Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
30. októbra 2023, 9:30
Čas čítania 5:10
Ema Stanovská

Toto sa deje s tvojím telom v saune: toxínov sa len tak ľahko nezbavíš, mužské spermie môžu na chvíľu „zaspať“

ZDRAVIE ČO SA DEJE S TVOJÍM TELOM, KEĎ... ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Zisťovali sme, čo si tvoje telo myslí o pravidelných návštevách sauny.

Priemerný Fín navštívi saunu zhruba dva- až trikrát týždenne. Ak by platilo všetko, čo sa hovorí o pozitívnych účinkoch saunovania, lekári v tejto krajine by asi prišli o prácu. Tento rituál ťa má zbaviť všetkých toxických látok, odstrániť bolesti kĺbov, svalov, zlepšiť imunitu aj náladu. Kým niečo z toho je určite pravda, mnohé tvrdenia nie sú ani zďaleka podložené vedeckými dôkazmi.

Existuje viacero druhov sáun, no v tomto článku sa zameriame na tradičnú fínsku saunu. Tá sa vyznačuje suchým vzduchom a vysokou teplotou od 80 do 100 °C. Vlhkosť sa zvyčajne pohybuje v hodnotách od 10 do 20 %, čo je podobné ako na palube lietadla.

sauna
Zdroj: Unsplash.com

V rámci série Čo sa deje s tvojím telom, keď... ti prinášame vedecky podložené zaujímavosti o úžasných mechanizmoch ľudského tela – tému nezabudni sledovať a každý týždeň dostaneš upozornenie na nový článok. Pre prístup k prémiového obsahu sa nezabudni stať členom klubu Refresher+.

Vypotiť môžeš až liter potu

Keď vojdeš do sauny, nezačneš sa hneď potiť. Teplota pokožky totiž stúpa postupne a telo začne mať potrebu ochladiť sa až vtedy, keď dosiahne zhruba 37 °C. Pri štandardne dlhom pobyte vo fínskej saune zvyčajne dosiahne 41 °C. Mierne stúpne aj tvoja telesná teplota. Počas 20-minútového saunovania môžeš vypotiť aj pol litra až liter potu.

Odporúčané
Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) 3. mája 2024, 13:30

Intenzívne teplo aktivuje autonómny nervový systém, ktorý doslova „naštartuje“ tvoje srdce. Tepová frekvencia ti v saune vyskočí minimálne o 30 %. To znamená, že aj tvoj pulz v pokoji 80 úderov za minútu (bpm) v saune môže presiahnuť 104 bpm (ekvivalent chôdze). To umožňuje srdcu takmer zdvojnásobiť množstvo krvi, ktoré prepumpuje, aby dokázalo ochladzovať telo. Srdce však v skutočnosti časť z nej odvádza z vnútorných orgánov a väčšinu smeruje do kože.

V samotnej saune by si mal celkovo stráviť od 5 do 20 minút a robiť si pravidelné prestávky na ochladenie. Len vtedy využiješ jej účinky naplno. A nezabudni, do sauny nikdy nechoď v plavkách.

V takomto horúcom prostredí zrejme nebudeš mať chuť na vyprážaný rezeň. Je to preto, že hormóny regulujúce chuť do jedla nefungujú ideálne pri teplote nad 30 °C. Horúčavy totiž zvyšujú hladiny leptínu v krvi, ktorý potláča chuť do jedla.

Experiment na deviatich zdravých 20-ročných mužoch ukázal, že trvá asi ešte tri hodiny (v miernejšej forme až šesť hodín), kým sa telo vráti do normálu.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 146924 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako mení saunovanie hladinu hormónov.
  • Aký vplyv má sauna na spermie.
  • Čo robí saunovanie s krvným tlakom, imunitou a so svalmi.
  • Či je pravda, že potením odplavíš z tela toxíny.
  • Kto by do sauny chodiť nemal.
Domov
Zdieľať
Diskusia