Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
24. novembra 2023, 13:55
Čas čítania 1:07
Samuel Barienčík

FOTO: Ako budeme vyzerať po 25 rokoch práce z domu? Model ukazuje nadváhu, riedke vlasy a zlé držanie tela

ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE PRÁCA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Okrem fyzických problémov poukazuje model aj na zvýšenú hladinu stresu.

Po pandémii koronavírusu, ktorá vypukla koncom roka 2019, sa stalo bežným zvykom, že ľudia pracujúci v kanceláriách využívajú aj možnosť tzv. home officeu. Podľa štúdie prestížnej americkej univerzity MIT (Massachusetts Institute of Technology) z tohto roka až 27 % Američanov ostalo po covidovom období (od septembra 2022) pracovať z domu. 

Portál Unilad zverejnil šokujúci model, ktorý predikuje, čo sa stane s človekom, ak bude 25 rokov pracovať z domu. Volá sa Susan a vyvinul ho nástroj portálu Direct Apply, ktorý sa zaoberá trhom práce.

Okrem pokazeného zraku v sprievode s vysušenými červenými očami, pod ktorými má veľké čierne kruhy z celodenného pozerania sa do počítača, má Susan v dôsledku zanedbaného pohybu aj zlé držanie tela a nadváhu. 

Susan.
Susan. Zdroj: DirectApply

Model reprezentujúci pracovníka na diaľku má aj prehnutý krk z pozerania do počítača. Má vráskavú a bledú pokožku z nedostatku vitamínu D a zvýšenú hladinu stresu z nedostatočného socializovania sa s druhými ľuďmi. To, že nechodí často von a chýba jej tak vitamín D, spôsobilo, že jej vlasy začali rednúť.

Susan.
Susan. Zdroj: DirectApply

Psychologička Rachel Allanová pre portál DirectApply povedala, že ak pracujeme na diaľku, mali by sme dodržiavať rutiny, ktoré vyhovujú nášmu životu, úrovni produktivity a požiadavkám na prácu. Je to nevyhnutné na udržanie emocionálneho zdravia pri práci na diaľku.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Psychologička Kate Briertonová zdôraznila aj dôležitosť budovania si vzťahov s našimi kolegami, aj keď ich nevidíme každý deň. „Dlhší čas bez ľudského kontaktu môže viesť k vyšším hladinám stresového hormónu kortizolu, ktorý zvyšuje krvný tlak a má škodlivé účinky na fyzické zdravie,“ spomenula Briertonová. 

Tieto obrázky nás nemajú zastrašiť od práce na diaľku, skôr nám majú pripomenúť, že sociálne vzťahy a staranie sa o svoje fyzické aj mentálne zdravie je o to viac dôležité, ak pracujeme napríklad z domu. 

Susan.
Susan. Zdroj: DirectApply
Domov
Zdieľať
Diskusia