Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. novembra 2023, 9:30
Čas čítania 5:26
Ema Stanovská

Toto sa deje s tvojím telom počas 30-minútového behu. Pomalý beh ti pomôže schudnúť viac

Toto sa deje s tvojím telom počas 30-minútového behu. Pomalý beh ti pomôže schudnúť viac
Zdroj: Pexels
ZDRAVIE ČO SA DEJE S TVOJÍM TELOM, KEĎ... ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Pri behu potrebuješ asi 15-násobne viac energie ako v pokoji. Toto všetko tvoje telo musí urobiť, aby ti ju zabezpečilo.

Prečo je beh taký bolestivý a uspokojujúci zároveň? Odpoveď sa skrýva v sérii zložitých mechanizmov, ktoré sa odohrávajú v našom tele. Fyzická záťaž síce dostáva naše telo do stresujúcej situácie, ale z dlhodobého hľadiska ho posilňuje vrátane mozgu.

Mimoriadne zaujímavý je spôsob, akým telo hospodári so zásobami a premieňa ich na drahocennú energiu. A tej potrebuješ pri takej náročnej fyzickej aktivite rozhodne veľa. V tomto článku ti vysvetlíme, ako konkrétne tento proces vyzerá počas 30-minútového behu.

A prečo práve 30 minút? Veľa výskumov totiž operuje práve s týmto časovým údajom. Oficiálne inštitúcie aj výskumné centrá odporúčajú pre optimálne zdravotné benefity venovať sa behu 2,5 hodiny týždenne alebo 30 minút päť dní v týždni. Holandskí výskumníci zistili, že optimálne množstvo džogingu je 1 až 2,4 hodiny týždenne.

beh
Zdroj: Pexels

V rámci série Čo sa deje s tvojím telom, keď... ti prinášame vedecky podložené zaujímavosti o úžasných mechanizmoch ľudského tela. Prečítaj si napríklad, čo sa deje s tvojím telom v saune alebo pri každodennom pití alkoholu. Tému nezabudni sledovať a každý týždeň tak dostaneš upozornenie na nový článok. Pre prístup k prémiového obsahu sa nezabudni stať členom klubu Refresher+.

Prvé minúty sú najťažšie

V priebehu prvých pár minút začne tvoje srdce rýchlejšie pumpovať krv, aby dokázalo rozoslať dostatočne veľa kyslíka do svalových buniek. Začne stúpať aj tvoja telesná teplota a aktivujú sa aj tvoje potné žľazy. Dych je čoraz rýchlejší, a ak nie si zvyknutý na pravidelné kardio, môžeš sa dostať až na tzv. „kyslíkový dlh“. Jednoducho povedané – zadýchaš sa.

Odporúčané
Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) 3. mája 2024, 13:30

Preto pri behu potrebuješ asi 15-násobne viac energie ako v pokoji. Telo ju získava tak, že premieňa sacharidy, bielkoviny a tuky na tzv. adenozíntrifosfát (ATP), čo je označenie pre univerzálny zdroj energie všetkých živých organizmov. Keďže ATP nedokáže telo skladovať (spotrebujeme ho do niekoľkých sekúnd), musí si ho neustále „vyrábať“ z potravy.

Pri tréningu strednej až vysokej intenzity – napríklad rýchly beh alebo šprint – telo na tvorbu ATP využíva najmä sacharidy. Pri nižšej intenzite – napríklad pomalom džogingu alebo turistike na 50 – 70 % maximálnej tepovej frekvencie – spotrebúva najmä tuky. No nie je to až tak jednoznačné.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 148383 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či ti 30-minútový džoging pomôže spáliť tuky.
  • Či vieš počas polhodinového behu spáliť celý obed.
  • Ako telo pri behu premieňa zásoby z potravy na energiu a čo na to potrebuje.
  • Či je lepší dlhší a pomalší alebo rýchly a intenzívny tréning.
  • Čo sa počas behu a po ňom deje v tvojom mozgu, aké zmeny tam prebiehajú a prečo ti pomáha zmierňovať úzkosť.
  • Čo hovoria aktuálne výskumy o prínosoch dlhodobého behania.
Domov
Zdieľať
Diskusia