Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
20. decembra 2023, 11:39
Čas čítania 1:24
Samuel Barienčík

Zverejnili zoznam najlepších jedál na svete: v rebríčku je aj Slovensko. Ktoré miesto obsadili bryndzové halušky?

ZAUJÍMAVOSTI GASTROPRIEMYSEL REBRÍČEK TURISTI O SLOVENSKU
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Naše národné jedlo žne úspech. Predbehli sme dokonca aj Česko.

Aké sú najlepšie jedlá na svete? Známy portál Taste Atlas priniesol ďalší gastronomický rebríček, ktorý zostavil na základe hlasovania registrovaných používateľov. Z výsledného hlasovania maže príspevky botov a lokálnych patriotov, ktorí nechcú objektívne hodnotiť, ale len zdvihnúť prestíž svojich obľúbených jedál alebo krajiny.

Tentokrát sa zameral na zoznam 100 najlepších jedál sveta. Slovenská kuchyňa so svojimi bryndzovými haluškami zabodovala a dostala sa na 77. miesto zoznamu. Týmto umiestnením sme predbehli dokonca aj Česko, ktoré sa umiestnilo na 85. mieste s cesnakovou polievkou a 92. mieste s pečenou kačkou. 

Na prvých 10 miestach sa objavilo Taliansko dvakrát a dominujú krajiny ako Portugalsko, Thajsko, ale dokonca aj Rusko. Výherné, teda prvé miesto v tomto zozname obsadila Brazília s ich picanhou. Portál definuje toto jedlo ako „čerstvý kus hovädzieho mäsa, ktorý je v Brazílii obzvlášť obľúbený a vysoko cenený. V USA sa nazýva sviečková“.

Hneď druhá v zozname bola talianska pizza Napoletana z Neapolu a tretie miesto si vyslúžilo čínske guotie. Portál vysvetľuje, že ide o vyprážanú odrodu čínskej knedle jiaozi. 

TOP 10 priečok z rebríčka 100 najlepších jedál:

1. Picanha, Brazília – čerstvý kus hovädzieho mäsa. V USA nazývaný ako sviečková.

2. Pizza Napoletana, Taliansko – pravá neapolská pizza sa robí v dvoch variantoch – marinara s paradajkovou omáčkou s príchuťou cesnaku a oregana a margherita s paradajkovým základom, mozzarellou a listami čerstvej bazalky.

3. Guotie, Čína – vyprážaná odroda čínskej knedle jiaozi.

4. Shashlik, Rusko – marinované, nasekané a grilované kúsky mäsa, ako je jahňacie, hovädzie alebo bravčové mäso.

5. Phanaeng Curry, Thajsko – odroda thajského kari, ktorá sa vyznačuje hustou textúrou a slano-sladkou chuťou arašidov.

6. Roti canai, Malajzia tradičný pečený chlieb vyrobený z múky, vody, vajec a tuku indického pôvodu.

7. Butter Garlic Naan, India tradičný indický chlieb a jedna z najobľúbenejších verzií chleba naan. 

8. Provoleta, Argentína – grilovaný syr provoleta sa zvyčajne podáva ako predjedlo. Je to jeden zo základných prvkov argentínskeho bbq asada.

9. Pappardelle al cinghiale, Taliansko známa toskánska odroda cestovín. V spojení s ragù di cinghiale sú jedným z najlepších gastronomických zážitkov v regióne.

10. Amêijoas à Bulhão Pato, Portugalsko kombinuje mušle a chutnú omáčku na báze olivového oleja, cesnaku, citrónovej šťavy a čerstvého koriandra.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia