Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2023, 17:29
Čas čítania 0:34
Samuel Barienčík

Slovensko je jedno z najhorších miest na život pre transľudí. Na chvoste rebríčka sme s týmito krajinami

Slovensko je jedno z najhorších miest na život pre transľudí. Na chvoste rebríčka sme s týmito krajinami
Zdroj: Unsplash
ZAUJÍMAVOSTI LGBT+
Uložiť Uložené

Smerom na západ sa transľuďom žije lepšie, a to už aj v Česku alebo Rakúsku.

Organizácia Transgender Europe (TGEU) skúmala, ako sú pokryté potreby transľudí v 49 európskych krajinách. Robila tak v šiestich rôznych kategóriách: právne uznanie rodu, azyl, nenávistné prejavy, kriminalita, nediskriminácia, zdravie a rodina.

V každej kategórii mohli štáty získať body na základe toho, ako dobre obstáli štáty v ďalších podkategóriách. V TGEU vytvorili navyše aj mapu, na ktorej si to môže človek pozrieť graficky spracované.

mapa slovenska trans ludia
Zdroj: tgeu.org

Slovensko získalo 9 bodov z potrebných 30, horšie ako my sú na tom Poľsko a Maďarsko s počtom bodov 8 z 30. Ešte horšie sa umiestnili krajiny ako Rusko, Bulharsko, Lotyšsko či Turecko. Na poslednom mieste skončilo Rumunsko.

Smerom na západ sa transľuďom žije lepšie, a to už aj v Česku alebo Rakúsku. Česko získalo 10 bodov z 30 a Rakúsko 15 z 30. Ešte lepšie bodovanie ako Rakúsko dostalo Francúzsko, Nemecko, Španielsko, Nórsko, Fínsko a ďalšie krajiny. Najlepšie podmienky spĺňa Island. 

indikátory trans ľudí na slovensku
Zdroj: tgeu.org
Domov
Zdieľať
Diskusia