to bude s návštevnosťou. Režisér Samo Vičan nechal nakrútený materiál „odležať“ a pozrel sa naň z rôznych pohľadov. Následne na tom začal pracovať s novým tímom ľudí a dramaturgicky ho vlastne úplne prekopal. Hral sa zrazu so žánrami a k alternatívnemu artovému nástrelu zakomponoval viac trilerových a detektívnych prvkov.

Už teaser na film vyzeral celkom experimentálne, keďže zobrazoval príbeh odzadu a mohlo to evokovať, že tak bude vyzerať celý film...

Áno, ľudia už z toho robili slovenský Tenet. (smiech) Bol to však len nápad, ktorý vznikol v postprodukcii, keď už film bol zostrihaný a hotový. Nebude teda vyrozprávaný odzadu. Išlo len o kreatívnu hru so snahou ihneď upútať diváka, pretože takýto trailer tu ešte nebol.

Hrala si v štyroch kinofilmoch, ale nikdy si nedostala hlavnú rolu, až teraz. Predpokladám, že keď ti túto rolu ponúkli, ani si neváhala.

Neváhala som. Bola to veľká príležitosť sa niečo naučiť. Bola to fakt výzva a páčilo sa mi, že tvorcovia neboli až také známe mená. Je to vlastne celovečerný debut režiséra aj scenáristky. Spočiatku som však nemala príliš veľké očakávania.

Bola si skeptická?

To nie, len som nemala „veľké oči“. Brala som to tak, že uvidíme, čo z toho bude. Páčil sa mi námet, nápady tvorcov, taktiež ich štýl komunikácie. Boli veľmi dobre pripravení na celý proces nakrúcania. Získali si moju dôveru. Vedela som, že to s nimi chcem skúsiť. Na začiatku však asi nikto nečakal, že ten film bude vyzerať tak, ako vyzerá dnes.

To myslíš, predpokladám, v dobrom zmysle slova.

Áno. (úsmev)

Aké máš teda pocity z finálnej verzie?

Som spokojná.

Nie si nadšená? (smiech)

Z pozície herca je to ošemetné.

Fentasy Kanátová
Zdroj: BeOnMind

Tým, že si herečka, to asi nevieš úplne objektívne posúdiť a viac sa zameriavaš pri sledovaní na seba, však?

Presne tak. Plus viem, aké ďalšie verzie vznikli a čo bolo za nakrúcaním konkrétnych scén. Prvá verzia filmu bola totálne odlišná, zmenili sa aj niektoré línie našich postáv, aj preto sa mi to ťažko hodnotí. Budem si to musieť pozrieť ešte viackrát.

Trvalo ti dlho, kým si sa vžila do svojej celkom kontroverznej filmovej postavy, dílerky Sofie?

V rámci prípravy na film som čítala knihu My deti zo stanice ZOO, ktorá je o deťoch závislých od heroínu. Zaujímali ma reálne životy ľudí, ktorí si prešli závislosťou, či už sa príbeh skončil vyliečením, alebo tragédiou. Chcela som vedieť, aké veci človek rieši od prvého kontaktu s drogou.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec 20. apríla 2024, 9:00

V tom období som brala inšpiráciu aj zo sociálnych sietí. Dokonca som sa pustila do malej investigatívy. Našla som si na Instagrame pár vytypovaných ľudí, ktorí boli v kontakte s drogami, a sledovala ich. Nebudem konkretizovať mená a profily, ale vydesilo ma, v akej spoločnosti dnes žijeme a vlastne sa o tom nehovorí.

Je tu skupina mladých ľudí, ktorá užíva drogy a svet, do ktorého sa dostala, ju formuje a deformuje. Ako voyer som sledovala, aké majú títo ľudia životy, a vďaka tomu sa pre mňa téma filmu stala veľmi osobnou. Videla som, že to, čo tým dielom vyobrazujeme, je stále veľmi aktuálne. Bolo dôležité si to uvedomiť. Nehovoriac o tom, že práve fentanyl je extrémne devastačná droga.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 155230 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo ju počas štúdia herectva sklamalo.
  • Či aj ona počas depresií siahla po alkohole a drogách.
  • Akú vtipnú historku má z natáčania filmu Fentasy.
  • Ako dnes zvláda sexuálne scény a nahotu pred kamerou.
  • Akú prácu mimo herectva by si vedela predstaviť. 
Domov
Zdieľať
Diskusia