Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
19. januára 2024, 11:30
Čas čítania 1:10
Barbora Adamkovičová

Nechce sa ti umývať tégliky od jogurtov pred recyklovaním? Larvy to vylížu. Nový ekologický vynález zo Slovenska čistí plasty

ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA
Uložiť Uložené

„Iba sa im to dá a ony to vylížu. To je celé, je to tak vyčistené,“ vysvetľuje odborník. Larvy uschovávajú v špeciálnych laboratóriách.

Jedinečný spôsob čistenia plastov vymysleli Slováci. Podľa správy z portálu Tvnoviny.sk známy reťazec využíva larvy na to, aby vyčistili zvyšky, ktoré často zostávajú v obaloch či na fóliách. Tieto výrobky sa bežne odvážajú na skládku, no vďaka hmyzu sú teraz recyklovateľné.

Plastové obaly obsahujúce zvyšky potravín sa nedajú opäť spracovať. Domácnosti a výrobcovia sú preto nútení ich vyhodiť do komunálneho odpadu, ktorý je neskôr spracovaný na skládkach či v spaľovniach. Nový slovenský projekt však prináša riešenie, ako použité materiály vrátiť späť do obehu. Vytriedené plasty znečistené zvyškami jedla sú v špeciálnych laboratóriách vkladané do boxov, v ktorých sa nachádzajú mušie larvy. 

Spoločnosť čaká na európsky patent 

Hmyzu stačí len krátky čas na to, aby vylízal všetky organické zvyšky. Odborníci mu obaly dajú večer a ráno ich zbierajú čisté. Molekulárny biológ, zootechnik a vyštudovaný poľnohospodár Eduard Kolesár tvrdí, že larvy dokážu znečistené materiály vyčistiť natoľko, že sú recyklovateľné. Práve jeho spoločnosť ecol Trade, s. r. o., je priekopníkom tejto inovatívnej myšlienky, ktorá v súčasnosti čaká na patent od Európskej únie.

Nevyužívame žiadne kvantá vody ani žiadne iné chemické materiály. Iba sa im to dá a ony to vylížu. To je celé, je to tak vyčistené.

Údaje štatistického úradu potvrdzujú, že slovenské firmy tak dokážu recyklovať približne 60 percent odpadu. 

Larvy
Zdroj: TASR
Larvy
Zdroj: TASR

Larvy sú po smrti ekologicky spracované

Larvy by vo voľnej prírode v našom podnebí neprežili, preto potrebujú špeciálne prostredie, ktoré vyhovuje ich životným podmienkam. Starostlivosť o ne je niekedy náročná aj v laboratóriách. Majú krátky životný cyklus, nikdy sa úplne nevyvinú do štádia muchy a po smrti sú spracované, zväčša spálením.

Odporúčané
Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých 1. marca 2024, 13:30

Tento spôsob produkuje omnoho menej odpadu ako ten, ktorý sa využíval na spracovanie špinavých plastových obalov predtým. V minulosti sa fólie prali, no to vyžadovalo množstvo vody a dezinfekčné prostriedky, čím sa znečisťovali vodné toky v prírode. 

Domov
Zdieľať
Diskusia