Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
23. februára 2024, 10:13
Čas čítania 0:59
Barbora Adamkovičová

Priemerná žena počas svojho života spotrebuje približne 16-tisíc vložiek a tampónov a minie tisíce eur

ZAUJÍMAVOSTI VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Ženy menštruujú približne 40 rokov.

Aj keď je prirodzenou súčasťou života každej z nás, menštruácia je dodnes tabu. Existuje nespočetne veľa dohadov a mýtov o tom, ako skutočne prebieha a čo pri nej zažíva každá z nás. Portál Aktuality.sk však zverejnil niekoľko zaujímavých faktov, o ktorých si možno doteraz nevedela. 

Ženy majú menštruáciu približne 40 rokov, čo znamená, že počas života máme „svoje dni“ približne 480-krát. Ich počet, samozrejme, závisí aj od počtu tehotenstiev a dĺžky dojčenia, počas ktorého sa ti menštruačný cyklus môže prerušiť. Potom nasleduje menopauza, keď je krvácanie čím ďalej, tým nepravidelnejšie a v ženskom organizme nastávajú výrazné hormonálne zmeny.  

Fakty:
Dĺžka menštruačného cyklu: 24 – 38 dní
Dĺžka menštruácie: 4 – 8 dní
Strata krvi v ml: 30 – 80 ml krvi

Čo používali v starovekom Egypte?

Mnohých zaujíma aj história menštruácie – čím si ženy pred vynálezom pohodlných menštruačných pomôcok, ako sú dnešné tampóny, vložky či kalíšky, pomáhali? Napríklad vznik tampónov sa datuje až do starovekého Egypta, kde ženy používali zvitok papyrusu na šnúrke. V Európe to bola bavlna s kusom látky, ktorá však pôvodne neslúžila na zachytenie krvi, ale ako ochrana pred otehotnením. 

Čím môžeme zmierniť vplyv na ekológiu?

V súčasnosti je najčastejšie skloňovaný práve ekologický aspekt menštruácie. Priemerná žena za svoj život spotrebuje približne 16-tisíc jednorazových vložiek či tampónov, čím výrazne zvyšuje množstvo environmentálneho odpadu. Riešením tohto ekologického problému sú napríklad spomínané kalíšky či menštruačné nohavičky, ktoré žena môže použiť opakovane. Podľa portálu sa tým znižuje aj množstvo peňazí investovaných do menštruačných pomôcok, čo je v živote ženy aj 6-tisíc eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia