Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2023, 16:20
Čas čítania 1:00
Tereza Šnajdrová

Pyramída pod vodou v Japonsku je jednou z najväčších záhad sveta. Nikto nevie, kde sa vzala

Pyramída pod vodou v Japonsku je jednou z najväčších záhad sveta. Nikto nevie, kde sa vzala
NEWS JAPONSKO NAJZÁHADNEJŠIE MIESTA SVETA
Uložiť Uložené

Pod vodami obklopujúcimi japonský ostrov Jonaguni sa skrývajú mohutné ruiny desaťtisíc rokov starého mesta, ktoré vybudovala stratená civilizácia. Alebo nie?

Pod hladinou mora pri japonskom ostrove Jonaguni blízko Taiwanu sa nachádza útvar pripomínajúci pyramídu, ale taktiež ďalšie stavby, ktoré vyzerajú ako zvyšky hradu alebo chrámu. Všetky sú zrejme prepojené.

Tou najmohutnejšou stavbou je však už spomínaná pyramída s výškou 25 metrov. Zatiaľ čo morský biológ Masaaki Kimura je presvedčený, že ide o starobylé zaplavené mesto, podľa profesora Roberta Schocha nie sú útvary dielom človeka, informuje Unilad.

Kimura sa domnieva, že úkaz pod vodou bol kedysi súčasťou bájneho tichomorského kontinentu Mu, ktorý bol podľa legendy potopený pod vlnami v dôsledku veľkej kataklizmy (potopy). V kameni totiž vraj identifikoval stopy a našiel aj také, ktoré vyzerajú ako vytesané zvieratá. Mesto podľa neho v roku 1771 zomlelo cunami a úplne ho pohltilo.
 
Robert Schoch, profesor na Bostonskej univerzite, údajnú japonskú Atlantídu spochybňuje. „Je to základná geológia a klasická stratigrafia pieskovcov, ktoré majú tendenciu lámať sa pozdĺž rovín a vytvárať veľmi rovné hrany, najmä v oblasti s mnohými zlomami a tektonickou aktivitou,“ hovorí profesor.
 
Diery a značky v skalách podľa neho nevznikli ľudskou rukou, ale podvodnými vírmi či morskými živočíchmi. „Škrabance na skale sú prirodzené,“ povedal. Od výrokov Schocha aj Kimury už uplynulo viac ako 16 rokov a pôvod úkazu pod hladinou stále zostáva záhadou. Nikto nevie, kde sa na Zemi vzal.

Domov
Zdieľať
Diskusia