Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
20. februára 2024, 10:42
Čas čítania 0:40
Ondřej Mrázek

Tieto aplikácie najrýchlejšie vybíjajú baterku telefónu. V jednej kategórii prekvapivo uspeli lacné mobily

Tieto aplikácie najrýchlejšie vybíjajú baterku telefónu. V jednej kategórii prekvapivo uspeli lacné mobily
Zdroj: Unsplash/Katka Pavlickova
TECH ANDROID APLIKÁCIE IOS APLIKÁCIE SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Benchmarková stránka Dxomark zverejnila zaujímavú štatistiku týkajúcu sa spotreby batérie známych aplikácií pre smartfóny.

Výsledky novej štatistiky, ktorá sa zamerala na spotrebu batérie pri textovej- a videokomunikácii, ako aj pri sledovaní videí, rozdelili do dvoch cenových kategórií. Testované telefóny nižšej triedy mali cenu od 275 do 550 eur, zatiaľ čo telefóny vyššej triedy stáli minimálne 745 eur.

Ako píše server Mobilmania.cz, štatistiky uvádzajú spriemerované výsledky 14 telefónov vydaných v roku 2023 z oboch kategórií s dôrazom na mieru vybíjania pri používaní konkrétnych aplikácií a pri zachovaní rovnakých nastavení telefónu a podmienok prostredia.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený DXOMARK (@dxomark)


Ako to dopadlo? Najhoršie so spotrebou sú na tom klasické SMS, teda textová komunikácia prostredníctvom mobilnej siete. Prekvapivo, akákoľvek iná komunikácia na lacnejších telefónoch spotrebuje menej batérie ako na drahších zariadeniach.

Pokiaľ ide o krátke videá, najhoršie sú instagramové a facebookové reels. Výsledky zároveň ukazujú, že vlajkové telefóny sú lepšie optimalizované na sledovanie dlhých videí. V lacnejších zariadeniach totiž nájdeme menej výkonné aj menej energeticky úsporné čipy.

Najnáročnejšou videoaplikáciou je Amazon Prime Video, zatiaľ čo Disney+, Youtube alebo Netflix sú na tom o niečo lepšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia