Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. novembra 2023, 11:00
Čas čítania 1:06
Martin Mičuda

Ďalší lacný elektromobil na obzore? Renault chystá oživiť slávne Twingo do pôvodnej podoby

Ďalší lacný elektromobil na obzore? Renault chystá oživiť slávne Twingo do pôvodnej podoby
Zdroj: Renault,
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ELEKTROMOBILY
Uložiť Uložené

S predstavením malého mestského elektromobilu zároveň ohlásil aj svoju novú dcérsku spoločnosť Ampere.

Model Twingo patrí medzi najväčšie ikony segmentu miniáut, v posledných rokoch sa už však vzdialil od svojej pôvodnej predlohy. Súčasná generácia, ktorá aktuálne pôsobí už len na vybraných trhoch, vznikla v spolupráci so značkou Smart a so svojimi predchodcami nemá veľa spoločného. To sa však Renault chystá zmeniť, pretože práve predstavil koncept plánovaného nástupcu, ktorým francúzsky výrobca avizuje, že sa vráti ku koreňom. Ako je zrejmé už na prvý pohľad, myslia tým ikonický dizajn, pretože inak pôjde o koncepčne odlišný počin.

Odporúčané
Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport 1. novembra 2020, 16:40

Ide o elektromobil, ktorý nebude k dispozícii v 2-dverovej karosérii, ale opäť len ako päťdverák. Nič to však nemení na tom, že Renault Twingu prinavráti kultový dizajn, ktorý ho sprevádzal najmä vo svojej prvej generácii. Podľa predstaviteľov značky má ísť navyše o jeden z cenovo najdostupnejších elektromobilov – jeho cena nemá presiahnuť hranicu 20-tisíc €, pričom v prípade lízingu bude mesačná splátka menej ako 100 €.

Renault, Twingo,Renault, Twingo,Renault, Twingo,Renault, Twingo,
Zobraziť galériu
(7)

O technických parametroch sme sa zatiaľ nedozvedeli nič, pretože automobilka má v pláne novú, v poradí 4. generáciu Twinga uviesť na trh až o približne tri roky. Jej ambíciou pritom je, že mestský elektromobil nebude potrebovať veľkú batériu, pretože spotreba energie má byť na úrovni len 10 kWh/100 km. Zaujímavý je aj údaj o samotných emisiách CO₂ – tie totiž majú byť za celý jeho životný cyklus (od ťažby materiálov po zošrotovanie) až o 75 percent nižšie než v prípade súčasného konvenčného auta.

Odporúčané
Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová 4. októbra 2020, 18:40

S predstavením malého mestského elektromobilu zároveň ohlásil aj svoju novú dcérsku spoločnosť Ampere. Práve pod jej krídlami budú navrhované, vyvíjané a vyrábané nové elektrické modely pre Európu, hoci tie naďalej ponesú označenie Renault. Jej hlavnou úlohou je stlačiť ceny elektromobilov na čo najnižšiu úroveň, aby sa tak cenovo vyrovnali so spaľovacími vozidlami.

Renault, Twingo,
Zdroj: Renault,
Domov
Zdieľať
Diskusia