Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. januára 2024 o 11:30
Čas čítania 1:10
Barbora Adamkovičová

Nechce sa ti umývať tégliky od jogurtov pred recyklovaním? Larvy to vylížu. Nový ekologický vynález zo Slovenska čistí plasty

ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA
Uložiť Uložené

„Iba sa im to dá a ony to vylížu. To je celé, je to tak vyčistené,“ vysvetľuje odborník. Larvy uschovávajú v špeciálnych laboratóriách.

Jedinečný spôsob čistenia plastov vymysleli Slováci. Podľa správy z portálu Tvnoviny.sk známy reťazec využíva larvy na to, aby vyčistili zvyšky, ktoré často zostávajú v obaloch či na fóliách. Tieto výrobky sa bežne odvážajú na skládku, no vďaka hmyzu sú teraz recyklovateľné.

Plastové obaly obsahujúce zvyšky potravín sa nedajú opäť spracovať. Domácnosti a výrobcovia sú preto nútení ich vyhodiť do komunálneho odpadu, ktorý je neskôr spracovaný na skládkach či v spaľovniach. Nový slovenský projekt však prináša riešenie, ako použité materiály vrátiť späť do obehu. Vytriedené plasty znečistené zvyškami jedla sú v špeciálnych laboratóriách vkladané do boxov, v ktorých sa nachádzajú mušie larvy. 

Spoločnosť čaká na európsky patent 

Hmyzu stačí len krátky čas na to, aby vylízal všetky organické zvyšky. Odborníci mu obaly dajú večer a ráno ich zbierajú čisté. Molekulárny biológ, zootechnik a vyštudovaný poľnohospodár Eduard Kolesár tvrdí, že larvy dokážu znečistené materiály vyčistiť natoľko, že sú recyklovateľné. Práve jeho spoločnosť ecol Trade, s. r. o., je priekopníkom tejto inovatívnej myšlienky, ktorá v súčasnosti čaká na patent od Európskej únie.

Nevyužívame žiadne kvantá vody ani žiadne iné chemické materiály. Iba sa im to dá a ony to vylížu. To je celé, je to tak vyčistené.

Údaje štatistického úradu potvrdzujú, že slovenské firmy tak dokážu recyklovať približne 60 percent odpadu. 

Larvy
Zdroj: TASR
Larvy
Zdroj: TASR

Larvy sú po smrti ekologicky spracované

Larvy by vo voľnej prírode v našom podnebí neprežili, preto potrebujú špeciálne prostredie, ktoré vyhovuje ich životným podmienkam. Starostlivosť o ne je niekedy náročná aj v laboratóriách. Majú krátky životný cyklus, nikdy sa úplne nevyvinú do štádia muchy a po smrti sú spracované, zväčša spálením.

Odporúčané
10 tipov od Ferweru, ako správne nakupovať ekologické produkty online 10 tipov od Ferweru, ako správne nakupovať ekologické produkty online 22. mája 2024 o 11:30

Tento spôsob produkuje omnoho menej odpadu ako ten, ktorý sa využíval na spracovanie špinavých plastových obalov predtým. V minulosti sa fólie prali, no to vyžadovalo množstvo vody a dezinfekčné prostriedky, čím sa znečisťovali vodné toky v prírode. 

Domov
Zdieľať
Diskusia