Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. novembra 2023, 14:47
Čas čítania 1:45
Jana Chovancová

PODVOD: Bratislavské letisko ponúka stratenú batožinu a cennosti za 2 €. Ide o falošnú stránku

PODVOD: Bratislavské letisko ponúka stratenú batožinu a cennosti za 2 €. Ide o falošnú stránku
Zdroj: Facebook/Letisko Bratislava
ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA CESTOVANIE LETISKO PODVOD
Uložiť Uložené

Ľudí láka na cennosti vnútri batožín, zlaté retiazky, peniaze aj iPhone.

Stratená batožina s cennosťami vnútri iba za dve eurá. Podvodné stránky na Facebooku zdieľajú príspevok, v ktorom ľuďom ponúkajú stratené osobné veci z letiska. Ide však o podvod, o čom informuje aj hlavná facebooková stránka letiska Letisko Bratislava / Airport Bratislava

Podobných podvodných stránok pritom za posledné týždne vzniklo viacero. „Upozorňujeme na ďalšiu falošnú facebookovú stránku s názvom Bratislava Airport!“ píše hlavná stránka letiska. Dodáva, že Letisko M. R. Štefánika v Bratislave nemá nič spoločné s falošným profilom ani informáciami a so súťažami uverejnenými na jeho profile. Zároveň ľudí vyzýva, aby účet nahlásili a dopomohli tak k jeho zablokovaniu. 

Po novom na sociálnej sieti vznikla ďalšia falošná stránka s názvom Letisko Bratislava. Podobne ako ostatné nepravé profily, aj táto zdieľala príspevok s ponukou nájdených kufrov, pričom ľudí láka aj na cenné osobné veci, ktoré sa vnútri batožín nachádzajú. 

„Kufre, ktoré boli uložené viac ako 3 mesiace, idú na likvidáciu. Musíme vyprázdniť náš sklad, preto kufre predávame iba za 2 €. V telefónoch, notebookoch, vzácnych šperkoch a mnohých iných skvelých veciach sa často nachádzajú poklady,“ znie status falošnej stránky. Status stránka ukončuje výzvou, aby ľudia klikli na reklamu nižšie a prešli na stránku, kde si vraj vedia urobiť objednávku. 

Falošné profily a komentáre s fotkami kufrov

Aby skutočnosť urobili podvodníci viac uveriteľnou, zabezpečili, aby do sekcie komentárov prispievali falošné profily ľudí, ktorí si objednávky chvália. Prispievajú aj falošnými obrázkami kufrov a opisujú, aké rôzne cennosti v nich našli.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Medzi nimi napríklad aj nový iPhone. Na to, že sú účty falošné, upozorňuje aj samotný fakt, že prispievajú z profilov so zahraničnými menami, pričom komentáre sú napísané po slovensky. 

„V kufri som našla zlatú retiazku, Airpods, fotoaparát Canon. Toľko super vecí a stálo to len 2 eurá. Nemôžem tomu uveriť, som v šoku z radosti,“ znie komentár od používateľa s menom Iulien Vianu, ktorý má v profile uvedené, že študoval na univerzite v Rumunsku.

Jeho komentár doplnila ďalšia žena, údajne z Rumunska, ktorá napísala: „Som veľmi zvedavá, čo bude vo vnútri kufra, sú to neuveriteľné emócie, zvedavosť. Cítim sa ako v detstve, keď som čakala na darčeky k sviatku!!!!“

V ďalšom komentári sa – opäť v slovenčine – pýta ďalšia žena s rumunským menom na to, ako dlho trvá doručenie kufrov. Stránka vydávajúca sa za letisko v komentári uviedla, že je to v priemere 3 až 5 dní, avšak všetko podľa nich závisí od miesta bydliska. Samozrejme, ten, kto na toto naletí, zrejme batožinu, rovnako ako svoje peniaze, už nikdy neuvidí. 

Falošné stránky bratislavského letiska sa podľa komentujúcich šíria nielen na Facebooku, ale aj na Instagrame. Ľudia ich však vo veľkom nahlasujú. Ak teda nechceš, aby naletel niekto z tvojich známych, urob tak aj ty. 

Domov
Zdieľať
Diskusia