Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. decembra 2023, 15:29
Čas čítania 0:57
Radim Šlechta

Najstaršiu pyramídu na svete pravdepodobne nepostavili ľudia. Vedci zostali prekvapení

Najstaršiu pyramídu na svete pravdepodobne nepostavili ľudia. Vedci zostali prekvapení
NEWS HISTÓRIA NAJZÁHADNEJŠIE MIESTA SVETA
Uložiť Uložené

Archeológ sa domnieva, že pyramída v Indonézii nemusí byť dielom človeka. Štúdia sa však stretla aj s vlnou kritiky.

Podľa štúdie uverejnenej v októbri v časopise Archaeological Prospection najstaršia pyramída na svete pochádza z obdobia približne 25 000 rokov pred Kristom. Prekonala tak Džoserovu pyramídu, ktorá je stará približne štyri a pol tisíca rokov. V súčasnosti najstaršia stavba Gunung Padang sa nachádza v Indonézii. V súvislosti s touto stavbou existujú pochybnosti, či ju vôbec postavili ľudia.

Nálezisko Gunung Padang môže byť v najhlbších vrstvách staré viac ako 25 000 rokov. Podľa vedeckého tímu je v jeho jadre starostlivo vytesaná masívna andezitová láva. Pôvodne sa predpokladalo, že vznikol ako prírodná lávová kopa, ktorú vtedajší ľudia opracovali a potom prekryli ďalšími vrstvami.

Žiadne stopy po ľudskej práci

„Táto štúdia vrhá zlé svetlo na pokročilé murárske zručnosti z posledného obdobia glaciálu. Toto zistenie spochybňuje tradičný názor, že ľudská civilizácia a rozvoj pokročilých stavebných techník sa objavili až s príchodom poľnohospodárstva pred približne 11 000 rokmi,“ uvádza výskumný tím.

Odporúčané
Hanušovský viadukt stavali väzni z pracovných táborov. Dvakrát zničený most má temnú minulosť, stále je najväčší v strednej Európe Hanušovský viadukt stavali väzni z pracovných táborov. Dvakrát zničený most má temnú minulosť, stále je najväčší v strednej Európe 28. apríla 2024, 14:30

Existujú však pochybnosti, či indonézsku pyramídu skutočne postavili ľudia. „Materiál valiaci sa z kopca sa tvorí sám. Neexistujú žiadne dôkazy o práci,“ povedal archeológ Flint Dibble z Cardiffskej univerzity

Bill Farley, archeológ zo Southern Connecticut State University, dodáva, že pyramída nevykazuje žiadne známky ľudskej práce, ktorá tradične zahŕňa úlomky kostí alebo drevené uhlie. Časopis Archaeological Prospection, ktorý štúdiu uverejnil, teraz začal proces ďalšieho overovania.

„Sme naozaj otvorení výskumníkom z celého sveta, ktorí by chceli prísť do Indonézie a urobiť nejaký výskumný program na pyramíde Gunung Padangu,“ reagoval na kritiku vedúci pôvodnej štúdie Danny Hilman z Natawidjaja.

Gunung Padang v provincii Západná Jáva v Indonézii.
Gunung Padang v provincii Západná Jáva v Indonézii. Zdroj: Wikimedia/Arie Basuki
Domov
Zdieľať
Diskusia