Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
3. decembra 2023, 18:29
Čas čítania 0:45
Eva Thonhauserová

VIDEO: Na internete trenduje ochrnutý kuchár, ktorý sa zvŕta v kuchyni vďaka zaujímavému mechanizmu. Odkiaľ sa vzal?

GASTRO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Inovatívny vynález nesie názov Standing ovation a uľahčuje voľné státie vďaka špeciálnej kovovej konštrukcii.

Rakúskeho šéfkuchára Petra Lammera inšpirovala nehoda na motorke, z ktorej vyviazol s 80-percentným ochrnutím tela, k vytvoreniu prelomového zariadenia. Jeho vynález nesie názov Standing Ovation a uľahčuje voľné státie vďaka špeciálnej kovovej konštrukcii. Systém bol uvedený na trh už v roku 2016. Lammer povedal, že od zavedenia inovatívneho zariadenia do praxe pracuje 40 až 50 hodín týždenne, informuje portál Curlytales

Vynález má sedadlo v tvare písmena C, ktoré je napojené na zdvíhaciu jednotku, ktorá umožňuje pohyb dopredu, dozadu a do bokov. Zariadenie preberá dodatočnú hmotnosť a znižuje zaťaženie nôh. Pohyb zabezpečuje pružinová rotačná jednotka, vďaka ktorej je šéfkuchár schopný voľného pohybu bez závislosti od iných ľudí. Zariadenie je na jednom konci pripevnené k stropu a umožňuje ľahký pohyb po kábloch a podlahových inštaláciách, čím eliminuje riziko pádu.

Vďaka vymysleniu tohto zariadenia sa stáva kuchyňa viac inkluzívnou nielen pre šéfkuchára Petra Lammera, ale aj pre kuchárov, ktorých postihol podobný osud a trápi ich znížená mobilita tela.

Domov
Zdieľať
Diskusia